15.6 C
België

De rijkste persoon ter wereld in 2024

Deze Franse smaakmaker komt uit een rijke familie en veranderde miljoenen in honderden miljarden in bijna vier decennia.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is luxegoedmagnaat Bernard Arnault de rijkste persoon ter wereld en staat hij op de eerste plaats van de lijst van miljardairs van Forbes. Hij is 22 miljard dollar rijker dan in 2023, dankzij weer een recordjaar voor zijn conglomeraat van luxegoederen, LVMH, dat een imperium van 75 felbegeerde merken bezit, waaronder Louis Vuitton, Christian Dior en Sephora. De groep kondigde een nettowinst van $16,5 miljard aan op $94 miljard aan inkomsten voor 2023, waardoor het aandeel het afgelopen jaar 5% hoger stond.

De 75-jarige tycoon heeft een geschat fortuin van $233 miljard op de jaarlijkse Forbes-lijst, waardoor hij een voorsprong van $38 miljard heeft op zijn naaste uitdager Elon Musk, die dit jaar de tweede plaats behield. Dat gat is groter dan vorig jaar, toen hij Musk met 31 miljard dollar voorbijstreefde. Terwijl Musks geruchtmakende beproevingen in 2023 zijn rijkdom een flinke deuk gaven – vooral toen een rechter in Delaware in januari de toekenning van Tesla-aandelenopties in 2018 ongeldig verklaarde – had Arnault een veel beter jaar. In april 2023 werd LVMH het eerste Europese bedrijf met een marktkapitalisatie van 500 miljard dollar.

Dit jaar staat Arnault voor de 28e keer op rij op de lijst van miljardairs van Forbes. Hij kwam voor het eerst voor in 1997, met een geschat fortuin van $3,1 miljard. Dat getal, aangepast voor inflatie, zou vandaag de dag ongeveer $6 miljard zijn – wat betekent dat Arnault meer dan $200 miljard aan zijn nettowaarde heeft toegevoegd dankzij de groei van LVMH in de afgelopen twee decennia. Hij klom snel op in de top 20 van rijksten in 2005 (met een waarde van $17 miljard) en werd de op drie na rijkste ter wereld in 2011 (met een waarde van $41 miljard). Zijn fortuin nam een gigantische sprong in 2018 en steeg van $41,5 miljard in het voorgaande jaar naar $72 miljard, hoewel hij nog steeds op nummer 4 stond. In 2023 overvleugelde hij Elon Musk en werd hij voor het eerst de rijkste persoon ter wereld op de jaarlijkse lijst van Forbes.

VMH staat bekend om zijn prijzige overnames van luxe retailers zoals Tiffany & Co. en samenwerkingen met bekende sterren zoals Rihanna en haar Fenty Beauty, maar vorig jaar heeft het bedrijf minder deals gesloten. Het kocht een meerderheidsbelang in Château Minuty, de op één na grootste producent van roséwijnen in de zuidelijke Provence in Frankrijk en nam in november de in Los Angeles gevestigde luxe brillenmaker Barton Perreira over. Een maand later verkocht het bedrijf 80% van cruisemaatschappij Starboard & Onboard Cruise Services aan een groep particuliere investeerders. De transactiebedragen werden niet bekendgemaakt.

Te midden van een rustiger jaar probeerde Arnault zijn opvolgingsplan te verstevigen, dat wil zeggen, om de controle over de familie te behouden. In januari stelde hij voor om zijn zonen Alexandre en Frédéric aan het bestuur van LVMH toe te voegen, waar ze zijn twee oudste kinderen, Antoine en Delphine, zouden vergezellen. Aandeelhouders zullen op 18 april stemmen om de nominaties goed of af te keuren. Dat plan bouwt voort op een eerdere stap, die hij in 2022 zette, toen hij zijn holding Agache reorganiseerde om gelijke belangen aan zijn vijf kinderen te geven. De zeggenschap van de kinderen over Agache – dat het grootste deel van de aandelen van de familie in LVMH bezit – in combinatie met hun aanwezigheid in de raad van bestuur van LVMH zorgt ervoor dat de Arnaults de komende jaren de controle over ’s werelds grootste luxe-imperium zullen behouden. Forbes schrijft de waarde van alle LVMH-aandelen van de familie toe aan Arnault in plaats van aan zijn kinderen, gezien zijn controle over het bedrijf.

Als alles volgens plan verloopt, zullen de kinderen van Arnault de erfenis van hun vader voortzetten. “Onze vader is erg competitief. Hij houdt niet van verliezen” vertelde Frédéric Arnault, de op één na jongste van zijn kinderen en CEO van LVMH’s horlogedivisie, in 2019 aan Forbes. “Dat is iets wat hij aan ons heeft doorgegeven.”

Latest article