Op 22 november 2024 werd Pauline Van Ostaeyen samen met 29 andere jongeren geselecteerd voor de eerste Belgische 30 Under 30 lijst. Vandaag blikt Pauline voor Forbes terug op haar parcours, en op wat de toekomst brengt.
In 2021 richtten Michiel Valee en Pauline Van Ostaeyen Dockflow op in Antwerpen. Het door AI aangedreven platform integreert databronnen, biedt real-time tracking van containers en monitort CO₂-uitstoot en compensatie voor de logistieke sector. In 2023 volgde de start-up 16 miljard dollar aan vrachtwaarde, bediende meer dan 15.000 bedrijven en telde het 2.000 actieve gebruikers.
Dockflow haalde net met succes zijn eerste toezeggingen binnengehaald in een nieuwe financieringsronde van 2 miljoen euro. Het is momenteel in gesprek met meer dan tien potentiële medebeleggers om de ronde verder vorm te geven.
Pauline, je was al 30 Under 30 op de Europese lijst. Je bent nu een tweede keer geselecteerd voor de 30 Under 30-lijst. Hoe voelde het om weer te worden erkend?
Het is echt een eer om voor de tweede keer erkend te worden. Deze lijst heeft veel aanzien en het voelt fantastisch om gezien te worden als een van de jonge mensen die impact hebben in hun vakgebied. Naast de persoonlijke erkenning opent het ook veel deuren op professioneel vlak. Veel mensen herkennen de lijst en het helpt zeker bij het opbouwen van ons netwerk en het aantrekken van nieuwe klanten en partners voor Dockflow.
Dockflow heeft indrukwekkende cijfers laten zien. Kun je uitleggen wat Dockflow precies doet?
Dockflow focust zich op de digitalisering van de maritieme logistiek. We bieden een platform dat real-time containertracking mogelijk maakt en inzicht geeft in CO₂-uitstoot en compensatie binnen de logistieke sector. Het idee is ontstaan vanuit de behoefte om meer transparantie te bieden in een sector die traditioneel nogal archaïsch is. Vanaf het moment dat een container wordt gesloten, weten veel bedrijven nauwelijks meer waar die is of hoe lang het duurt voordat hij aankomt. Wij brengen daar verandering in door alle data zichtbaar en bruikbaar te maken.
Hoe zijn de rollen tussen jou en Michiel Valee, je co-founder, verdeeld?
Michiel is echt het technische brein achter Dockflow. Hij bezit een achtergrond in handelsingenieur en informatietechnologie en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ons platform. Ik focus me op de groei, marketing en business development. We vullen elkaar aan en dat maakt ons sterk. Terwijl Michiel ervoor zorgt dat ons platform technisch geavanceerd blijft, zorg ik ervoor dat het in de markt wordt gezet en dat we blijven groeien.
Wat zijn de grootste uitdagingen die je momenteel ziet voor Dockflow?
Een belangrijke uitdaging voor ons is het schalen van het bedrijf. We hebben relatief weinig kapitaal opgehaald – we hebben het grootste deel “bootstrapped”, wat betekent dat we groeien met wat we zelf verdienen. In het begin was dit best uitdagend, vooral omdat we zagen dat veel startups grote hoeveelheden kapitaal ophaalden om snel te schalen en ambitieuze marketingcampagnes op te zetten. Wij daarentegen moesten elke euro zorgvuldig omdraaien voordat we deze uitgaven, wat niet altijd even leuk was.
Nu staan we op het punt waar we willen uitbreiden en verder schalen, en daar komt veel bij kijken, zoals het vinden van het juiste talent en de beste strategieën om nieuwe markten te betreden.
Welke adviezen zou je willen geven aan jonge ondernemers die in jouw voetsporen willen treden?
Ik zou graag zien dat studies ondernemerschap meer ondersteunen. Een vaak gehoorde opmerking van jonge mensen in mijn omgeving die overwegen ondernemer te worden, is dat ze zich meteen zorgen maken over wat er allemaal mis kan gaan. Ze bedenken vaak honderden redenen om het niet te doen. Die redenen zullen er altijd zijn. Mijn advies is om nu te beginnen. Het beste moment om te starten met ondernemen is eigenlijk gisteren, vooral als je jong en nog student bent, zeker hier in België. Veel studenten hebben een vangnet voor het geval iets misloopt. Ook al is ondernemen niet voor iedereen, degenen die wel dat vangnet hebben, kunnen dat benutten. Zelfs als het niet slaagt, leer je zoveel over jezelf en de wereld. Het is een waardevolle ervaring waar je op kunt terugvallen.