15.6 C
België

De bestbetaalde acteurs van 2023

Margot Robbie zal de rest van haar leven ‘Barbie’-cheques ontvangen, maar Adam Sandler was vorig jaar Hollywoods best verdienende ster. Wij laten je zien hoeveel de Sandman en andere topsterren hebben verdiend.

De geschiedenis van Hollywood zal zich 2023 herinneren als het jaar van Barbenheimer. Sinds hun release op dezelfde dag in juli hebben Barbie en Oppenheimer de kassa’s, het prijzencircuit en talloze essays en opiniestukken gedomineerd. Bij de Oscars op zondag zal Oppenheimer naar verwachting de meeste grote categorieën winnen, waaronder Beste Acteur (Cillian Murphy), Beste Bijrol (Robert Downey Jr.), Beste Regisseur (Christopher Nolan) en Beste Film.

Maar zelfs met die twee kaskrakers – Barbie brachten wereldwijd 1,4 miljard dollar op en Oppenheimer was net geen 1 miljard dollar – waren er nog genoeg uren over in het jaar voor ander entertainment. En als het jaarlijkse Engagement Report van Netflix iets onthult, dan is het wel dat veel mensen een astronomische hoeveelheid tijd hebben besteed aan het kijken naar Adam Sandler-films.

Sinds hij in 2014 zijn eerste deal van 250 miljoen dollar voor vier films met de streamer tekende, heeft de 57-jarige Sandler in acht films voor Netflix gespeeld en nog een aantal andere via zijn Happy Madison productiemaatschappij geproduceerd. Het merendeel van zijn oude catalogus van komedies is nu ook gelicentieerd aan het platform. Alleen al in de eerste zes maanden van 2023 besteedden Netflix-abonnees meer dan 500 miljoen uur aan het kijken naar films van Sandler.

Of zoals Netflix co-CEO Ted Sarandos uitlegde toen hij de samenwerking in 2020 verlengde: “Er bestaat niet zoiets als te veel Sandler.”

Daarom heeft Netflix de productieve grapjas beloond met niet alleen één van de meest lucratieve contracten in de entertainmentindustrie, maar ook een met enorme creatieve vrijheid. Sandler’s drie films in 2023 omvatten Murder Mystery 2 met Jennifer Aniston (die dit jaar op nummer 6 staat), gefilmd in Parijs en Hawaï, zoals zijn gewoonte is voor ‘betaalde vakanties’. Hij bracht ook You’re So Not Invited To My Bat Mitzvah uit met zijn vrouw en dochters in de hoofdrol en de animatiefilm Leo. In combinatie met zijn 44 stand-upcomedyshows door het hele land verdiende Sandler vorig jaar naar schatting 73 miljoen dollar (na betaling van honoraria aan zijn agent, manager en advocaat). Dat is genoeg om hem met een ruime marge de best betaalde acteur van 2023 te maken.

In totaal verdienden de 10 bestbetaalde sterren samen in 2023 449 miljoen dollar. Dit is deels te danken aan de stakingen van schrijvers en de acteurs, die Hollywood een half jaar lang platlegden en een aantal tv-seizoenen uitstelden (of verkortten) en deels aan het inmiddels decennialange precedent dat de beste filmsterren tot $20 miljoen vooruit kunnen krijgen voor één film plus een percentage van de winst.

Op de lange termijn blijft de hoofdrol in een hitfilm aan de kassa het gouden ticket van Hollywood. In tegenstelling tot Netflix, dat acteurs vooraf een premie betaalt en hun winstdeelname aan de achterkant de komende twee jaar afkoopt, kan een hitfilm in de bioscoop eeuwig geld blijven genereren, wat betekent dat acteurs met winstdeelname geen limiet hebben op het bedrag dat ze uiteindelijk kunnen verdienen.

Zo staan Margot Robbie en Ryan Gosling, de sterren van Barbie, respectievelijk op nummer 2 en 4 in de top 10 van dit jaar, uitsluitend gebaseerd op hun geschatte inkomsten uit box office, video-on-demand en de eerste streaming van de film. Hun totale vergoeding voor de hoofdrol in een cultureel fenomeen zal aanzienlijk hoger zijn.

“Ik beloof je dat Margot Robbie de rest van haar leven Barbie-cheques zal krijgen” zegt een agent.

Het succes van Robbie is ook op een andere manier een uitzondering. Met haar 33 jaar is ze een decennium lang de jongste op de lijst van bestbetaalde acteurs, terwijl de gemiddelde leeftijd van de andere negen boven de 52 ligt. Oudere acteurs profiteren van tientallen jaren aan inkomsten uit eerdere hits, zoals Aniston met Friends en ook van het feit dat Hollywood-salarissen worden bepaald door precedenten, wat betekent dat er wordt verwacht dat het tarief voor topsterren gelijk zal zijn aan of zal stijgen ten opzichte van wat ze voor hun laatste film verdienden.

