Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Ophelia Debisschop: “We produceren enkel wat we verkopen”

Wanneer je de lingeriewinkel Ophelia in Antwerpen binnenstapt word je bevangen door het zachte gezoem van een naaimachine. Al snel is duidelijk dat de delicate stukken niet in een Aziatische sweatshop wordt gemaakt, maar ter plaatse, achter de winkel. Ophelia Debisschop, de oprichtster en creatieve kracht achter het merk, doet bijna alles zelf: van ontwerpen en naaien tot het tonen van haar creaties en het adviseren van de klanten. Gesprek.

Forbes.be – Ophelia, hoe kreeg je het idee om met een lingeriemerk te starten?
Ophelia Debisschop –Ophelia Lingerie startte in 2015 toen ik 25 was. Ik was net begonnen met een master in mode en management en voelde een sterke drang om iets te creëren dat vrouwen zowel schoonheid als comfort biedt. Het idee was om lingerie te ontwerpen die als een zachte omhelzing aanvoelt en de natuurlijke lijnen van het lichaam complimenteert. Dat concept heeft mij altijd gefascineerd.Ik startte heel bescheiden, vanuit mijn woonkamer, en richtte me eerst op online verkoop en pop-up evenementen. De grootste uitdaging was waarschijnlijk het balanceren van alle aspecten van het bedrijf in mijn eentje, van ontwerpen tot marketing en verkoop. Maar deze hands-on aanpak gaf me een goed begrip van wat klanten zochten en hoe ik daarop kon inspelen.

– De stukken worden achter de winkel door jou en twee medewerksters gemaakt. Waarom heb je beslist om lokaal te produceren?
Voor mij staat het vermijden van overproductie voorop, omdat er al zoveel overschot in de wereld is. Ook al gebruik je biokatoen, als je drie keer meer produceert dan nodig, heeft dat weinig nut. Daarom kiezen we ervoor alleen te produceren wat we daadwerkelijk verkopen. Doordat we de productie zelf in handen hebben, kunnen we voortdurend aanvullen wat is uitverkocht. Het is een veel efficiëntere manier van werken, vooral in termen van voorraadbeheer. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om aan het begin van het seizoen precies in te schatten hoeveel onderbroeken bij een bepaalde beha nodig zijn en in welke maten.

– Waar komt je fascinatie voor lingerie vandaan?
Na mijn middelbare studies overwoog ik om seksuologie te studeren, omdat mijn interesse altijd bij het innerlijke vrouwelijke lag. Ik koos uiteindelijk voor een een bachelor in Beeldende kunst en daarna een master in modemanagement, maar in de lingerie vond ik een raakvlak tussen mode en vrouwelijke seksualiteit, omdat die twee iets combineren: het gaat meer over hoe je naar jezelf kijkt. Lingerie is een laag die je eigenlijk vooral voor jezelf draagt, en niet voor de buitenwereld. Toen wist ik al dat ik hier eindeloos inspiratie uit kon halen, omdat het zo persoonlijk en intiem is. Het was voor mij een manier om die twee gebieden te verbinden.

– Je staat regelmatig zelf model voor je ontwerpen, onder meer op Instagram. Was dat een evidente stap?
Daar heb ik zeker lang over getwijfeld. In het begin werkte ik met verschillende modellen, maar door de situatie tijdens de coronapandemie, toen fotoshoots niet mogelijk waren, besloot ik zelf voor de camera te staan. Het was zeker een stap uit mijn comfortzone, maar het bracht een authenticiteit en persoonlijkheid aan het merk die zowel ik als onze klanten waarderen. Het hielp ook om een sterker persoonlijk merk op te bouwen.

– Wat zijn je toekomstplannen voor Ophelia Lingerie?
Ondanks de uitdagende retailomgeving groeien we nog steeds, met een jaarlijkse groei van 10-20%. We willen blijven groeien op een rustige en doordachte manier, met een sterke focus op duurzaamheid en kwaliteit. Ik heb geen directe plannen voor een tweede winkel, maar wil de bestaande winkel en de persoonlijke klantrelaties blijven versterken. Onze fysieke winkel biedt een unieke ervaring die ik graag wil behouden, ook al wordt online verkoop belangrijker. Het menselijke aspect en de persoonlijke verbindingen die we opbouwen, maken deel uit van onze identiteit.

 

Latest article