Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De 10 rijkste mensen ter wereld

Elon Musk blijft op nummer 1 maar door het wel en wee van de tech-aandelen deden de anderen in de top 10 van de rijkste mensen ter wereld een stoelendans. Larry Ellison zakte een plaatsje en Bill Gates haalde de oprichters van Google in.

Voor de tweede maand op rij hebben de schommelende tech-aandelen de plaats van de tien rijkste mensen ter wereld herschikt. Meta-CEO Mark Zuckerberg wisselde van plaats met Larry Ellison en is weer de vierde rijkste persoon ter wereld. Warren Buffett schoof voorbij Google-oprichter Larry Page en Bill Gates haalde beide Google-oprichters in en is sinds middernacht 1 september de zevende rijkste persoon ter wereld te worden. Hij steeg twee plaatsen in een maand tijd. 

Elon Musk behield zijn positie als de rijkste persoon ter wereld, met een geschat vermogen van 243,7 miljard dollar, 3 miljard dollar meer dan een maand geleden door de waardestijging van raketbedrijf SpaceX. De laatste tijd was Musk een uitgesproken criticus van een Braziliaanse rechter die de bankrekeningen van Musks Starlink satelliet-internetbedrijf bevroor. Toezichthouders in Brazilië sloten X op 30 augustus af op bevel van de Braziliaanse rechter. 

« Samen zijn de 10 rijkste mensenter wereld 1,66 biljoen dollar waard»

De grootste stijger de afgelopen maand was Zuckerberg. Zijn vermogen steeg met bijna 14 miljard dollar naar een geschatte 180,5 miljard dollar door de 9% stijging van de aandelen van Meta Platforms in augustus. Hij staat nu boven Oracle-voorzitter Larry Ellison en is daarmee de vierde rijkste mens ter wereld. Tot nu toe heeft hij het hele jaar al verschillende keren haasje-over gespeeld met Ellison. De grootste verliezer van het van de afgelopen maand was Amazon-voorzitter Jeff Bezos. Zijn vermogen daalde met 7,8 miljard dollar naar 197 miljard dollar door een daling van de Amazon-aandelen. Ondanks de daling behield Bezos zijn positie als de op één na rijkste persoon. Maar de kloof tussen Musk en Bezos groeide van iets minder dan 36 miljard dollar begin augustus naar bijna 47 miljard dollar op 1 september. 

De stijging van Gates naar de zevende plaats – een maand geleden nog negende -was deels te danken aan een daling van de aandelenkoers van Google-moederbedrijf Alphabet, waardoor het vermogen van Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin, nu respectievelijk op 8 en 9, met iets meer dan 6 miljard dollar  is geslonken.

Samen zijn de 10 rijkste mensen ter wereld 1,66 biljoen dollar  waard – ongeveer 31 miljard dollar  meer dan een maand geleden. Forbes houdt al sinds 1987 een lijst van de miljardairs van de wereld bij. In april telden we er 2.781 voor onze jaarlijkse lijst. 

Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld op 1 september 2024 om 12 uur ‘s nachts, volgens Forbes. Aandelenkoersen fluctueren regelmatig, dus de nettowaarden kunnen dagelijks veranderen. Forbes houdt de dagelijkse veranderingen bij in de Realtime lijst van miljardairs. 

Elon Musk ©Getty

1. Elon Musk

Nettovermogen: 243,7 miljard dollar 

Bron: Tesla, SpaceX, X (Twitter) 

Leeftijd: 53 

Woonplaats: Austin, Texas 

Nationaliteit: VS 

Musk is de CEO van het elektrische autobedrijf Tesla en het raketbedrijf SpaceX. Hij is voorzitter en CTO van het social-mediabedrijf X, voorheen bekend als Twitter, en oprichter van het kunstmatige intelligentiebedrijf xAI. Hij bezit 13% van de Tesla-aandelen en heeft een deel daarvan als onderpand gebruikt voor leningen. In juni stemden de aandeelhouders van Tesla ermee in dat Musk bijna 50 miljard dollar aan prestatiegerelateerde aandelenopties behield. Een rechter in Delaware had die beslissing in januari al vernietigd als ‘de grootste potentiële compensatiemogelijkheid ooit op openbare markten.’ Het probleem zal niet snel worden opgelost, want er volgt waarschijnlijk een langdurig beroep tegen de uitspraak in Delaware. Totdat Musk de opties ontvangt, zal Forbes 50% van de Tesla-opties uit zijn beloningspakket blijven aftrekken. Ondertussen steeg zijn vermogen met 3 miljard dollar  in de afgelopen maand, mede door de toegenomen waarde van zijn belang van 42% in SpaceX.  Musk, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, verhuisde voor zijn 18de naar Canada, had verschillende baantjes, schreef zich in aan de Queen’s University in Ontario en stapte vervolgens over naar de University of Pennsylvania, waar hij een bachelor in de economie behaalde. 

