Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Bitcoin schiet omhoog en nu kijken handelaren naar deze altcoins

Er worden vandaag de dag meer dan 13.000 cryptocurrencies verhandeld. Zal de rally van de Bitcoin zich uitbreiden naar meer riskante tokens? Afgelopen dinsdag om 09.55 uur passeerde Bitcoin voor het eerst in zijn gekwelde vijftienjarige geschiedenis $69.000. De mijlpaal vond plaats op 8 november 2021, 848 dagen na de vorige piek. In de daaropvolgende maanden en jaren kreeg de industrie te maken met een moeilijke bear market, die ervoor zorgde dat de prijs van de activa met meer dan 80% daalde en waardoor ruim $ 2 biljoen aan waarde van de totale cryptomarkt werd weggevaagd.

Momenteel wordt de prijs van Bitcoin beïnvloed door tien spot exchange-traded funds (ETF’s), die door BlackRock, Fidelity en Invesco worden aangeboden en die samen meer dan $7,5 miljard aan nieuw geld naar crypto hebben gebracht.

“Bitcoin heeft bear en bull cycli, die specifiek zijn voor de rest van de markt” zei Nathan McCauley, Co-Founder en CEO van crypto custody Anchorage Digital. “Veel mensen die in de afgelopen tien jaar geïnteresseerd zouden zijn geweest in het verwerven van een aandeel in Bitcoin, konden dat niet totdat ETF’s op de markt kwamen.”

De stijging van Bitcoin roept voor beleggers een belangrijke vraag op: Blijft dit een verhaal voor Bitcoin of zullen andere digitale activa of zogenaamde ‘use cases’ op de voorgrond treden? Crypto bulls hopen dat de markt snel overgaat in een nieuw ‘alt season’. Dit gebeurt wanneer investeerders winsten uit belangrijke crypto-activa zoals Bitcoin en Ethereum om gaan zetten in meer speculatieve tokens zoals Solana, Celestia en Chainlink, met meer volatiliteit maar potentieel ook hogere winsten.

In 2017 verschoven fondsen van Bitcoin naar Ethereum en andere alles-in-één blockchainplatforms zoals Cardano en Polkadot. Tijdens de Covid-piek in 2021 bewogen fondsen naar NFT’s en naar nog meer speculatieve gedecentraliseerde financiële tokens zoals Uniswap, Compound en Aave. In feite stegen deze DeFi tokens gemiddeld bijna 600% tijdens het eerste deel van de Covid bull run van augustus 2020 tot mei 2021. Bitcoin steeg in dezelfde periode met bijna 470%.

Wanneer de euforie op de cryptomarkt verder reikt dan Bitcoin, hebben investeerders de neiging om aandacht te besteden aan een metriek die bekend staat als Bitcoin dominantie om het marktaandeel van Bitcoin ten opzichte van andere cryptocurrency’s te meten. Dit cijfer schommelt sinds de hausse van ICO’s in 2017 rond de 50%, maar wanneer de vraag naar alternatieve tokens toeneemt, kan het dalen tot onder de 40%. Dit gebeurde in januari 2022, een paar maanden voordat de ineenstorting van blockchain Terra en haar stablecoin Luna een cryptocurrency crash veroorzaakte. Op dit moment blijft de Bitcoin dominantie stabiel op 53%.

“Token technologie wordt momenteel ondergewaardeerd” zegt Kavita Gupta, Founder & Managing Partner van het $120 miljoen Delta Blockchain Fund, dat in een vroeg stadium investeert in jonge cryptobedrijven. “Ethereum, solana en polygon hebben enkele rally’s doorgemaakt, maar ze zijn nog lang niet in de buurt van hun allerhoogste waarden.” In de afgelopen drie maanden is Ethereum met 60% gestegen, terwijl Solana, een Ethereum blockchain-kloon, bijna in prijs is verdubbeld. Polygon, die de sterke Ethereum-blockchain als basis heeft en waarvan veel toepassingen gemakkelijk zijn te integreren, is met ongeveer 33% gestegen. Andere altcoins die zijn gestegen, zijn ImmutableX een blockchain gaming bedrijf dat sinds eind december met 118% is gestegen en Avalanche, een concurrent van Ethereum die goed op weg is om echte activa op blockchain te zetten. Deze token is in de afgelopen drie maanden met 63% gestegen.

Ondanks deze stijgingen ligt de totale waarde van crypto’s nog steeds onder het euforische hoogtepunt van 2021. Ter vergelijking: in november 2021 was het hele ecosysteem van crypto-tokens $3 biljoen waard, momenteel is dat minder dan $2,5 biljoen. En ondanks de val van crypto’s sinds begin 2022, is het aantal digitale activa uitgebreid. Tegenwoordig worden er 13.000 tokens verhandeld, tegenover 5.600 op het hoogtepunt van de markt.

