Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Amerikaanse hulp: Melinda Gates beschuldigt Elon Musk van beslissingen “zonder enig begrip”

De laatste beslissingen van machtsmisbruik door Musk om de hulpprogramma’s voor het buitenland van Amerika stop te zetten, hebben flink wat stof doen opwaaien. Onder de vlag van zijn eigen opgerichte DOGE (Department of Government Efficiency) richt Musk zich nu op de US Agency for International Development (USAID), een bekende organisatie voor humanitaire hulp. Deze heftige actie levert tegenreacties op, ook van filantroop Melinda French Gates.

USAID-programma’s dichtdoen

In een onverwachte zet liet Musk op X weten dat hij en zijn team bezig waren met het “wegwerken van USAID” (een nogal pittige opmerking). Kort daarna, op 4 februari, kwam het nieuws dat vrijwel al het personeel van USAID vanaf 7 februari op administratief verlof zou gaan. Dit is niet niks, want in het fiscale jaar 2024 heeft USAID bijna $32,5 miljard uitgegeven aan tal van projecten over de hele wereld, wat Musk’s invloed op gevoelige systemen benadrukt.

In maart maakte minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio bekend dat 83% van de programma’s van USAID afgeschaald zou worden. Daarnaast zou het ministerie van Buitenlandse Zaken de leiding over het agentschap op zich nemen, wat duidt op een flinke herinrichting van de organisatie.

Melinda French Gates laat van zich horen

Melinda French Gates, mede-oprichter van de Gates Foundation, uitte zorgen over hoe Musk te werk gaat. Ze raadt hem aan om zelf de wereld in te trekken en te zien wat er speelt voordat hij zulke ingrijpende stappen zet (daarmee bedoelt ze dat je niet zomaar overhaaste besluiten moet nemen). Ze wijst erop dat mensen overal op aarde zwaar onder omstandigheden lijden en dat het stoppen van effectieve programma’s geen oplossing is. Volgens haar: “Ja, mensen hier in onze eigen buurt hebben het zwaar. We moeten daar zeker iets aan doen. Maar mensen wereldwijd hebben ook pijn en dat mogen we niet vergeten.”

Eerder had French Gates Musk al publiekelijk bekritiseerd nadat hij haar steun aan president Joe Biden’s campagne voor herverkiezing had afgewezen. Zij noemde zijn opmerkingen “simpelweg dom” en blijft zich volledig inzetten voor haar liefdadigheidsprojecten via Pivotal Ventures, het investerings- en incubatiebedrijf dat zij in 2015 oprichtte.

French Gates’ liefdadigheidsactie

Naast haar kritiek op Musk blijft French Gates vastberaden in haar eigen filantropische werk. Ze kondigde aan dat ze $1 miljard zal doneren aan projecten die te maken hebben met vrouwen, gezinnen en reproductieve rechten in de VS. Haar inzet voor goede doelen blijft overeind staan, ondanks haar scheiding van Bill Gates in 2021 en haar aangekondigde vertrek bij de Gates Foundation in mei 2024.

In diverse interviews gaf ze aan dat ze de kritiek vanuit de technologiesector links laat liggen en zich blijft focussen op haar missie: “Laat ze maar doen wat ze willen. Voor mij draait alles om het blijven helpen van mensen.”

Wat betekent dit voor de rest?

Deze veranderingen doen vragen rijzen over hoe Amerika de internationale hulpverlening in de toekomst zal vormgeven en wat dit betekent voor de strijd tegen armoede en gezondheidsproblemen wereldwijd. Terwijl Musk streeft naar meer efficiëntie, benadrukt French Gates dat humanitaire hulp zoveel meer maakt dan alleen maar cijfers, vooral gezien de financiële verliezen van Tesla.

Het debat over waterigheid versus menselijkheid blijft voortleven, zeker nu zulke invloedrijke figuren hun uiteenlopende zienswijzen op de grootste planken leggen. Voor iedereen die dit volgt, nodigt het uit tot nadenken over hoe leiderschap en liefdadigheid elkaar beïnvloeden in een steeds veranderende wereld.

Latest article