14.2 C
België

Zo zorgen top CEO’s in België voor voldoende ontspanning in hun drukke agenda’s

In de hectische wereld van bedrijfsleiderschap is de druk om te presteren en te leiden constant aanwezig. Voor de CEO’s die aan het roer staan van invloedrijke bedrijven in België lijkt de term “rust” vaak een schaars goed. Wat doen zij om toch te ontspannen achter de schermen van hun veeleisende schema’s en zware verantwoordelijkheden?

We kregen de kans om kijkje te nemen in het persoonlijke leven van Marc Josephus Jitta (40) CEO Alken-Maes, Lies Eeckman (49) Managing Director Polestar Belgium & Luxembourg, Dirk Wouters (56) CEO Bank Van Breda, Bea De Beuckelaer (54) CEO A.S. Adventure en Juttu en Ann Claes (50) CEO JBC. Van deze enkele Belgische top-CEO’s hebben we ontdekt wat hen in staat stelt te ontspannen te midden van grote verantwoordelijkheden. Van drukke vergaderingen tot strategische besluitvorming en het leiden van grote organisaties: wat doen deze leiders om hun geest te verfrissen, hun lichaam te revitaliseren en de welverdiende rust te vinden die nodig is om topprestaties te blijven leveren? En wat doen zij om hun werknemers te inspireren hetzelfde (of juist niet hetzelfde) te doen?

Sport als belangrijkste uitlaatklep

Marc Josephus Jitta (40) CEO Alken-Maes

Marc Josephus Jitta
Marc Josephus Jitta

Een goede work-life-balance kan je volgens Marc Josephus Jitta, CEO van het op een na grootste brouwbedrijf van België, pas behalen als je een goede uitlaatklep hebt gevonden. Bij hem is dat sport. Hij doet het al z’n hele leven en dat zit er dagelijks in gebakken bij hem: Josephus Jitta start elke ochtend met een workout van zo’n tien minuten om wakker te worden. Het liefst zwemt hij drie keer per week twee kilometer, en als het nog even kan, zit hij ook nog drie keer per week op de racefiets. “En voor het mentale welzijn breng ik de kinderen drie á vier per week naar school en haal ik ze op vrijdag tijdig op. Een betere manier om te onthaasten is er niet. Een 5- en 8-jarige gaan immers alleen maar trager als je ze gaat opjagen.”

Dat kost inderdaad tijd: in de donkere maanden zo’n zes uur per week, in de lichte maanden loopt dat op naargelang de duur van de fietstochten langer worden. Maar het is volgens hem essentieel. “Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder deze balans professioneel niet had gestaan waar ik nu sta. Ik beaam wat gezegd wordt: van je kinderen leer je te onthaasten en van sporten leer je doorzetten. Beide zijn van levensbelang om de juiste beslissingen te kunnen nemen en daar vervolgens ook aan vast te houden.”

Het is er inmiddels zo ingeslepen bij Josephus Jitta dat hij sporten fysiek gaat missen als hij het even onderbreekt. “Belangrijker nog, de overpeinzingen van mijn dochter naast me en zoon op mijn nek op weg naar school geven een gezonde dosis energie en een glimlach om de dag mee te starten.”

Het aanmoedigen van een gezonde werkomgeveving voor de werknemers van Alken-Maes vindt hij belangrijk. Dat doet hij door er openlijk over te praten, collega’s uit te nodigen bij toertochten (Cristal Classic, Amstel Goldrace) of door simpelweg voor te stellen een dag te eindigen met een gezamenlijke tocht op de fiets. “Onze financieel directeur nog een stuk fanatieker in sport dan ik. Samen met een aantal enthousiaste collega’s jagen we wel aan dat er samen gesport wordt. Iedereen naar eigen vermogen natuurlijk. Het moet ook leuk zijn en blijven.”

Goed agendabeheer is cruciaal

Lies Eeckman (49) Managing Director Polestar Belgium & Luxembourg

Lies Eeckman
Lies Eeckman

Lies Eeckman maakt weinig tot geen onderscheid tussen ‘werk’ en ‘privé’. Ze vindt dit namelijk niet in direct concurrentie staan van elkaar. Goed agendabeheer is wel cruciaal volgens haar. Alles goed plannen én communiceren zodat de verwachtingen ten alle tijden duidelijk zijn, geeft haar rust in haar hoofd. Maar dat betekent ook dat ze voor haarzelf duidelijke prioriteiten moet stellen en deze op zeer regelmatige basis update, aftoetst en finetuned. De beste manier om prioriteiten te stellen? Vaker ‘neen’ zeggen. “Vroeger had ik meer bang om zaken te missen, maar dat heb ik ondertussen echt wel afgeleerd.”