Nico Cordeiro, Chief Investment Officer bij het crypto hedgefonds Strix Leviathan, goed voor $50 miljoen, heeft een portefeuille vol speculatieve altcoins. “We verwachten een nieuwe grote alt-run” zegt Cordeiro enthousiast. “Bitcoin ETF’s zijn een grote aanjager van deze prijsbeweging, maar crypto is veel breder dan alleen Bitcoin en Ether.” Een gebied dat Cordeiro bijzonder interessant vindt, zijn platforms waarmee gebruikers hun tokens tussen blockchains kunnen verplaatsen. Dit is vooral handig voor ontwikkelaars, die niet in één specifieke keten willen worden ondergebracht. Het is veel efficiënter om één app te bouwen, die op meerdere blockchainplatforms tegelijk kan draaien. Protocollen voor onderlinge uitwisselbaarheid bieden dat verbindende materiaal. De gedecentraliseerde exchange Uniswap gebruikt deze tools bijvoorbeeld om zijn platform van Ethereum naar andere ketens te vertakken, zoals Binance’s BNBketen. Koplopers in deze specialiteit zijn celestia, dat in de afgelopen drie maanden met 70% is gestegen en THORchain, dat volgens CoinGecko bijna 50% hoger wordt verhandeld dan een maand geleden.

Er is een leger van speculanten zoals Cordeiro, die staan te popelen om een heropleving van de cryptobubbel te zien, maar sommige slimme veteranen uit de sector geloven dat de recente introductie van volledig geregistreerde en gereguleerde exchange-traded funds het spel heeft veranderd. “Ik geloof dat Bitcoin ETF’s deze trend [het doorrollen van winsten naar altcoins] na verloop van tijd zullen temperen omdat Bitcoin in een ETF zit” zegt Alex Thorn, Head of Firmwide Research bij Galaxy Digital, de onderneming van $4,6 miljard onder leiding van miljardair Mike Novogratz. “Dit geldt vooral als het een door een adviseur beheerde account betreft, die waarschijnlijk veel stroever is dan Bitcoin op een beurs en niet gemakkelijk kan worden omgezet in andere munten.”

Met andere woorden, als Main Street beleggers en instellingen Bitcoin en uiteindelijk ook Ether via ETF’s gaan gebruiken, dan zullen ze dat doen via traditionele tussenpersonen zoals financiële adviseurs. Dat zorgt voor meer fricties als het gaat om speculatieve handel in cryptovaluta. “Als ETF voor Ether wordt goedgekeurd, zouden de fondsen nog steeds vaststaan op accounts van klanten. Deze ontwikkeling zou zelfs een groter nadeel kunnen zijn voor resterende liquide cryptovaluta” zegt Thorn.

Molly White, cryptocriticus en eigenaar van de website ‘Web3 Is Going Just Great’ is nog stelliger in haar waarschuwing aan investeerders, die overwegen om te gaan handelen in risicovolle altcoins. “Ik denk niet dat er veel is veranderd sinds de laatste keer dat crypto’s op recordhoogte stonden en dat zou voorkomen dat dezelfde soort crises opnieuw gebeuren” zegt White. “In 2021 was er al dat geleuter over NFT’s, hoe Web3 de toekomst van het Web zou worden en al die verhalen over dat er zoveel potentieel in blockchains en de bijbehorende technologie zat. Dat ontbreekt deze keer maar zodra het nieuwe geld, dat in Bitcoin binnenkomt, opdroogt, denk ik dat de crypto-industrie zal proberen om zo goed mogelijk met dit soort verhalen op de proppen te komen om retailbeleggers binnen te halen.”

Met een potentiële ETF voor ether, die pas eind mei wordt verwacht, blijven alle ogen gericht op Bitcoin, het geesteskind van Satoshi Nakamoto. De volgende belangrijke gebeurtenis voor handelaren en Bitcoin-miners is de halvering van Bitcoin volgende maand, een gebeurtenis die slechts eens in de vier jaar plaatsvindt en waarbij de uitgifteprijs van Bitcoin met 50% wordt verlaagd. Dit proces zal doorgaan tot het jaar 2140, wanneer de 21 miljoenste en laatste Bitcoin wordt gemined. Tegelijkertijd beginnen meer vermogensbeheerders de nieuwe Bitcoin ETF’s op hun platforms te zetten. Onlangs begonnen Wells Fargo en Bank of America’s Merrill Lynch klanten toe te staan erin te beleggen. Morgan Stanley evalueert naar verluidt ook Bitcoin ETF’s voor zijn klanten.

Technology analyst and newsletter editor Jon Markman van Seattle’s Markman Capital Insight denkt dat Bitcoin kan profiteren van een toename van de interesse van institutionele beleggers met achterblijvende prestaties in de huidige markt. “Professionals zullen staan te popelen om een inhaalslag te maken. Degenen die in contanten hebben geïnvesteerd, hadden niet verwacht dat de markt zou stijgen en Bitcoin is een goede manier om die extra aandacht te krijgen” aldus Markman.

Een andere crypto bull, Cathie Wood van Ark Invest, goed voor $13 miljard, gelooft dat elke nieuwe investering een onevenredig grote impact op de prijs van Bitcoin zal hebben. “Er zijn 19,6 miljoen Bitcoins en het hoogste aantal dat ooit bereikt zal worden is 21 miljoen” zei Wood onlangs in haar podcast. “Er is een echte schaarstewaarde. De stijging van de prijs voor elke institutionele dollar die nu binnenkomt, is veel hoger dan een jaar of twee geleden.”

Latest article