15.6 C
België

De rijkste self-made vrouwen ter wereld in 2024

Slechts een klein deel van de miljardairs ter wereld zijn vrouwen, die hun eigen fortuin hebben gecreëerd. Toch bereikte hun aantal dit jaar een recordhoogte.

Het is zeldzaam om een vrouwelijke miljardair te zijn. Slechts 369 – of 13% – van de 2781 mensen op de Forbes 2024 lijst van miljardairs in de wereld zijn vrouwen. Binnen dat cohort is er een nog zeldzamere groep, die slechts 3,6% van de lijst uitmaakt: vrouwen die hun fortuin van tien cijfers zelf hebben verdiend.

Tot deze elitegroep behoren ondernemers (zoals Sarah Blakely van Spanx), entertainers (Taylor Swift), medeoprichters – waaronder vrouwen die samen met hun man een bedrijf zijn begonnen (Peggy Cherng van Panda Express) – en ingehuurde krachten, dat wil zeggen leidinggevenden die zijn aangenomen om bedrijven te leiden (voormalig hoofd Facebook Sheryl Sandberg).

Ondanks hun relatief kleine aantal zijn er dit jaar meer vrouwelijke selfmade miljardairs dan ooit tevoren – en bijna vier keer zoveel als tien jaar geleden. Eén ding is niet veranderd: de groep wordt gedomineerd door vrouwen uit China en de VS, met 43 Chinese burgers (waaronder 7 uit Hong Kong) en 30 Amerikanen.

De rijkste self-made vrouw voor het tweede jaar op rij is Rafaela Aponte-Diamant uit Zwitserland. Ze is medeoprichter en mede-eigenaar van MSC, ’s werelds grootste rederij en staat op de 48e plaats van rijkste mensen ter wereld, met een geschatte waarde van $ 33,1 miljard. De op één na rijkste is Diane Hendricks uit de VS, die samen met haar man bouwmaterialenbedrijf ABC Supply oprichtte en er voorzitter van is sinds hij in 2007 overleed. Hendricks, met een geschatte waarde van $20,9 miljard, is de nummer 92 van de rijkste mensen ter wereld.

Dit jaar zijn er 15 nieuwkomers bijgekomen op de lijst van selfmade vrouwelijke miljardairs, waaronder popster Taylor Swift. De superster-zangeres, die vorig jaar het publiek verraste met haar Eras Tour en concertfilm, is naar schatting 1,1 miljard dollar waard. Twee andere tech-nieuwkomers werden voor een groot deel rijk dankzij AI: Lisa Su, de CEO van halfgeleiderbedrijf Advanced Micro Devices (geschatte nettowaarde $ 1,3 miljard) en de Canadese tech-executeur Michelle Zatlyn ($ 1,2 miljard), medeoprichter, president en chief operating officer van cyberbeveiliging en internetinfrastructuurbedrijf Cloudflare, waarvan de aandelen het afgelopen jaar met 65% stegen.

Modemagnaat Tory Burch ($1 miljard) keert na een onderbreking van acht jaar terug op de ranglijst van miljardairs dankzij een opleving van de inkomsten van haar gelijknamige modemerk. Andere opmerkelijke selfmade vrouwelijke miljardairs zijn Oprah Winfrey ($2,8 miljard), Skims medeoprichtster en reality-tv-ster Kim Kardashian ($1,7 miljard) en de tot schoonheidsspecialiste omgetoverde zangeres Rihanna ($1,4 miljard).

Hier is de top 10 van rijkste self-made vrouwen ter wereld.

Wu Yajun

Netto vermogen: $5,8 miljard | Leeftijd: 60 | Bron van rijkdom: Onroerend goed | Nationaliteit: Chinees

Moeilijkheden op de Chinese vastgoedmarkt raakten de aandelenkoers van de in Hongkong genoteerde ontwikkelaar Longfor Properties, die Wu in 1993 oprichtte met haar inmiddels ex-man, miljardair Cai Kui. De aandelen zijn het afgelopen jaar met meer dan 50 procent gedaald, waardoor 4,3 miljard dollar van Wu’s fortuin is verdwenen. Wu trad in 2022 af als voorzitter, maar heeft nog steeds een geschat belang van 43% in het bedrijf.

Zhou Qunfei

Netto vermogen: $6,1 miljard | Leeftijd: 54 | Bron van rijkdom: Schermpjes voor smartphones | Staatsburgerschap: Hong Kong

Haar in Shenzhen genoteerde bedrijf Lens Technology maakt aanraakschermen voor smartphones van Apple, Tesla en Samsung. Ze begon Lens Technology in 2003 en bracht het bedrijf in 2015 naar de beurs. Haar fortuin is ongewijzigd ten opzichte van een jaar geleden.

Wang Laichun

Netto vermogen: $6,6 miljard | Leeftijd: 56 | Bron van vermogen: Elektronica-onderdelen | Staatsburgerschap: Hong Kong

Wang Laichun en haar miljardair broer Wang Laisheng begonnen in 2004 de Chinese elektronicaproducent Luxshare Precision Industry. Wang Laichun, ook wel Grace Wang genoemd, is voorzitter van de toeleverancier van Apple en bezit ongeveer 17% van het in Shenzhen genoteerde bedrijf, dat in 2010 naar de beurs ging.

