15.6 C
België

30 Under 30 Europe Entertainment 2024 : PinkPantheress en Emma Mackey

Van TikTok Clips tot Netflix Hits, PinkPantheress en Emma Mackey behoren tot degenen, die hun roem in het digitale tijdperk herdefiniëren. Vergeet de Hollywood hustle, de nieuwste spelers in de entertainmentindustrie bouwen carrières op via social media en lanceren ze op streamingdiensten.

Deze lijst van jonge innovators in Europa werd samengesteld door Forbes US. Blijf op de hoogte voor de Belgische 30 onder 30-lijst, die later dit jaar wordt gepubliceerd.Toen Paolina Russo haar gelijknamige modemerk begon, waren de kansen tegen haar.

Terwijl ze haar muziekcarrière vanuit haar slaapkamer in Londen opbouwde, ontdekte PinkPantheress een winnende formule: korte liedjes met een geweldige hooks en nog slimmere teksten. Deze aanpak, die bekend staat als ‘slaapkamerpop’ stuwde haar naar de Amerikaanse Billboard-hitlijsten met haar single ‘Boy’s a Liar Pt. 2’ uit 2023 met Ice Spice. Maar dat was misschien niet gelukt zonder TikTok.

Omdat het algoritme van TikTok voorrang geeft aan betrokkenheid, kunnen artiesten als PinkPantheress (22) hun publiek direct vinden en enorme bekendheid krijgen zonder steun van de industrie. Als een nummer pakkend genoeg is, de tijdgeest weerspiegelt of gewoon een aantrekkelijke soundbite biedt, zullen fans het delen en remixen op het platform. Dit kan een nummer snel veranderen in een virale trend en – in het geval van ‘Boys a Liar Pt. 2’ – het helemaal naar de hitlijsten katapulteren.

De 2024 30 Under 30 Europe Entertainment-lijst van dit jaar viert de jonge artiesten, acteurs en oprichters die het goed doen in deze dynamische nieuwe omgeving. Om in aanmerking te komen voor de lijst van dit jaar, moesten alle kandidaten op 9 april 2024 jonger zijn dan 30 jaar en nog nooit eerder op een lijst van 30 Under 30 in Noord-Amerika, Azië of Europa hebben gestaan.

De lijst van entertainers voor 2024 werd geëvalueerd door een panel van experts uit de industrie, waaronder Simona Tabasco, alumni van Under 30 Europe 2023 en de met een SAG Award bekroonde ster van The White Lotus, Rina Sawayama, zangeres, actrice en model, Neeraja Raj, alumni van Under 30 Europe 2023 en filmmaker en Conny Zhang, alumni van Under 30 2023 en Managing Director Spotify voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Onder de genomineerden van dit jaar zijn bekende namen zoals Bella Ramsey, 20, de Game of Thrones alum die onlangs furore maakte met haar hoofdrol in het post-apocalyps drama The Last of Us van HBO en Asa Butterfield, 27, een veteraan van het witte doek wiens credits bijna 20 jaar omspannen, inclusief rollen in de Netflix serie Sex Education. Dan is er Mia McKenna Bruce, die na jaren van relatief kleine tv- en filmrollen in 2024 de BAFTA ‘Rising Star’ Award won voor haar hoofdrol in de film How to Have Sex.

De meeste acteurs op de lijst van dit jaar zijn doorgebroken op Netflix, dat net als TikTok een broedplaats is geworden voor een nieuwe generatie beroemdheden. Phoebe Dynevor (28), ster uit Bridgerton en Emma Mackey (28), hoofdrolspeelster in Sex Education, behoren tot degenen die een wereldwijd publiek hebben gevonden dankzij het enorme bereik van de streamingdienst. Ondertussen hebben relatieve nieuwkomers zoals Leo Woodall (27) en Ambika Mod (28) een grote hit gescoord met hun hoofdrollen in het Netflix romantische drama One Day, dat in de eerste week van de release in februari wereldwijd de best bekeken serie was.

De muziekselectie van dit jaar bewijst dat het publiek nog steeds hunkert naar intiemere liedjesschrijvers, waaronder de bekroonde indiepopster Holly Humberstone, 24, wiens broeierige, zoekende liedjes weerklank vinden bij 2,6 miljoen luisteraars per maand op Spotify. Naast haar staat de rasperige zanger Tom Grennan, 28, die in Groot-Brittannië zijn tweede hitlijsttopper op rij scoorde met zijn album What Ifs and Maybes uit 2023 en in totaal 1,3 miljard streams op het platform verzamelde. Maar het was de meidengroep Flo die de BRIT ‘Rising Star’ Award voor 2023 won, wat duidt op een heropleving van pop en R&B uit de jaren ’90. De groep maakt dit jaar deel uit van de line-up van Coachella en het Governors Ball Music Festival in New York City.

Op de lijst van dit jaar staan ook historische figuren zoals Yasmin Finney (20), de eerste openlijk transgender vrouw die een belangrijke rol speelt in het langlopende BBC-programma Doctor Who. Het filmduo Ross White (28) en Tom Berkeley (28) uit Belfast baarde ook opzien toen ze de jongste filmmakers in de Britse geschiedenis werden die een Oscar wonnen voor hun korte film An Irish Goodbye uit 2023. Ondertussen is Alisha Weir, de 14-jarige ster uit Matilda: The Musical, de op één na jongste ooit op de Forbes Under 30 Europe Entertainment-lijst (na Millie Bobby Brown, die 13 jaar was toen ze in 2018 op onze lijst verscheen).

Een andere vrouw die barrières doorbreekt, is de Ierse dance-popster Jazzy, 27, wiens nummer ‘Giving Me’ in 2023 de eerste vrouw in 14 jaar werd, die bovenaan de Ierse hitlijsten voor singles kwam.

“Omdat ik een persoon van kleur ben, ben ik er trots op om die diversiteit te brengen en dat aspect van wie ik ben te verdedigen” vertelt ze aan Forbes. “Ik heb ook zoveel jongere fans die naar me opkijken en dat maakt me zo gelukkig.”

Latest article