Jeff Bezos ©Getty

2. Jeff Bezos

Nettovermogen: 197 miljard dollar 

Bron: Amazon 

Leeftijd: 60 

Woonplaats: Miami, Florida 

Nationaliteit: VS

Jeff Bezos richtte de e-commercegigant Amazon op in 1994 en leidde het bedrijf als CEO tot juli 2021 (hij blijft voorzitter). Diezelfde maand ging hij de ruimte in met een raket van zijn privé raketbedrijf Blue Origin, dat hij oprichtte en met miljarden dollars heeft gefinancierd. Zijn vermogen daalde met 7,8 miljard dollar  in augustus 2024 toen de aandelen van Amazon ongeveer 2,4% daalden. Voordat hij Amazon.com oprichtte in zijn garage in Seattle, werkte hij in New York bij het hedgefonds D.E. Shaw. Amazon begon als online boekenverkoper in een tijd dat nog maar weinig mensen online goederen kochten. Het bedrijf groeide uit tot marktleider op het gebied van cloudopslag en breidde uit naar film- en serieproducties om Amazon Prime Video te ondersteunen. 

Bezos was de rijkste persoon ter wereld op de Forbes-lijst van 2018 tot 2021. Hij zakte naar de tweede plaats in 2022. In 2019 scheidden Bezos en zijn vrouw MacKenzie. Als onderdeel van de schikking kreeg zij 4% van de Amazon-aandelen en hij 12%. Sindsdien heeft hij meer aandelen verkocht en weggegeven. Hij bezit momenteel net geen 10% van het bedrijf. Sinds de beursgang van Amazon in 1997 heeft Forbes berekend dat hij meer dan 27 miljard dollar  aan aandelen heeft verkocht.  

Bernard Arnaul ©Getty

3. Bernard Arnault

Nettovermogen: 189,7 miljard dollar 

Bron: LVMH/luxegoederen 

Leeftijd: 75 

Woonplaats: Parijs 

Nationaliteit: Frankrijk 

Bernard Arnault, CEO en voorzitter van luxegroep LVMH, staat nog altijd op nummer 3, ondanks een stijging van zijn vermogen met 10,2 miljard dollar tot 189,7 miljard dollar  in augustus, als gevolg van een stijging van de LVMH-aandelenkoers met 3%.  Arnaults vader verdiende miljoenen in de bouwsector.

Om zijn carrière te starten, gebruikte Arnault 15 miljoen dollar  van dat vermogen om Christian Dior te kopen. Sindsdien heeft hij het grootste luxegoederenbedrijf ter wereld opgebouwd, met zo’n 70 mode en cosmeticamerken, waaronder Louis Vuitton, Christian Dior, Moët & Chandon, Sephora en juwelier Tiffany & Co. 

Alle vijf de kinderen van Arnault werken in onderdelen van het LVMH-imperium. Eerder dit jaar benoemde Arnault twee van zijn zonen – Alexandre en Frédéric – in de raad van bestuur van LVMH. Zijn dochter Delphine, die Dior leidt, en zoon Antoine zitten in de raad van bestuur. In juni benoemde hij ook zijn zoon Frédéric tot hoofd van de LVMH-familieholding. Zijn jongste zoon, Jean, is directeur horloges bij Louis Vuitton. Arnault was de rijkste persoon ter wereld gedurende het grootste deel van de eerste helft van 2023 en opnieuw van februari tot eind mei 2024. 

Mark Zuckerberg ©Getty

4. Mark Zuckerberg

Nettovermogen: 180,5 miljard dollar 

Bron: Meta (Facebook) 

Leeftijd: 40 

Woonplaats: Palo Alto, Californië 

Nationaliteit: VS

Zuckerberg was medeoprichter van Facebook – dat nu Meta Platforms heet – toen hij in 2004 studeerde aan de Harvard University. Meta is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste sociale netwerk. Het is ook eigenaar van Instagram en WhatsApp, die het na verwerving sterk heeft uitgebreid.  

