Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De rolls royce van de speed pedelec

Premium speed pedelecs als antwoord op de files. Het is de duurzame mobiliteitsdroom van Maarten Baert. Hij is de architect – letterlijk – achter het Belgische Specter. Het kind geboren uit het huwelijk van design, technologie, mobiliteit en duurzaamheid.

De agenda van Maarten Baert (36) slibt dicht. Ons gesprek vindt noodgedwongen telefonisch plaats, terwijl de zaakvoerder van Specter over de Duitse snelwegen raast. Onderweg naar een zoveelste afspraak om zijn distributienetwerk verder vorm te geven. Het gaat snel voor Maarten Baert, en neen, we veroorloven ons geen flauwe woordspeling, omwille van zijn speed pedelecs. Al was het maar omdat de topsnelheid van 45 kilometer per uur niet het enige aspect is dat zijn innovatieve tweewieler onderscheidt van de andere aanbieders. Specter staat vooral synoniem voor zijn combinatie van technologie, design, prestatie en esthetiek. De speed pedelecs van Specter zijn verdomd mooi. Maar wat had je eigenlijk kunnen verwachten van een architect die zich aan mobiliteit waagt.

Startkapitaal 

Al luidt de vraag hoe een architect ertoe komt om zo’n elektrische fiets te ontwikkelen en produceren? Maarten Baert: “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in voertuigen, boten, fietsen. Ik tekende tal van ontwerpen in 3D, en als kind droomde ik ervan om een eigen auto te maken. Al tijdens mijn stage als architect besefte ik snel dat daar niet mijn roeping lag. De opleiding was subliem, maar ik zag mezelf niet op een architectenbureau werken. Ik begon dan maar als freelance reclamemaker, maar begon al snel mijn eigen bedrijfje. We waren met het grafisch designbedrijf Divide vooral actief voor de automobielsector.” 

“Als je mensen uit hun auto wil krijgen, moet je iets te bieden hebben”

Vanuit die interessesfeer merkte Baert al snel dat mobiliteit op een keerpunt stond. De grote steden kampen steeds meer met verkeersopstoppingen, vervuiling en lawaai, en elektrische fietsen begonnen aan populariteit te winnen als alternatief voor de auto. “Maar als je mensen uit hun auto wil krijgen, moet je wel iets te bieden hebben”, zegt Baert. Er was een groeiende vraag naar speed pedelecs, maar de bestaande modellen waren vaak zwaar, log of hadden een beperkt bereik. De architect in hem besloot om dan maar zelf een fiets te ontwikkelen, die niet alleen snel was, maar ook licht, stijlvol en duurzaam. Specter was geboren.

Met een vriend bouwde ik eerst een prototype, die er overigens totaal anders uitzag dan wat we vandaag maken”, lacht Maarten Baert. Maar de toon was gezet, de honger naar meer groeide. Er kwam een kapitaalronde aan te pas waarbij Specter ruim 1 miljoen ophaalde via kredieten van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Deze zomer vond een volgende geldronde plaats, goed voor een verdubbeling van het initiële kapitaal, waarbij zowel de investeerders van het eerste uur, als het gespecialiseerde Nederlandse mobiliteitsinvesteringsfonds Fundracer, deelnamen. Daarachter steken ronkende namen als René Wiertz (ex-3T), Andy Ording (ex-ZIPP) en Gérard Vroomen (ex-Cervélo). Zij zullen Specter adviseren en mee hun distributienetwerk verder helpen uitbreiden. “Dat doet deugd, want zij snappen waarmee we bezig zijn. Met het oog op de lange termijn zijn dergelijke investeerders goud waard.”

“De mobiliteitsshift is ingezet”

Die lange termijn oogt mooi. “De mobiliteitsshift is ingezet”, meent Maarten Baert. “We staan pas aan het begin van een groene revolutie in stedelijke mobiliteit. De toekomst van transport ligt in elektrische voertuigen, en de fiets is daar een belangrijk onderdeel van. 

Zelf gaat Maarten Baert met zijn Specter stap voor stap. “Ondernemen is dingen gedaan krijgen, problemen oplossen. Het gaat gepaard met een steile leercurve, maar dat is inherent aan ondernemen. 

Hoger segment

Met Specter zit Baert in het hogere segment van de speed pedelecs. Goedkoop zijn de fietsen niet: het voorlopig enige model – de Specter 1 – kan je de jouwe noemen vanaf 8.990 euro. Met aanpassingen, je kunt de fiets personaliseren met een andere hoogte, kleur of extra batterij, zit je al snel richting 11.000 euro. “Het is een bewuste strategie om in dat segment te zitten. Als je je wilt onderscheiden in de markt moet je diversifiëren van wat er is. Ik kies voor niche, want volume is er al. En puur op prijs spelen kan niet, want dan is je startkapitaal nog veel hoger omwille van de productiekost. 

© Specter

Het moet gezegd dat je voor die hoge(re) prijs wel een superieur staaltje van design en technologie in huis haalt. De fiets is gebouwd met een koolstofvezel frame, wat het met een gewicht van net geen 20 kilo extreem licht en toch stevig maakt. Op het display kan zowel de navigatie als bijvoorbeeld het weerbericht weergegeven worden. De batterij is slim geïntegreerd in het frame, waardoor het design strak en minimalistisch oogt. De krachtige motor, die een topsnelheid van 45 km per uur haalt, komt met een actieradius van meer dan 100 kilometer. De remsystemen van Specter-fietsen zijn uitgerust met regeneratieve remtechnologie, die niet alleen helpt bij het remmen, maar ook energie terugvoert naar de batterij. Kortom, snelheid en efficiëntie zonder in te boeten op comfort. Veel onderdelen heeft Baert zelf ontworpen, terwijl de motoren en batterijen van gereputeerde leveranciers komen. In een fabriekshal annex kantoor van Specter op een industrieterrein in de Gentse deelgemeente Wondelgem worden de fietsen geassembleerd. Specter verkoopt zijn fietsen nu via meer dan 40 fietswinkels in Vlaanderen en Brussel. Nederland staat op de planning terwijl er al een viertal dealers zitten in Zwitserland. Duitsland, Frankrijk en Spanje staan tevens op de planning. 

Vergunningen 

Op de website van de Vlaamse overheid klinkt het zo: “Een speedpedelec is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Door zelf mee te trappen, kunt u snelheden tot 45 kilometer per uur behalen. Een belangrijk verschil met de elektrische fiets is dat de speedpedelec in de verkeersreglementering gelijkgesteld is met een bromfiets. 

Dat betekent strenge regelgeving en vergunningen. “Dat klopt, een heel boek en veel controles en audits”, zucht Maarten Baert. “Maar het is ergens wel logisch, het gaat om veiligheid. En ook de traceerbaarheid van alle onderdelen zijn daarbij belangrijk. 

Naast de uitbreiding van het distributienetwerk staat ook de ontwikkeling van nieuwe modellen op de planning. Maarten Baert verwijst naar Elon Musk, die met zijn Tesla ook in het hogere segment begon, om later een iets democratischer versie van zijn elektrische wagens te bouwen. “We volgen een beetje dezelfde strategie, al wil ik mezelf niet met Musk of Tesla vergelijken”, lacht Baert. “Onze Specter 2 zal wel in een ander prijssegment komen, maar eerst willen we onze voetafdruk vergroten. We voelen dat we nu een beetje een momentum beleven. 

Latest article