De balans behouden doet Eeckman op de volgende manier: ’s ochtends ontbijt ze steevast een halfuurtje met het gezin. Ze staan hiervoor vroeger op om samen de dag rustig te kunnen starten, ook tijdens de week. Daarnaast neemt ze maximaal twee à drie avonden per week afspraken aan om ervoor te zorgen dat ze ook haar jongste dochter nog zelf in bed kan stoppen. Een vast ritueel met leuke bedtijdverhaaltjes horen daar zeker bij. “Wekelijks heb ik op maandagochtend een afspraak bij de osteopaat om mijn rug, nek en schouders los te maken. Ik ben hier gevoelig aan, en deze man heeft magische handen, waardoor ik, ondanks een slechte rug, volledig medicijn-vrij door het leven kan gaan.”

“Maar het meest kom ik tot rust in de natuur. Ik woon in het landelijke Werchter, en je kan daar prachtige wandelingen maken tussen de Demer en de Dijle. Samen met m’n hond, door weer en wind. Daar kan ik van genieten en mijn batterijen volledig opladen voor ik terug achter de PC duik.” Dit is mede mogelijk omdat ze twee dagen per week vanuit huis werkt. Nadat ze haar dochter af heeft gezet op school, vertrekt ze namelijk ook nog op een 40-minuten durende wandeling. Dit thuiswerkbeleid geldt voor alle werknemers: ze hoeven slechts twee dagen per week naar kantoor te komen. “Dit zorgt ervoor dat ze heel wat tijd efficiënter kunnen invullen en hun tijd aan woon/werk verkeer kunnen optimaliseren.”

De natuur als energiegever

Dirk Wouters (56) CEO Bank Van Breda

Nog iemand die ontspanning uit de natuur haalt: Dirk Wouters, CEO van de Belgische bank Bank Van Breda. “Sport en natuur zijn voor mij de energiegevers waarmee ik het evenwicht bewaar. De zondagvoormiddag wordt sowieso gereserveerd voor lopen of (bij goed weer) fietsen in de natuur. Een dag starten met beweging zorgt bovendien voor extra energie.” Tijdens de week tracht hij één à twee dagen met de fiets naar het werk te gaan. De tijd die dit kost is verwaarloosbaar. Maar ook al is het maar een halfuurtje beweging: hij merkt het verschil.

“Ook vakanties staan in het teken van bewegen. Samen met mijn vrouw Kathleen een meerdaagse wandeltocht (de luxe-variant met bagagevervoer), of dichter bij huis samen de tandem op”, aldus Wouters. “Een andere goede gewoonte is het “power-napje” op zaterdag en zondag na het middageten. Dit maakt dat ik steevast uitgerust aan de week begin.”

Van stress heeft Wouters niet snel last. Het is andersom: tijdens het lopen, wandelen of fietsen worden er net goede ideeën geboren waar hij mee aan de slag wil. Ook een manier van ontspannen!

Een micro-dosis ‘buiten zijn’ kan al opladen

Bea De Beuckelaer (54) CEO A.S. Adventure en Juttu

Bea De Beuckelaer
Bea De Beuckelaer

Bea De Beuckelaer probeert het buitenleven te integreren in de bedrijfscultuur van A.S. Adventure en Juttu. Er lijkt een gemene deler te te zijn onder de geïnterviewden, want ook voor haar is omringen door natuur de enige en beste manier van ontspannen. “Het liefst elke dag, ook al is het maar eventjes. Een kort loopje of stevige wandeling. Maar ook tuinieren, bladeren rijven, eenvoudig snoeiwerk, onkruid wieden,… het zijn die eenvoudige taakjes die écht een mindfull effect op me hebben. Focus op één taak helpen me écht om het hoofd leeg te kunnen maken.” Dat is iets wat ook Lies Eeckman van Polestar aangaf: “Ik geloof niet in multitasken. Het is een onwaarheid dat we verschillende zaken op hetzelfde moment heel goed kunnen doen.  Eigenlijk betekent multitasken dat je makkelijk kan wisselen. Door te leven in het moment kan ik dan ook heel goed mn aan en uit knop vinden.”

Terug naar De Beuckelaer. “Het effect van “buiten zijn” vind ik echt ongelofelijk – en dat zeg ik niet alleen als CEO van A.S.Adventure. Ik leef buiten als het weer het toelaat: wandelingen in de buurt, maar ook tijdens de lunchpauzes op kantoor of zelfs een 1-2-1 meeting. Buiten eten, een apéro met familie en vrienden in de tuin, het geeft me rust.”