Deze veroudering van salarissen maakt het vaak moeilijk voor jongere acteurs om in de hogere regionen door te breken. Hetzelfde geldt voor acteurs van kleur, waarvan er maar één in de top 10 van 2023 staat (Denzel Washington op nr. 10). Toegegeven, het was een jaar waarin veel van de eeuwige best betaalde zwarte acteurs geen grote film uitbrachten. Dwayne ‘The Rock’ Johnson concentreerde zich op zijn ondernemersactiviteiten zoals Teramana tequila en de XFL, terwijl zijn veelvuldige on-screen medewerker Kevin Hart meer tijd besteedde aan zijn stand-upcomedy. En Will Smith, ooit de koning van de zomerblockbusters, was nog steeds bezig om zijn imago op te poetsen na de Oscars van 2022. Eddie Murphy, Jamie Foxx en Samuel L. Jackson deden het meeste van hun werk op streamingdiensten, waar de upfront fees hoog zijn maar de potentiële upside beperkt. Toch blijven blockbusterfilms met zwarte, Aziatische en Latijns-Amerikaanse acteurs nog steeds schaars.

“Het komt erop neer dat Hollywood nog steeds een door blanken gedomineerde industrie is” zegt Darnell Hunt, Executive Vice Chancellor en Provost aan de UCLA en auteur van het Hollywood Diversity Report. “Er zijn een paar acteurs van kleur die deze salarissen kunnen afdwingen en ze hebben een staat van dienst opgebouwd om dat ook te kunnen afdwingen. Maar het probleem is, hoeveel acteurs hebben de kans gekregen om die staat van dienst op te bouwen?”

Als we naar de huidige release-kalender kijken, is het heel waarschijnlijk dat de ranglijst van best betaalde acteurs er in 2024 heel anders uit zal zien. De meeste films hebben jaren nodig om zich te ontwikkelen, dus terwijl Robbie, Tom Cruise (nr. 3 van dit jaar) en Leonardo DiCaprio (nr. 7) op weg gaan naar hun volgende projecten, zullen Smith in Bad Boys 4, Murphy in Beverly Hills Cop: Axel F en Ryan Reynolds in Deadpool 3 te zien zijn op de bioscoopagenda van 2024. Verschillende leden van de indrukwekkende jonge cast van Dune 2 spelen het komende jaar ook in meerdere films, waaronder Zendaya, Austin Butler en Anya Taylor-Joy. Daarnaast zullen kassuccessen als Yellowstone, Curb Your Enthusiasm en The Bear sterren in de inkomstenmix hebben.

Naast de hoge salarissen hebben de bestbetaalde sterren van dit jaar ook meer macht binnen de industrie en dus vooral de mogelijkheid om te onderhandelen over nog gunstiger voorwaarden voor hun volgende project. In een industrie waar het salaris kan stijgen of dalen op basis van elke prestatie, is deze lijst een momentopname van wie in 2024 de meeste invloed in Hollywood heeft.

Adam Sandler

$73 miljoen ($97 miljoen bruto)

In de eerste drie maanden nadat Murder Mystery 2 werd uitgebracht op Netflix, meldde de streamer dat de film wereldwijd in totaal 173 miljoen uur werd bekeken en in 90 verschillende landen in de top 10 stond. Het vervolg maakte deel uit van een erg druk jaar voor de Sandman, die in 2023 meer dan 40 stand-up comedy tourdata deed naast drie Netflix filmprojecten.

Margot Robbie

$59 miljoen ($78 miljoen bruto)

Het culturele fenomeen Barbie kwam afgelopen juli van de grond en is nooit echt vertraagd, met een omzet van 1,45 miljard dollar aan de wereldwijde kassa en onnoemelijk veel miljoenen meer aan licenties en partnerschappen. Als producent en hoofdrolspeelster van de film incasseerde Robbie ongeveer 12,5% van alle winst aan het einde van de film, volgens een schatting van Forbes meer dan 60 miljoen dollar. Haar nu roodgloeiende productiemaatschappij LuckyChap zat ook achter de veelbesproken satire Saltburn van vorig jaar en in februari tekende Robbie een nieuwe exclusieve first-look deal met Warner Bros., de studio achter Barbie.