De grootste stijger de afgelopen maand was Zuckerberg

Zuckerberg, de CEO van Meta, bracht het bedrijf in 2012 naar de beurs en bezit nog altijd ongeveer 13%. De aandelen van Meta stegen in augustus met 9%, waardoor Zuckerbergs vermogen in de loop van de maand met 13,9 miljard dollar  toenam. Aan het begin van augustus steeg hij van nummer 5 naar nummer 4. Meta heeft veel geïnvesteerd in AI en het metaverse. Zuckerberg sprak in september 2023 met Forbes over beide grote investeringen in de aanloop naar de 20ste verjaardag van het bedrijf.  

Larry Ellison ©Getty

5. Larry Ellison

Nettovermogen: 174,7 miljard dollar 

Bron: Oracle 

Leeftijd: 80 

Woonplaats: Woodside, Californië 

Nationaliteit: VS

Ellison was in 1977 medeoprichter van softwarebedrijf Oracle en was CEO tot 2014. Hij is nu voorzitter en Chief Technology Officer (CTO) van het bedrijf. Oracle heeft door de jaren heen een reeks grote overnames gedaan, waaronder de aankoop van Sun Microsystems in 2010 voor 7,4 miljard dollar . In 2012 kocht Ellison 98% van het Hawaïaanse eiland Lanai voor 300 miljoen dollar. Hij bezit ook huizen in Californië en Nevada. Ellison investeerde in Tesla en zat van 2018 tot augustus 2022 in de raad van bestuur van het autobedrijf. 

“Ellison kocht 98% van het Hawaïaanse eiland Lanai voor 300 miljoen dollar”

Van februari tot eind juli 2024 kwam Ellison op de vierde plaats, maar eind augustus werd hij ingehaald door Zuckerberg.  

Warren Buffett ©Getty

6. Warren Buffett

Nettovermogen: 149,9 miljard dollar 

Bron: Berkshire Hathaway 

Leeftijd: 94 

Woonplaats: Omaha, Nebraska 

Nationaliteit: VS

Warren Buffett staat bekend als het Orakel van Omaha. Hij is een van de succesvolste beleggers aller tijden. Hij leidt het investeringsconglomeraat Berkshire Hathaway, dat tientallen bedrijven bezit, waaronder verzekeraar Geico, batterijfabrikant Duracell en restaurantketen Dairy Queen. Als zoon van een Amerikaans congreslid kocht hij voor het eerst aandelen toen hij 11 was en diende hij op 13-jarige leeftijd zijn eerste belastingaangifte in. Buffett creëerde in 2010 samen met Bill Gates en Melinda French de Giving Pledge, waarin hij miljardairs vraagt zich ertoe te verbinden om minstens de helft van hun vermogen weg te geven aan liefdadigheidsinstellingen. Buffett heeft gezegd dat hij 99% van zijn vermogen zal schenken. Tot nu toe heeft hij voor 59,3 miljard dollar Berkshire Hathaway-aandelen geschonken aan de Gates Foundation en stichtingen van zijn kinderen, en een stichting van zijn overleden eerste vrouw. Dat is inclusief 5,3 miljard dollar in juni, waardoor hij begin juli voor het eerst in jaren op nummer 10 stond. Maar sindsdien zijn de aandelen van Berkshire Hathaway gestegen. 