Toch lukt het haar niet om er genoeg tijd voor te maken. Ze geeft toe dat ze een ‘retail-workaholic’ is. En toch is het nodig om creatief te blijven: “Het helpt me mijn hoofd leeg te maken, zaken de relativeren of moeilijke problemen om te denken want buiten zijn stimuleert creativiteit en out-of-the box denken.” Zelfs een micro-dosis ‘buiten’ kan haar al opladen zoveel nodig is.

“We promoten fietsen naar het werk, we hebben er alvast de perfecte fietskleding of fietstassen voor. We organiseren bootcamps tijdens de lunchpauze, heel wat collega’s gaan joggen tijdens de lunchpauze en we exploreren de mogelijkheid voor yogasessies. Er wordt ook heel wat gewandeld tijdens pauzes, collega’s die samen naar het naburige natuurgebied trekken.”

Een originele manier van ontspannen volgens ons is ‘de groene werkomgeving’ die ze zoveel mogelijk proberen te integreren. En dat kan je letterlijk nemen. “Een groene werkomgeving heeft zo’n gunstig effect. Dat heeft ons doen besluiten om de keukens van onze winkels een mooie vergroening te geven: een groene wand, planten,… Zelfs een beeld van een bos of groene omgeving heeft al een gunstig effect. Een simpele ingreep maar een groots effect. Een groene werkomgeving maakt gelukkiger, het verbetert onze angstgevoelens, stressniveau en vermindert vermoeidheid. Bovendien stimuleert het creativiteit en out-of-the box denken.”

Ashtanga yoga voor focus

Ann Claes (50) CEO JBC

Ann Claes
Ann Claes

Elke ochtend en avond een halfuur wandelen met de hond en drie keer per week ashtanga yoga. Dit helpt Ann Claes van JBC om toch balans te houden in haar drukke leven. Want ze geeft toe dat dat niet makkelijk is. “Het werkt neemt het soms volledig over en dan heb ik wel eens het gevoel dat ik op een rollercoaster zit waarbij ik geleefd word. Indien ik voel dat dit te lang duurt, en dat ik terug controle moet krijgen, dan plan ik een wandel-dag in het weekend met mijn echtgenoot. Gewoon even uitwaaien en niet met anderen of het werk bezig zijn. Ik probeer ook maximaal twee avondactiviteiten per week in te plannen, maar door bepaalde verplichtingen lukt dat niet altijd. Het is moeilijk om ‘neen’ te zeggen merk ik. Dit geldt zowel op het werk als voor de extra avondactiviteiten.

Het liefst zou Claes terug gaan lopen. “Ik heb altijd veel gelopen. Ik heb namelijk ook vijf marathons gelopen. Het lopen is echt fantastisch om zaken op een rijtje te zetten van de voorbije dag en om weerstand op te bouwen. Helaas ben ik door een kwetsuur moeten stoppen. Ik ben dan op een gegeven moment een alternatief gaan zoeken en ik heb dat gevonden in ashtanga yoga.” Ashtanga yoga is een combinatie van kracht en flexibiliteit. Het is belangrijk dat je heel gefocust bent om alle houdingen (asanas) goed te doen. Door die focus kan je ook weer even de problemen van het werk aan de kant zetten. Het is eigenlijk daardoor ook een soort van mindfulness oefening, maar tegelijk ook fysiek een uitdaging.” Zo’n les ashtanga yoga practice duurt toch wel minimaal anderhalf uur. Om dat toch naast haar drukke agenda te kunnen blijven doen en zo voor ontspanning te zorgen, doet ze dat al om 06.00 ’s ochtends. “Soms best wel pittig om dan om 05.00 op te staan, maar je start de dag wel goed.”

“We organiseren op het werk ook een aantal after work-outs met bepaalde sporten zodat medewerkers ook een activiteit kunnen vinden die bij hen past. En ik geef nogal vaak mijn goede raad weg aan werknemers. Ik probeer hen ook te motiveren om een hobby te hebben en om actief te zijn. Je kan ook actief zijn door gewoon te wandelen. We moeten niet allemaal marathons lopen. ‘Gewoon’ bewegen is ook echt voldoende om te ontspannen en terug fris aan het werk te gaan.”

Daphne Dorgelo
Daphne Dorgelo
Daphne Dorgelo (1996) gaat voor Forbes wekelijks aan de slag met artikels over luxe lifestyle, leadership, innovatie, trends en - natuurlijk - inspirerende Belgische ondernemers. De liefde voor journalistiek en media was al van jongs af aan duidelijk. Nadat ze een bachelor Nieuws en Informatie in Nederland afrondde, dreef een master Journalistiek aan de KU Leuven in Antwerpen haar zes jaar geleden naar de Belgische diamantstad. Ze schrijft nu acht jaar als freelancer voor uiteenlopende bladen, waarvan vier jaar bij Belgische lifestyle magazines zoals L'OFFICIEL, Fifty & Me en ELLE.

Latest article