Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Kleine ‘Revolutie’ in de markt van bankapps in België

De Britse online bank Revolut kwam recent in het nieuws toen ze aankondigde dat ze Belgische bankrekeningen zou aanbieden aan haar meer dan 700.000 Belgische klanten. Tot nu toe waren het namelijk Litouwse rekeningen. Maar de neobank verraste ook met een opmerkelijke prestatie: ze is nu de snelst groeiende bank in België, voor traditionele instellingen en haar online rivalen.

Hoe valt deze prestatie te verklaren? Revolut, gelanceerd in 2015 in het Verenigd Koninkrijk en met meer dan 52 miljoen klanten wereldwijd, is namelijk de meest gedownloade bankapp in België sinds begin dit jaar. “Dit zijn openbare gegevens die de marktdynamiek het beste weerspiegelen”, legt Elliot Cohen, communicatiedirecteur voor West-Europa, uit. Hij baseert zich op cijfers van SensorTower, een van de belangrijkste leveranciers van data over de digitale economie, gespecialiseerd in de monitoring van mobiele app downloads.

Voor Google Pay en Payconiq

Volgens de cijfers die sinds 1 januari zijn geregistreerd, is de Revolut-app ongeveer 200.000 keer gedownload. In de financiële sector wordt ze alleen voorbijgestreefd door Klarna (met 500.000 downloads), de specialist in uitgestelde betalingen (“koop nu, betaal later”) die wel een banklicentie heeft maar niet als bank actief is in ons land.

Revolut overtreft echter met ruime voorsprong apps zoals Pluxee (maaltijdcheques, ecocheques, cadeaubonnen, enz.), Google Pay en Payconiq by Bancontact. Zelfs de apps van grote banken zoals BNP Paribas Fortis, Belfius, ING of KBC worden ruim ingehaald.

De reden hiervoor is dat Revolut momenteel meer dan 20.000 klanten per maand wint, met een gebruikersbasis die vorig jaar met 59% is gegroeid, wat neerkomt op 250.000 mensen extra in 2024. Hierdoor heeft de online bank nu meer dan 700.000 klanten in België. Met “klanten” bedoelen we hier mensen die hun identiteit hebben geverifieerd en hun rekening hebben geopend.

Een Belgisch IBAN

Al deze klanten zullen uiteindelijk afhankelijk zijn van de Belgische vestiging van Revolut Bank UAB, die binnenkort officieel actief zal zijn. Ze was al sinds januari 2023 geregistreerd bij de Nationale Bank van België als kredietinstelling. Vanaf begin mei zal deze eenheid hen namelijk een Belgisch IBAN aanbieden, dat wil zeggen een internationaal bankrekeningnummer dat begint met BE en onder toezicht staat van de Belgische toezichthouder. Tot nu toe was hun rekening namelijk Litouws. In eerste instantie is dit voor nieuwe klanten, bestaande klanten volgen spoedig daarna, stapsgewijs. Net als in Litouwen blijven ook nu de deposito’s van klanten beschermd tot 100.000 euro, binnen het Europese depositogarantiestelsel.

Voor Francesco Aghemio, verantwoordelijk voor de Belgische en Nederlandse vestigingen van Revolut, zal deze stap “de dagelijkse transacties aanzienlijk vergemakkelijken en ons dichterbij onze ambitie brengen om een van de belangrijkste banken voor particuliere klanten op de markt te worden”. De Belgische rekeningen zullen naar verwachting de adoptie en het gebruik van Revolut als hoofd bank verder stimuleren, aldus het bedrijf. In Nederland heeft de overstap naar NL IBAN’s ertoe geleid dat het aantal klanten binnen een jaar is verdubbeld.

Een lokaal IBAN is namelijk vaak essentieel bij het kiezen van een bank voor een hoofdrekening, en het toevoegen van het Belgische IBAN maakt het automatisch storten van salarissen en het innen van facturen op de rekeningen van de neobank eenvoudiger, zo illustreert men.

Het aanbod in België zal verder worden uitgebreid met bijzondere aandacht voor sparen en krediet, twee soorten producten die het momenteel nog niet aanbiedt. De Europese elektronische betalingsoplossing Wero, die uiteindelijk Payconiq by Bancontact zal vervangen, zal in de toekomst ook worden aangeboden.

Al deze nieuwigheden moeten ertoe leiden dat in België tegen eind 2025 het aantal klanten de miljoen bereikt, zo hoopt men bij Revolut.

Latest article