Bill Gates ©Getty

7. Bill Gates

Nettovermogen: 137,2 miljard dollar 

Bron: Microsoft, investeringen 

Leeftijd: 68 

Woonplaats: Medina, Washington 

Nationaliteit: VS 

Als tiener raakte Gates gepassioneerd door computerprogrammering. Hij stopte met zijn studie aan Harvard om in 1975 samen met zijn middelbareschoolvriend Paul Allen het softwarebedrijf Microsoft op te richten. Het bedrijf creëerde een van de eerste softwareprogramma’s voor de opkomende personal-computerindustrie. Hij was 25 jaar lang CEO van het bedrijf en bleef voorzitter tot 2014. Hij stapte uiteindelijk in 2020 uit de raad van bestuur, maar vertelde Forbes in 2023 dat hij nog altijd ongeveer 10% van zijn tijd besteedt aan consulting voor de teams bij Microsoft. Tegenwoordig heeft hij investeringen in tientallen bedrijven, waaronder afvalverwijderingsbedrijf Republic Services en landbouwmachinefabrikant Deere & Co. Hij is een van de grootste eigenaren van landbouwgrond in de VS.  Forbes noemde Gates voor het eerst miljardair in 1987. Hij was van 1995 tot 2017 de rijkste persoon ter wereld (behalve in 2008 en van 2010 tot 2013). Vooral dankzij de 59 miljard dollar die hij aan de Gates Foundation heeft geschonken, waaronder een gift van 20 miljard dollar in juli 2022, werd hij in 2018 ingehaald als rijkste persoon ter wereld door Jeff Bezos. Gates en Melinda French scheidden in 2021. Zij ontving naar schatting 10 miljard dollar in aandelen en andere activa als onderdeel van de scheidingsregeling. 

Larry Page ©Getty

8. Larry Page

Nettovermogen: 136,1 miljard dollar 

Bron: Google 

Leeftijd: 51 

Woonplaats: Palo Alto, Californië 

Nationaliteit: VS 

Larry Page richtte in 1998 samen met mede-doctoraatsstudent Sergey Brin de zoekmachine Google op. Hij was CEO tot 2001 en van 2011 tot 2015. Hij is nu bestuurslid van Googles moederbedrijf Alphabet en blijft een controlerende aandeelhouder. 

“Larry Page richtte in 1998 samen met Sergey Brin de zoekmachine Google op”

Page was een van de oprichters van Planetary Resources, een bedrijf voor mijnbouw op asteroïden dat in 2018 werd overgenomen door blockchainbedrijf ConsenSys. Hij kwam in de top 10 van de rijkste mensen ter wereld na een opmerkelijke stijging van 15% in de aandelenkoers van Alphabet in mei 2023. Zijn vermogen daalde in augustus met 6,1 miljard dollar door een daling van 5% in Alphabet-aandelen. 

Sergey Brin ©Getty

9. Sergey Brin

Nettovermogen: 130,4 miljard dollar 

Bron: Google 

Leeftijd: 51 

Woonplaats: Los Altos, Californië 

Nationaliteit: VS

Sergey Brin richtte samen met Larry Page de zoekmachine Google op toen ze beiden doctoreerden in de computerwetenschappen aan Stanford. Net als Page is Brin momenteel bestuurslid van Alphabet, het moederbedrijf van Google, en blijft hij een controlerende aandeelhouder. Brins vermogen daalde met 5,7 miljard dollar in augustus 2024, wat hem een plaats deed zakken in de ranglijst, van nummer 8 naar nummer 9. 

“Sergey Brin schonk 1,25 miljard dollar aan het onderzoek naar Parkinson”

Brin kwam vorig jaar uit semi-pensioen om wijzigingen aan te brengen in de Google Gemini AI-chatbot en werd vermeld als een ‘kernbijdrager’ toen het model in december werd gelanceerd. Hij is de grootste individuele donor geworden van onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Hij heeft 1,25 miljard dollar  geschonken aan verschillende groepen, waaronder een team van samenwerkende academici onder leiding van zijn eigen team, genaamd Aligning Science Across Parkinson’s. 

Steve Ballmer ©Getty

10. Steve Ballmer 

Nettovermogen: 122,5 miljard dollar 

Bron: Microsoft, Clippers, investeringen 

Leeftijd: 68 

Woonplaats: Hunts Point, Washington 

Nationaliteit: VS 

Ballmer, een klasgenoot van Bill Gates aan de Harvard University, ging in 1980 bij Microsoft aan de slag als werknemer nummer 30 nadat hij was gestopt met een MBA-programma aan de Stanford University. Hij leidde Microsoft als CEO van 2000 tot 2014. 

“Ballmer en zijn vrouw Connie behoren tot de 25 meest genereuze filantropen van Amerika”

Toen Ballmer met pensioen ging bij Microsoft, kocht hij het Los Angeles Clippers-team voor 2 miljard dollar , destijds een recordbedrag voor een NBA-team. Forbes waardeert het team nu op 4,65 miljard dollar. Ballmers vermogen daalde naar schatting met 1,5 miljard dollar in de afgelopen maand als gevolg van een lichte daling van de Microsoft-aandelen. Ballmer en zijn vrouw Connie behoren tot de 25 meest genereuze filantropen van Amerika.

Latest article