20.5 C
België

Wat is tokenisatie?

Met de heropleving van cryptocurrencies, met name Bitcoin, en de groeiende interesse van financiële reuzen zoals BlackRock, komt één term steeds terug: de tokenisatie (ook bekend als “tokenization”).

Maar wat is tokenisatie precies? En is het echt relevant? Zo ja, voor wie?

Tokenisatie, vanuit een technisch oogpunt, houdt in dat een eigendomscertificaat (bijvoorbeeld van een auto, een gebouw of een aandeel op de beurs) wordt vervangen door een inschrijving in een online database, beter bekend als de blockchain.

Technisch gezien lijkt dit misschien niet indrukwekkend, maar vergis u niet, deze innovatie zal vele aspecten van onze samenleving diepgaand transformeren. Tokenisatie zal hele markten openen die voorheen ontoegankelijk waren voor de meeste mensen. Het Boston Consulting Group heeft in een recent rapport geschat dat deze markt tegen 2030 16 duizend miljard dollar waard zal zijn. En deze overgang is al bezig, banken zoals Goldman Sachs, JPMorgan, BNP Paribas, Standard Chartered en ook KBC gebruiken reeds getokeniseerde activa.

Verwachte Groei van de Tokenmarkt tot 2030 (bron)

KBC gebruikt blockchain voor haar crowdfundingplatform Bolero. Door obligaties te tokeniseren, zorgt het voor verhoogde transparantie in transacties. Dankzij haar slimme contracten laat blockchain toe om een veelvoud aan processen te automatiseren. Enkele voorbeelden zijn het uitgeven van aandelen, het betalen van dividenden en het overdragen van obligaties.

In landen zoals het onze zullen investeringen zoals grootschalig vastgoed of private equity toegankelijk worden voor iedereen. U kunt een klein deel van een gebouw kopen, zoals de drukkerij van de Nationale Bank van België, met een minimale investering van 50 of 100 euro. Voorheen waren dergelijke investeringen voorbehouden aan grote institutionele spelers, maar dankzij tokenisatie zijn ze nu toegankelijk voor alle Belgen. Evenzo, als u gelooft dat de vastgoedmarkt in Ho Chi Minh City in waarde zal stijgen in de komende jaren, kunt u gemakkelijk een deel van een gebouw daar kopen met een paar klikken.

In ontwikkelingslanden zal dit nog meer mogelijkheden openen. In landen zoals Congo of Argentinië zullen burgers hun lokale valuta, die vaak onderhevig is aan hoge inflatie, kunnen uitwisselen. Het is belangrijk te onthouden dat inflatie simpelweg het verlies van waarde van een valuta betekent. Met andere woorden, veel mensen zien hun spaargeld voor hun ogen smelten. In een getokeniseerde wereld kunnen burgers van deze landen afscheid nemen van de traditionele strijd om Amerikaanse of Europese valuta te verkrijgen, of om een internationale bankrekening te openen. Met slechts een paar klikken zullen ze de mogelijkheid hebben om hun pesos om te zetten in digitaal goud of dollars.

Tegelijkertijd opent dit voor de grote financiële spelers een markt die tot nu toe ontoegankelijk was: de honderden miljoenen, zo niet miljarden, mensen die in ontwikkelingslanden wonen. Deze individuen die voorheen geen toegang hadden tot de markten voor aandelen, obligaties, enzovoort. Dit betekent een echte mogelijkheid om te investeren in digitale of getokeniseerde activa, deel te nemen aan wereldwijde crowdfundingprojecten, en toegang te krijgen tot financiële diensten die voorheen buiten bereik waren, zoals kredietverlening en verzekeringen, met slechts een internetverbinding en een smartphone.

Zoals onlangs benadrukt door Larry Fink, CEO van BlackRock: “Bitcoin ETF’s (beursgenoteerde fondsen die de prestaties van onderliggende activa nabootsen) waren de eerste stap. De volgende stap zal de tokenisatie van alle financiële activa zijn.” (Bloomberg 2024)

Voor sommige bedrijven in het bijzonder kan dit de waarde van traditionele activa, zoals goud of vastgoed, stimuleren en markten openen die vaak zeer gesloten waren voor investeerders, zoals de

 kunstmarkt. Belgische bedrijven hebben een sleutelrol te spelen in de opkomst van tokenisatie. Door te investeren in onderzoek en ontwikkeling van geavanceerde blockchain-technologieën, kunnen zij belangrijke spelers worden in deze financiële revolutie.

Bovendien kan België een Europese hub worden voor tokenisatiebedrijven. Door samenwerking tussen lokale start-ups, financiële instellingen en regelgevende instanties aan te moedigen, kan ons kleine land een gunstig ecosysteem creëren voor innovatie op het gebied van tokenisatie. We rekenen al op mooie spelers in deze sector zoals Keyrock, Settlemint, Logion, en Venly.

Er blijven natuurlijk een reeks uitdagingen te overwinnen voordat getokeniseerde activa massaal worden aangenomen in België en Europa. Deze uitdagingen omvatten de behoefte aan een duidelijk regelgevend kader, internationale coördinatie tussen betrokken partijen, maar vooral het bewustmaken van burgers en bedrijven. Inderdaad, de termen “cryptocurrencies” en “blockchain” zijn nog te vaak onterecht gekoppeld aan witwassen van geld en een onredelijke koolstofvoetafdruk in de geest van mensen.

De fundamentele vraag is: wil België zich positioneren in de voorhoede van deze nieuwe industrie? Eén ding is zeker, we hebben alle noodzakelijke ingrediënten: talent en tal van topbedrijven die op ons grondgebied bestaan.

Latest article