Achter de imposante deuren van het Cobergher Hotel in Kortrijk stap je een andere wereld binnen. Een bestemming waar verfijning en gastvrijheid elkaar ontmoeten. De ondernemersfamilie Verschetse, die dit project met toewijding en visie ontwikkelde, investeerde dertien jaar in de transformatie van deze locatie.
1880 staat in de geplaveide tegelvloer, en het Cobergher Hotel houdt de essentie van rijke cultuurhistorie in ere. Elk detail, van de met zorg herstelde plafonds tot de originele houten trappen, ademt geschiedenis en verfijning. Wie binnenstapt in het 19e-eeuws pand wordt ontvangen met een geur die zwanger is van bergamot, met de luxe en warme, kruidige tonen van kaneel, saffraan en kruidnagel. En, vooral, met een brede glimlach.
De ziel van het hotel
Volgens Raphaël Van Nevel, de bevlogen general manager van het hotel, ligt de kern van het Cobergher in het bieden van een unieke ervaring: “Mensen komen hier niet alleen om te overnachten, maar om echt tot rust te komen. Elk aspect van dit hotel is ontworpen om een blijvende indruk achter te laten.”
De naam “Cobergher” is zorgvuldig gekozen en verwijst naar Wenceslas Cobergher, de beroemde Zuid-Nederlandse architect, schilder en ingenieur uit de 16e eeuw. Hij ontwierp onder andere de Basiliek van Scherpenheuvel en het Kortrijkse Erfgoedhuis, dat inmiddels een centrale rol speelt in dit luxehotel.
De architectuur: een harmonie tussen oud en nieuw
Het realiseren van een vijfsterrenhotel in een historisch erfgoedpand was geen eenvoudige opgave. “De grootste uitdaging lag in het vinden van een evenwicht tussen authenticiteit en modern comfort”, legt Raphaël Van Nevel uit. “Elk element is zorgvuldig gekozen om de charme van het oorspronkelijke gebouw te behouden zonder in te boeten op hedendaags gemak.” Zo werd de glaskoepel van het binnenplein volledig vervangen en zijn de zinken dakossenogen van het Clovis-gebouw hersteld door een Parijse firma, de enige ter wereld die deze details nog zoals in de 19e eeuw kan vervaardigen. Dit soort minutieuze aandacht voor details geeft het hotel zijn unieke karakter.
Voor de eigenaars van het hotel, de ondernemersfamilie Verschetse, is het belangrijk dat het nieuwe hotel het cultuur-historisch verleden van Kortrijk weerspiegelt. Freddy Verschetse, samen met zijn echtgenote Annemie, actief in de uitzendsector, had altijd al een voorliefde voor het hotelwezen. Nu hij in de herfst van zijn professionele loopbaan zit, en de kinderen de Konvert-activteiten overnemen, was het tijd voor de verwezenlijking van een oude droom. Hij wou zijn stad iets teruggeven, en het rijke verleden opnieuw tot leven wekken. Het hotel huist in de historische binnenstad en is omgeven door historische panden, de Leieboorden, de Gravenkapel, het Belfort. Die sfeer wordt doorgetrokken binnenin het boetiekhotel. Zo wordt bijvoorbeeld het bedlinnen gemaakt van vlas, dat zo terugverwijst naar de haven aan de Leie van Kortrijk en het linnen dat van hieruit werd verscheept naar Engeland. Elke suite heeft een eigen naam, verwijzend naar een historisch voorwerp, en een unieke aankleding die een eigen verhaal vertelt.
De zes panden die samen het nieuwe hotel vormen werden met het nodige respect voor het verleden gerestaureerd. Daarvoor werden lokale aannemers als Architectenbureau Goddeeris of Dejaegere Interiors aangetrokken. Pieter Porters, de bekende meester restaurateur/decorateur, gaf advies bij de restauratie en zorgde ook voor de decoratieve elementen. De restauratie nam liefst dertien jaar in beslag. Het resultaat is een adembenemende oase van rust, kleur, verfijnde luxe, uiteraard rekening houdend met de modernste veiligheidsvoorschriften.
Een evoluerend concept: van ontbijt tot gastronomie
Het Cobergher Hotel begon met een eenvoudige formule: overnachting en ontbijt. Maar dankzij de feedback van gasten evolueerde het concept snel naar een full-service hotel met gastronomische hoogstandjes. “Gasten vroegen om meer dan koffie en gebakjes”, vertelt Raphaël Van Nevel.