Judy Faulkner

Vermogen: $7,4 miljard | Leeftijd: 80 | Bron van rijkdom: Software voor gezondheidszorg | Nationaliteit: AMERIKAANS

Faulkner is de CEO en oprichter van Epic Systems, een leverancier van software voor medische dossiers die meer dan 300 miljoen patiënten bedient en de grootste leverancier van elektronische medische dossiers in de VS is. Ze begon het bedrijf in een kelder in Wisconsin in 1979 met $70.000 aan kapitaal en twee parttime werknemers. Vorig jaar begon het bedrijf met de integratie van generatieve AI in zijn platform, waardoor artsen de technologie binnen de software kunnen gebruiken..

Tatjana Bakaltsjoek

Vermogen: $7,4 miljard | Leeftijd: 48 | Bron van rijkdom: E-commerce | Nationaliteit: Russisch

Bakalchuk is de grootste aandeelhouder van de Russische e-commercewinkel Wildberries. Ze richtte het bedrijf in 2004 op toen ze met zwangerschapsverlof was en zich realiseerde hoe moeilijk het was voor jonge moeders om kleding voor zichzelf te kopen terwijl ze voor een pasgeborene zorgde. Het bedrijf ontvangt meer dan 10 miljoen bestellingen per dag en heeft in 2022 1,5 miljard bestellingen verwerkt van klanten in Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Armenië en Oezbekistan.

Zhong Huijuan

Vermogen: $7,7 miljard | Leeftijd: 63 | Bron van rijkdom: Farmaceutica | Nationaliteit: Chinees

Zhong, een voormalige lerares scheikunde en nu de rijkste self-made vrouw van Azië, verruilde in 1995 het lesgeven voor het oprichten van de Chinese geneesmiddelenproducent Hansoh Pharmaceutical. Het bedrijf produceert medicijnen tegen ziekten als hepatitis B en bepaalde vormen van kanker. In 2019 bracht ze het bedrijf naar de beurs en samen met haar dochter Sun Yuan bezit ze bijna twee derde van het bedrijf. De echtgenoot van Zhong, Sun Piaoyang, is ook een miljardair in de farmaceutische industrie en staat aan het hoofd van Jiangsu Hengrui Medicine, dat genoteerd staat in Shanghai.

Denise Coates

Vermogen: $9,5 miljard | Leeftijd: 56 | Bron van rijkdom: Online gokken | Nationaliteit: Brits

Coates begon in 2000 Bet365 en lanceerde een jaar later een online goksite. Vandaag de dag trekt het bedrijf naar eigen zeggen meer dan 90 miljoen klanten van over de hele wereld. Ze is de grootste aandeelhouder en mede-CEO samen met haar broer en mede-miljardair John Coates.

Judy Love & familie

Netto rijkdom: $10,2 miljard | Leeftijd: 86 | Bron van rijkdom: Benzinestations | Nationaliteit: AMERIKAANS

Love en haar man Tom (overleden in 2023) begonnen de keten Love’s Travel Stops & Country Stores in 1964 met een lening van $5.000 van Toms ouders. Vandaag de dag heeft het bedrijf, dat in handen is van Love en haar vier kinderen, meer dan 640 vestigingen in 42 staten en viert het dit jaar zijn 60e verjaardag met plannen om nog 20 tot 25 vestigingen te openen en 35 tot 40 verouderde winkels te vernieuwen.

Diane Hendricks

Vermogen: $20,9 miljard | Leeftijd: 77 | Bron van rijkdom: Bouwbenodigdheden | Nationaliteit: AMERIKAANS

Hendricks is Amerika’s rijkste self-made vrouw en is president en enige eigenaar van ABC Supply Co. één van de grootste groothandels in dakbedekking, gevelbekleding en ramen in het land. Ze richtte in 1982 het bedrijf samen met haar man Kenneth Hendricks (overleden in 2007) op en leidde ABC naar grote overnames, waaronder rivaal Bradco in 2010 en bouwmaterialendistributeur L&W Supply in 2016.

Rafaela Aponte-Diamant

Netto rijkdom: $33,1 miljard | Leeftijd: 79 | Bron van rijkdom: Scheepvaart: Zwitserland

Aponte-Diamant en haar man, Gianluigi Aponte, bezitten elk een belang van 50% in ’s werelds grootste rederij in termen van containercapaciteit, Mediterranean Shipping Company, beter bekend als MSC. De Apontes richtten het bedrijf al in 1970 op met een lening van $200.000 om hun eerste schip te kopen. In 1988 breidde het echtpaar uit naar cruises en nu runt het één van ’s werelds grootste cruisemaatschappijen, MSC Cruises. Aponte-Diamant zit in het bestuur van de MSC Foundation en is verantwoordelijk voor de decoratie van cruiseschepen.

Latest article