Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Faillissement van Cameleon: “We hebben gevochten tot het einde”

Na meer dan dertig jaar valt het doek voor de kledinguitverkoopwinkel Cameleon. Op 2 mei heeft de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank van Brussel een einde gemaakt aan de procedure van gerechtelijke reorganisatie.

Eind maart had de winkel in Sint-Lambrechts-Woluwe al zijn deuren gesloten, en afgelopen vrijdag stopte ook de vestiging in Genval met zijn activiteiten.

De beslissing is het resultaat van mislukte pogingen om het bedrijf overeind te houden, ondanks het verkennen van verschillende financieringsmogelijkheden zoals crowdlending en onderhandelingen met potentiële investeerders. Een kandidaat stelde voor om de voorraad over te nemen en 24 werknemers opnieuw aan het werk te zetten in een gebouw met haalbare huurvoorwaarden, maar een misverstand over de sociaalrechtelijke passiva leidde tot de weigering van het bod door de curator. Daarom heeft de rechtbank een einde gemaakt aan de procedure van gerechtelijke reorganisatie en is het faillissement uitgesproken.

Eind 2020 werd de merknaam Cameleon overgenomen door Pascale Switten, Alexis Malherbe en Thibaut Dehem. Hun innovatieve overnamemodel integreerde de werknemers in het kapitaal, een ongebruikelijke constructie in België. Er werd een herlanceringsplan opgesteld om de kritieke activa van het bedrijf te redden, waarvoor intensieve onderhandelingen nodig waren om de bedrijfsfondsen voor meer dan 600.000 euro te verwerven. Deze herstart omvatte de inventaris, activa en bepaalde contracten, waardoor werknemers hun werkplek opnieuw konden toe-eigenen.

© Cameleon© Cameleon

Leading Ladies Pascale Switten en Lien Geeroms zijn diep teleur gesteld. “We hebben tot het einde gevochten. Na een lange en intensieve zoektocht naar een nieuw gebouw als vervanging van de locatie in Woluwe en naar financiële middelen – inclusief onderhandelingen met vier banken, een poging tot crowdfundingcampagne, gesprekken met potentiële investeerders en overnemers – moesten we de handdoek in de ring gooien”.

Los van de gerechterlijke organisatie liggen de redenen voor het faillissement redelijk voor de hand. “We hadden een goed eerste jaar, maar daarna begon de oorlog in Oekraïne, gevolgd door de stijgende energieprijzen, inflatie, aanzienlijke loonsverhogingen en de economische crisis, wat uiteraard leidde tot een daling van het klantenverkeer, vooral voor onze winkel in Woluwe, nog verergerd door de werken rond Brussel”.

Het team van Cameleon probeerde alsnog oplossingen te vinden “We hebben geprobeerd verschillende marketingstrategieën toe te passen om klanten aan te trekken, maar wanneer de omzet daalt, wordt de huur van een groot gebouw te zwaar. Op een gegeven moment vertegenwoordigden de huurkosten 14-15% van onze omzet in Woluwe. We hebben geprobeerd de derde verdieping onder te verhuren en de huur met de eigenaar te heronderhandelen, maar helaas waren onze pogingen niet succesvol”, legt Pascale Switten uit.

Na verschillende gesprekken met de curator en de rechter-commissaris werd geconcludeerd dat er geen nieuw bod van de potentieel overnemer zou komen. Toch kunnen nieuwe geïnteresseerde overnemers zich nog melden bij de curator, Maarten Bentein (Modo-Law), benadrukt Pascale Switten.

Het faillissement van Cameleon is lang niet het enige recente Belgische faillissement. Afgelopen april werden er 991 faillissementen uitgesproken in België, een stijging van 7,37% in vergelijking met 2024, aldus kredietinformatieleverancier Graydoncreditsafe.

Latest article