“Ik heb alle functies doorlopen, van roomservice tot salesmanager, en zelfs gewerkt op cruiseschepen om de wereld te zien”
“We begonnen met een afternoon tea, gevolgd door lunches en diners. Nu bieden we een compleet culinair aanbod, van een streekgebonden ontbijt tot verfijnde gerechten zoals oesters en huisgemaakte dumplings. We willen niet alleen smaken, maar ook verrassen”, aldus de hotelmanager die zelf is opgegroeid in een horecafamilie. Hij was al van jongs af aan vertrouwd met de wereld van hospitality. “Ik heb alle functies doorlopen, van roomservice tot salesmanager, en zelfs gewerkt op cruiseschepen om de wereld te zien.” Zijn wereld vandaag is minstens even uitdagend: van een historisch pand een modern luxehotel maken.

Ruimte voor iedereen
Met 17 luxe kamers en 9 volledig uitgeruste appartementen biedt het Cobergher een thuis voor een breed publiek. Of je nu een internationale zakenreiziger bent, een koppel dat een romantisch weekend weg plant, of een fijnproever die enkel het beste verwacht – iedereen voelt zich hier welkom. Een kwart van de gasten is internationaal, met gasten uit Nederland, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Dankzij gerichte marketingcampagnes heeft het Cobergher een sterke aantrekkingskracht op bezoekers uit het buitenland. Het economische hart van West-Vlaanderen kent een gedreven ondernemerscultuur, met internationale beurzen en een nabijgelegen luchthaven. Het uitgelezen doelpubliek voor het hotel dat tal van individuele ruimtes in de aanbieding heeft waar vergaderen of verpozen tot een andere dimensie lijkt te behoren.
Het team als ruggengraat
Het succes van het Cobergher Hotel rust op de schouders van een team van zo’n 35 medewerkers. “Onze mensen zijn de ziel van dit hotel”, zegt Raphaël Van Nevel trots. “Ze worden niet alleen getraind in technische vaardigheden, maar ook in empathie en persoonlijke aandacht. Het zijn de kleine dingen, zoals een vriendelijke glimlach of een perfect gevouwen servet, die een verblijf hier onvergetelijk maken.” Het hotel overstijgt het lokale aanbod en spiegelt zich aan internationale illustere voorbeelden. Niet simpel, geeft de manager toe. De prijszetting voor een overnachting – vanaf 350 euro tot een drievoud daarvan – is ambitieus, maar dat is het niveau eveneens.
“Onze mensen zijn de ziel van dit hotel”
De toekomst: duurzame groei
Het Cobergher Hotel kijkt met ambitie naar de toekomst. Tegen 2027 zullen naastgelegen panden worden omgebouwd tot extra kamers en appartementen, en in 2030 krijgt het voormalige Rijksarchief een nieuwe bestemming als residentie en restaurant. “We denken met een horizon op de lange termijn, wat ook voor het personeel een extra motivatie is”, benadrukt Raphaël Van Nevel. “Dit hotel moet een icoon blijven, een plek waar mensen steeds weer naar terugkeren.”

Gevraagd naar zijn favoriete plek in het hotel, hoeft Raphaël Van Nevel niet lang na te denken. Hij troont ons mee naar een kleine corridor, bovenaan een wenteltrap. “Op dit bankje kom ik graag even zitten”, zegt hij met een glimlach. “Van daaruit kun je de lobby en de bar overzien. Het is prachtig om te zien hoe gasten genieten, hoe verhalen ontstaan en hoe ze klinken met een glas champagne in hun hand. Dat zijn de momenten die het allemaal de moeite waard maken.”