Tom Cruise

45 miljoen dollar (bruto 53 miljoen)

De 61-jarige actiester tart niet alleen de conventionele wijsheid als het gaat om zijn buitensporige stuntwerk, maar ook de veranderende normen over hoe een acteur wordt betaald. Cruise is één van de laatste, zo niet de allerlaatste, filmster die nog steeds de befaamde ‘first-dollar gross’ deal kan afdwingen, wat betekent dat hij een percentage van de box office en andere inkomsten krijgt betaald vanaf de dag dat de film wordt uitgebracht, nog voordat de studio zijn geld heeft terugverdiend. In 2023 incasseerde hij de laatste Mission: Impossible film en bleef hij streaming en on-demand winsten ontvangen voor Top Gun: Maverick. En studio’s willen duidelijk nog steeds in de Tom Cruise-business zitten: in januari tekende hij een nieuwe ontwikkelingsovereenkomst met Warner Bros.

Ryan Gosling

$43 miljoen ($50 miljoen bruto)

Hij mag dan wel gewoon Ken zijn, maar de bijrol in de grootste film van het jaar was goed genoeg voor een Oscar nominatie en één van de grootste beloningen uit de carrière van de 43-jarige Gosling. Als extra bonus is zijn powerballad uit de film, ‘I’m Just Ken’, meer dan 100 miljoen keer op Spotify gestreamd.

Matt Damon

$43 miljoen ($50 miljoen bruto)

Velen in Hollywood hopen dat de Artists Equity studio van Affleck en Damon een succes wordt, gezien de belofte om crewleden en ander talent onder de lijn te laten delen in de winst van films. Hun eerste project Air, met Damon in de hoofdrol en geregisseerd door Affleck, werd verkocht aan Amazon voor een geschatte 130 miljoen dollar. Dat bedrag lag ver boven het budget van de film, zodat er genoeg geld overblijft voor iedereen. Daarnaast nam de 53-jarige acteur slechts 4 miljoen dollar salaris aan voor zijn bijrol in Oppenheimer, ver onder zijn normale tarief, in ruil voor een klein deel van de aanzienlijke winst van de film.

Jennifer Aniston

$42 miljoen ($56 miljoen bruto)

De herinneringen aan Friends zorgen ervoor dat de artieste, die voor altijd bekend staat als Rachel Green, nooit meer ‘zo’n baan hoeft te zoeken’ – toch blijft de 54-jarige actrice acteren op zowel tv als in films. Aniston verdient naar verluidt wel 2 miljoen dollar met acteren en het produceren van elke aflevering van The Morning Show op AppleTV+ en verscheen samen met Adam Sandler in Murder Mystery 2 voor Netflix en dat allemaal terwijl ze merken promoot als Uber Eats, Pvolve Fitness, Vital Proteins en haar eigen haarverzorgingslijn LolaVie.

Leonardo DiCaprio

$41 miljoen ($48 miljoen bruto)

De 49-jarige Oscarwinnaar mag dan wel zijn afgewezen door de Academy voor zijn optreden in Killers of the Flower Moon, maar hij doet het prima op de balans. Zijn hoofdrol in het epos van Martin Scorsese omvatte een flink salaris en een afkoop van zijn winstdeelname in de bioscoop zodra de film op AppleTV+ zou verschijnen.

Jason Statham

$41 miljoen ($48 miljoen bruto)

Statham heeft de afgelopen 20 jaar stoten, trappen en kwinkslagen uitgedeeld naar elke man, megalodon of rots op zijn pad en de verdiencapaciteit van de 56-jarige acteur is nog nooit zo hoog geweest. In 2023 was hij de hoofdrolspeler van drie grote budgetfranchises Fast X, Meg 2: The Trench en Expend4bles, plus de Guy Ritchie-spionagejager Operation Fortune: Ruse de Guerre. En momenteel is hij de ster van de best verdienende film van 2024, The Beekeeper.

Ben Affleck

$38 miljoen ($45 miljoen)

Wanneer hij geen donuts aanprijst en zijn nieuwe boyband promoot in reclamespotjes voor Dunkin’, is Affleck CEO van studio startup Artists Equity (waar Matt Damon de Chief Creative Officer is). De 51-jarige multibriljant regisseerde en speelde de hoofdrol in Air, dat 90 miljoen dollar opbracht aan de kassa voordat het naar Amazon Prime Video verhuisde.

Denzel Washington

$24 miljoen ($28 miljoen bruto)

Tom Cruise is niet de enige zestigjarige filmster, die een film kan openen. Het derde deel van de Equalizer-franchise werd uitgebracht in 2023 en alle drie de delen overschreden 190 miljoen dollar aan de kassa om één reden: Denzel Washington. Daarnaast levert de robuuste catalogus van de tweevoudig Oscarwinnaar, die bijna 40 jaar teruggaat, elk jaar een gestage stroom geld op voor de 69-jarige acteur.

Latest article