Snelle, veilige en schaalbare connectiviteit is vandaag een absolute voorwaarde voor economische activiteit. In sectoren zoals gezondheidszorg, logistiek, luchtvaart of industrie vormt glasvezelinfrastructuur de levensader van digitale processen. Al 25 jaar investeert Eurofiber in het uitbouwen van een open en dedicated glasvezelinfrastructuur voor bedrijven, overheden en instellingen. Wat begon als een alternatief voor de zakelijke markt ten opzichte van gesloten modellen van klassieke operatoren, groeide uit tot een fundamentele schakel in de Belgische digitale economie en blijft vandaag evolueren.
“We zien dat bedrijven steeds vaker nood hebben aan glasvezeloplossingen op maat voor hun meest kritieke processen. Dankzij onze ervaring en de extra expertise die we met de recente overname van Arcadiz aan boord hebben, kunnen we die complexe puzzel nog beter mee uittekenen. Vandaag helpen we klanten hun volledige digitale infrastructuur uitdenken, inclusief redundantie, veiligheid en performantie”, zegt Hans Witdouck, Managing Director van Eurofiber België.
Van netwerkbouwer naar ontwerper van digitale infrastructuur
Met de recente overname van het Belgische Arcadiz voegt Eurofiber extra slagkracht toe aan die aanpak. Als specialist in bedrijfskritische connectiviteit met een sterk trackrecord in de Benelux, brengt Arcadiz diepgaande expertise in ontwerp, integratie en beheer van netwerken met zich mee. Die versterking stelt Eurofiber in staat om nog beter te anticiperen op de noden van grote ondernemingen, publieke instellingen en vitale sectoren. Wat eveneens betekent dat Eurofiber vanaf het begin mee aan tafel zit bij het ontwerp van netwerken voor KMO’s, grote ondernemingen en overheden. Eurofiber biedt niet alleen een open, dedicated glasvezelnetwerk, maar denkt ook mee over latency, beveiliging, redundantie, schaalbaarheid en interoperabiliteit.“ Als de digitale economie een lichaam is, dan bouwen wij mee aan het zenuwstelsel,” aldus Witdouck.

De essentie: weerbaarheid en redundantie
Bedrijven worden steeds afhankelijker van digitale processen, cloudomgevingen en realtime data. Maar met die digitalisering groeit ook de kwetsbaarheid. Een enkele onderbreking in de connectiviteit kan vandaag een fabriek stilleggen, operaties vertragen of financiële transacties blokkeren. De realiteit van cyberdreigingen, geopolitieke instabiliteit en extreme datagroei vraagt om een ander type infrastructuur.
Eurofiber investeert daarom in routes met fysieke redundantie, gescheiden tracés en POP-locaties die afgeschermd zijn van externe toegang. Hun open netwerk biedt klanten volledige controle over wie toegang heeft, welke technologieën ingezet worden en hoe schaalbaar het geheel is. In combinatie met de expertise van Arcadiz kan Eurofiber nu ook het volledige plan mee vormgeven, van concept tot uitrol.
Wat ooit exclusief was voor datacenters of multinationals, wordt vandaag breed beschikbaar gemaakt voor kmo’s en groeibedrijven. Via een netwerk dat inmiddels meer dan 72.000 kilometer telt, legt Eurofiber verbindingen tot in bedrijvenparken, campussen, lokale overheden en zorginstellingen in heel België.
“Wij geloven vanaf dag één in een open model waarin klanten hun partners en technologieën zelf kiezen zonder vendor lock-in”, zegt Witdouck. “Zo ontstaat er een ecosysteem waar innovatie en flexibiliteit centraal staan.”

Bouwen aan de komende 25 jaar
De komende jaren staan in het teken van weerbare netwerken, artificiële intelligentie en exponentiële datagroei. Eurofiber is ervan overtuigd dat bedrijven die vandaag inzetten op performante, veerkrachtige infrastructuur, straks concurrentievoordeel halen uit snelheid, veiligheid en autonomie.
“We bouwen vandaag aan de netwerken die Belgische bedrijven morgen nodig hebben”, besluit Witdouck. “Of je nu een productiebedrijf of mediahuis bent, een ziekenhuis runt, luchtverkeer aanstuurt of slimme fabrieken verbindt, zonder robuuste connectiviteit valt alles stil. Eurofiber wil ervoor zorgen dat dat moment nooit komt.”
Dit artikel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Eurofiber.