Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Dedicated glasvezel als ruggengraat van digitale innovatie in België

Voor Belgische ondernemers, organisaties en overheden die inzetten op digitale transformatie, is snelle en betrouwbare connectiviteit geen nice-to-have, maar een strategische hefboom. Of het nu gaat om cloudtoepassingen, AI-integratie, hybride werken of datagedreven processen, vooraleer je je aan zulke digitalisatieprojecten begint, moet je stilstaan bij het fundament waarop je dit alles uitvoert: het netwerk. Dedicated glasvezel biedt bedrijven de infrastructuur die dit mogelijk maakt. Het betekent dat je een eigen glasvezellijn krijgt, die niet wordt gedeeld met anderen, zoals dat vaak wel het geval is. Het zorgt voor stabiliteit voor de bedrijfskritische toepassingen, onder meer in de cloud. Maar ook voor werknemers is het fijner werken omdat ze een snellere, always-on-verbinding kunnen gebruiken. Essentieel in het huidige tijdperk van hybride werken. 

Een open model dat bedrijven keuzevrijheid geeft

Eurofiber bouwt sinds 2000 actief aan een fijnmazig glasvezelnetwerk in België. De aanpak? Glasvezelinfrastructuur aanbieden die volledig open is: bedrijven kiezen zelf met welke partners ze werken om hun digitale omgeving in te richten. “Wij bouwen het hogesnelheidsspoorwegnet,” zegt Hans Witdouck, Managing Director van Eurofiber België. “Maar onze klanten en partners kiezen zelf hun hogesnelheidstreinen en de wagonnetjes die ze eraan willen hangen. Die kunnen eerder luxueus ingericht zijn of eerder gericht op uptime en performance, dan wel op kostenefficiëntie. Die vrijheid, zonder enige vendor lock-in, maakt bedrijven uitermate wendbaar.”

Connectiviteit is vandaag even belangrijk geworden als water uit de kraan. Het lijkt echter eenvoudiger dan het onder de motorkap is.  Een schaalbaar en toekomstbestendig netwerk is het fundament van elk bedrijf, waarop vervolgens een eigen IT-visie kan worden gebouwd.  “Eurofiber realiseert dit voor zijn klanten door eerst de business case van een bedrijf goed te begrijpen, vervolgens mee te denken wat technisch mogelijk is en ten slotte een standaard product als glasvezel zo te configureren dat het kan voldoen aan de eisen van de klant. Die flexibiliteit is noodzakelijk en tevens onderscheidend in de markt”, besluit Witdouck.   

©Eurofiber
©Eurofiber

Weerbaarheid als strategische inzet

Waar klassieke netwerken zoals coax en DSL stilaan tegen hun technische limieten aanlopen, biedt glasvezel vandaag al mogelijkheden die tot ver in de toekomst meegaan. In een tijd van toenemende geopolitieke risico’s, cyberdreigingen en afhankelijkheid van digitale systemen, is weerbaarheid essentieel. “Datacenters en bedrijfskritische organisaties rekenen exclusief op redundante glasvezelverbindingen,” aldus Witdouck. “Zij willen niet afhankelijk zijn van één enkele lijn, want een onderbreking kan de hele business stilleggen.” Voor C-level beslissers is die zekerheid cruciaal: in sectoren zoals industrie, gezondheidszorg, finance en logistiek is elke seconde downtime er één te veel. 

Zakelijke glasvezel van Eurofiber biedt bedrijven dedicated lijnen, waarbij de wegen niet moeten gedeeld worden met andere klanten én kunnen worden opgezet met geografisch gescheiden routes voor maximale bedrijfscontinuïteit. Zo zorgt het tevens voor een stevigere securitybasis. “Er is een stijgend bewustzijn bij steeds meer bedrijven rond de noodzaak van een gedegen securitybeleid en het netwerkniveau mag daarop geen uitzondering vormen”, zegt Witdouck. “Je wil niet meemaken dat je gegevens in verkeerde handen terechtkomen of personen met verkeerde bedoelingen je netwerk verstoren of stilleggen. Met een dedicated glasvezelverbinding worden je gegevens niet langs andere gebruikers gestuurd en verklein je dat risico dus aanzienlijk.” 

©Eurofiber
©Eurofiber

Eurofiber zet ook volop in op innovatie zoals de aankomende kwantumtechnologie. Kwantumcommunicatie vraagt een snelle en stabiele glasvezelverbinding als fundament. Binnen kwantumcommunicatie richt Eurofiber zich voornamelijk op QKD of Quantum Key Distribution, wat een extra beveiligingslaag toevoegt aan een glasvezelverbinding. Zo kunnen data onmogelijk nog gehackt worden. 

Ondanks de opkomst van 5G en satellietoplossingen blijft glasvezel de ruggengraat van de digitale economie. “5G werkt niet zonder glasvezel,” stelt Witdouck. “En satelliet heeft zijn nut, bijvoorbeeld als back-up of in afgelegen gebieden, maar het kan geen constante hoge snelheid en lage latency garanderen zoals fiber dat doet.”

Strategische uitbreiding in België

Eurofiber investeert stevig in de verdere uitbreiding van zijn netwerk in België – vooral richting kmo’s en industrieparken. Ook KMO’s hebben nood aan het potentieel van zakelijke glasvezel, Eurofiber zet daarom sterk in op democratisering. In Vlaanderen is het netwerk sterk aanwezig rond de driehoek Antwerpen-Brussel-Gent, in de kustregio en Limburg. In Wallonië loopt de uitrol via joint venture Unifiber, in samenwerking met Proximus. Daardoor wordt ook het zuiden van het land beter ontsloten voor bedrijven die schaalbare en performante connectiviteit zoeken. Glasvezel is niet langer enkel weggelegd voor multinationals of datacenters. Vandaag ligt de opportuniteit ook bij kmo’s en groeibedrijven die digitaal willen versnellen. Dankzij Eurofibers open model en performante infrastructuur kunnen Belgische ondernemers, organisaties en overheden met vertrouwen bouwen aan hun digitale toekomst.

Dit artikel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Eurofiber.

Latest article