Fotograaf en uitgever Wim Demessemaekers behoort tot de finalisten van de World Food Photography Awards by Bimi 2025, een van de meest prestigieuze internationale competities binnen de culinaire fotografie. Zijn opname Roasting Rituals, vastgelegd in Tanzania, bevraagt de diepgaande verbinding tussen voeding, cultuur en overdracht. Portret van een visuele ondernemer die betekenis centraal stelt in zijn model.
Een Belgische blik met wereldwijde reikwijdte
De Belgische fotograaf Wim Demessemaekers is finalist van de 2025 editie van de World Food Photography Awards by Bimi in de categorie “Food for Life”. Zijn werk Roasting Rituals, vastgelegd binnen een Masaï-gemeenschap in Tanzania, toont een collectief voorbereidingsmoment rond een vuur. De jury prees een “ingehouden narratieve kracht”, en benadrukte het vermogen van het beeld om zijn onderwerp te overstijgen: “een voedingshandeling is een ritueel geworden, verankerd in traagheid, zorg en tijdelijkheid.”

Deze erkenning kadert in een bijzondere carrière. Oprichter van het creatieve studio UNTOLD en de uitgeverij Untold Books, heeft Wim Demessemaekers zich gepositioneerd op het snijvlak van visueel, redactioneel en engagement. Zijn fotografie ondersteunt een breder verhaal: dat van voeding die cultuur, verbondenheid en duurzaamheid bevordert. “Voedsel is veel meer dan een levensbehoefte”, legt hij uit. “Het belichaamt cultuur, identiteit, gezondheid en impact.”
Van branding tot narratieve impact
Het parcours van Wim Demessemaekers combineert strategie, betekenis en esthetiek. Socioloog van opleiding, begon hij in de communicatie door zijn eigen bureau op te richten, waar hij meer dan tien jaar klanten zoals BNP Paribas Fortis, Janssen Pharmaceuticals of Proximus begeleidde. Een leerschool in institutioneel verhaal en strategische helderheid, voordat hij zich heroriënteerde op professionele fotografie, die hij nu inzet bij projecten met sterke symbolische en culturele inhoud. Met De La Soul, een ‘story design’ kantoor dat hij samen met Mieke De Vylder leidt, helpt hij bedrijven, stichtingen en instellingen hun bestaansreden te articuleren via consistente en betekenisvolle visuele verhalen. Zijn doel? Het maken van storytelling niet tot een truc, maar een hefboom voor identiteitsafstemming. Zijn selectie voor de World Food Photography Awards bevestigt de groeiende plaats van zijn werk binnen de internationale netwerken van geëngageerde documentairefotografie. Het bekroont ook een ondernemend model gebaseerd op een veeleisende koppeling tussen inhoud, esthetiek en toegevoegde waarde.