Na een carrière van meer dan 30 jaar bij D’Ieteren, de historische importeur van Volkswagen-groep merken (Audi, Cupra, Seat, Skoda, Porsche, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfsvoertuigen), bekleedt Éric Cortois nu de functie van CEO van D’Ieteren Luxury Performance, de distributiedivisie voor luxemerken (Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti Rimac en Maserati). De divisie werd zelfs onlangs exclusief distributeur van Maserati in België. De ideale gelegenheid om in deze unieke structuur te duiken.
Wat is precies D’Ieteren Luxury Performance?
Drie jaar geleden vroeg Denis Gorteman, CEO van D’Ieteren, me om een divisie voor luxe op te zetten. We zagen een groei in de markt voor luxe voertuigen, in tegenstelling tot de algemene merkenmarkt die vooral na de Covid-crisis stagneerde. Destijds beheerden we al zes van de negen Porsche-dealerbedrijven in België, evenals Bentley, Lamborghini en Bugatti. Het doel was deze merken samen te brengen onder één entiteit voor een consistente service van topkwaliteit in het hele land. Zo is D’Ieteren Luxury Performance ontstaan.
Hoe groot is deze structuur nu concreet?
D’Ieteren Luxury Performance omvat momenteel 360 medewerkers die uitsluitend toegewijd zijn aan een luxe clientèle. Ons netwerk in België bestaat uit 7 Porsche-dealerbedrijven, 3 Bentley, 2 Lamborghini, 3 Maserati en dealerbedrijven voor Bugatti en Rimac in België en Luxemburg. Elke merk behoudt zijn eigen identiteit, met gespecialiseerde teams voor verkoop en aftersales.
Hoe is Maserati in jullie portefeuille terechtgekomen?
In onze uitbreidingsstrategie zochten we naar merken die passen bij ons DNA van luxe en prestaties. Ik ben in contact gekomen met Maserati toen hun Antwerpse dealer, FMA (Ferrari Maserati Antwerpen), zich terugtrok. De gesprekken leidden tot een samenwerking. Onlangs hebben ook de dealers in Brussel en Gent, beheerd door ACG, hun activiteiten willen overdragen. De fabriek van Maserati benaderde ons en zo werd D’Ieteren exclusief distributeur van het Drietand-embleem. Met zijn geschiedenis van 110 jaar geworteld in de autosport, zijn onderscheidend ontwerp en unieke identiteit, vult het Italiaanse merk ons aanbod perfect aan zonder concurrentie met onze andere merken. In het luxesegment vervangen klanten geen auto door een andere, maar verrijken ze hun collectie.

Zijn er nog uitbreidingsplannen?
We staan open voor kansen, maar er is momenteel geen ander merk dat we nastreven. Onze prioriteit is excelleren in wat we al doen. Bijvoorbeeld, we hebben vorig jaar Porsche Oost-Vlaanderen in Gent overgenomen. Auto’s verkopen is één ding, maar onberispelijke aftersales service is net zo belangrijk. Met de groei van het Porsche-park hebben we geïnvesteerd in het uitbreiden van onze aftersales infrastructuren in Louvain-la-Neuve, Mechelen, Antwerpen en Luik. We zoeken ook naar een nieuwe locatie voor Maserati in Gent. Deze projecten vereisen aanzienlijke investeringen.
Gaan jullie met de Maserati-distributie een agressieve verkoopstrategie hanteren?
Helemaal niet. In de luxesector is exclusiviteit belangrijk: beter te weinig dan te veel. De wederverkoopwaarde is een belangrijk criterium, gezien de aanzienlijke investering die deze voertuigen vertegenwoordigen. Maserati verkoopt bijvoorbeeld wereldwijd 14.000 auto’s per jaar, Lamborghini 10.700. In België omvat Porsche ongeveer 3.500 tot 3.600 eenheden en Bentley een honderdtal. We opereren in niches en deze merken moeten er blijven, zelfs als ze groeien.
Er zijn nog steeds geruchten over de financiële onzekerheid van Maserati binnen de Stellantis-groep. Is er een garantie op hun voortbestaan?
Absolute garanties bestaan niet. Als ondernemers nemen we risico’s. Dat gezegd hebbende, hebben we wederzijds vertrouwen met Maserati. Hun nieuwe directie weet precies hoe ze het merk op het juiste niveau moeten positioneren en we delen deze visie.
Is er sprake van een distributie- of een importcontract voor Maserati?
Het zijn retailcontracten, net zoals voor Lamborghini, Bentley en Bugatti. We werken rechtstreeks met de fabriek, zonder tussenpersonen, wat logisch is gezien de beperkte volumes van deze merken.

Je versterkt je aanwezigheid, maar Maserati heeft nog geen vestiging in Zuid-België. Zijn er plannen?
Eerst willen we onze klanten goed begrijpen. Er is al een Maserati-vloot in het zuiden van het land, en we zullen de mogelijkheden op tijd onderzoeken, zonder onszelf te haasten. Het voordeel van merken als Maserati is dat ze geen gigantische concessies nodig hebben om kwaliteitsservice te leveren. Voorlopig streven we naar 160 eenheden per jaar voor onze drie dealers. Met de nieuwe motoren dei we aan het ontwikkelen zijn zal het merk groeien, maar altijd met dezelfde klantgerichtheid als prioriteit.
D’Ieteren Luxury Performance is meer dan alleen een autodealer, nietwaar?
We bieden een totale ervaring. Onze klanten delen passies zoals kunst, gastronomie of autospots. We organiseren evenementen om hen samen te brengen. We hebben samenwerkingen met prestigieuze locaties zoals Hotel La Réserve in Knokke (eigendom van Marc Coucke, red.). Daar hebben we een “signature room” waar klanten regelmatig een van onze premium merken kunnen ontdekken. We merkten dat veel van onze klanten naar dit hotel gaan. We hebben net zo’n samenwerking getekend met hotel Les Bains in Spa, nabij het circuit. In beide gevallen ontvangen onze klanten een exclusieve ontvangst, een glas champagne en maatwerkdiensten, zoals kamer kortingen, vouchers of een Bentley shuttle service.

Zijn jullie ook actief in klassieke auto’s?
Absoluut, luxe merken hebben een rijke geschiedenis. Bijvoorbeeld, 70% van de Porsche-auto’s die sinds 1950 zijn geproduceerd, zijn nog in gebruik. Dat vereist gespecialiseerde technici die deze voertuigen met originele onderdelen kunnen restaureren. We bieden deze service voor Porsche, Bentley, Lamborghini en Maserati met uitzonderlijk vakmanschap.
Jullie hebben het weinig over Bugatti en Rimac.
Rimac, dat deel uitmaakt van Bugatti, is een uiterst exclusieve niche. De Rimac C_Two, een elektrische hypercar met 2.000 pk, vertegenwoordigt hightech. De oprichter, Mate Rimac, ontwikkelt ook accu’s en zelfrijdende taxi’s in Zagreb. Vorig jaar hebben we zes Bugatti’s geleverd, een recordjaar, en tot nu toe drie Rimac. Meestal worden deze auto’s op maat besteld rechtstreeks bij de fabriek, gericht op gepassioneerde verzamelaars met al een groot wagenpark.

Waar zie je D’Ieteren Luxury Performance over 5 tot 10 jaar?
Het is moeilijk te voorspellen met de veranderende fiscale en technologische contexten. Maar ik geloof in de blijvende passie voor autorijden. Als dagelijkse auto’s autonoom en gedeeld worden, worden luxe en sportauto’s beschouwd als plezierobjecten, net zoals paarden dat zijn geworden in de loop van de tijd. Misschien zullen er meer circuits moeten worden gebouwd om aan die passie te voldoen (lacht).