Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

L’Artisan du Temps lanceert een nieuw horlogerieconcept op de Zavel

Een nieuw soort horlogerieconcept opende de deuren op de Zavel. Dit ietwat gekke project, het geesteskind van Gilles Clavareau – die twintig jaar geleden L’Artisan du Temps lanceerde – kan helpen de Zavel als nieuw horlogecentrum in Brussel te vestigen.

Gilles Clavareau is pas 16 wanneer hij naar Frankrijk trekt om het horlogemakersvak te leren. Hij is gefascineerd door de wereld van horloges. Als leerjongen droomt hij er al van om zijn eigen winkel te beginnen. Zijn ambitie wordt werkelijkheid in 2014, wanneer hij L’Artisan du Temps opent, een ruimte gewijd aan de aankoop, verkoop en herstelling van oude en nieuwe horloges en klokken, zolang het maar kwaliteit is, met een voorkeur voor polshorloges voor verzamelaars. Hij start met een bescheiden lening van 5.000 euro, net genoeg om een klein bedrijfje te beginnen in de slaapkamer van zijn ouderlijk huis. Het eerste jaar draait hij een omzet van 28.000 euro. In 2023 bereikt zijn bedrijf, gespecialiseerd in verzamelhorloges, een omzet van 7 miljoen, met elk jaar sinds 2013 een extra omzetstijging van 20%.

L'Artisan du Temps
Gilles Clavareau – © L’Artisan du Temps

Het moet gezegd worden dat de waarde van deze markt altijd ten minste de indexering van de kosten van levensonderhoud heeft gevolgd, maar veel vaker is gestegen. “Of het nu gaat om een doop- of verlovingshorloge, een gereedschapshorloge, bling- bling of een teken van sociale status, de uitgave voor een horloge wordt altijd gezien als een investering. Horloges kunnen niet worden weggegooid, ze kunnen worden gerepareerd en doorverkocht,” legt de liefhebber uit. Vandaag de dag is Gilles Clavareau nog steeds de enige aandeelhouder en manager van zijn bedrijf, dat aanzienlijk is gegroeid. L’Artisan du Temps heeft nu een winkel in de Bascule in Brussel, een etalage van 12 meter met meer dan 200 horloges in voorraad en een reparatiewerkplaats er tegenover. Acht personeelsleden werken nu voltijds, zowel aan de toonbank als aan de werkbank.

Het hart van de werkplaats wordt gevormd door horloges van de beste Zwitserse fabrikanten: Rolex, Omega, Jaeger LeCoultre, Patek Philippe, Vacheron & Constantin, Audemars Piguet, Breguet, Longines, IWC, A.Lange & Söhne, Heuer en Breitling. De werkplaats is altijd onafhankelijk geweest van de merken, maar is tegenwoordig goedgekeurd door Omega.

Éveline, het nieuwe “horlogeconcept”

Desalniettemin heeft Gilles Clavareau altijd het gevoel dat het niet genoeg is. Er is een diepgewortelde droom in hem die al decennia lang wacht om vorm te krijgen. Op 6 juni 2024, na meer dan anderhalf jaar verbouwing en 2,4 miljoen euro aan financiering en investeringen, zal Éveline haar deuren openen in de Minimestraat aan de Zavel. Het idee? Een “horlogeconcept”, dat wil zeggen een echt horloge-universum dat een meeslepende ervaring biedt aan de klanten. Een soort speakeasy waar natuurlijk horloges worden verkocht, maar waar men ook een bar, een gastentafel, open ateliers, een conferentieruimte en zelfs een horlogebibliotheek kan vinden.

L'Artisan du Temps
© L’Artisan du Temps

“In het internettijdperk hebben fysieke winkels een nogal sombere toekomst. Ik wilde een plek creëren waar we niet enkel horloges verkopen, maar een ervaring voor mensen”, bekent hij. De 190 vierkante meter grote ruimte met twee verdiepingen heeft een beroep gedaan op de diensten van bijna dertig ambachtslieden om een ietwat gek universum te creëren. Het decor is doordrongen van het alomtegenwoordige DNA van horlogemakers, waaronder een klok met een diameter van drie meter, een tafel met hetzelfde polijstmiddel als in horlogemechanismen en gegoten beton met ingelegd uurwerken. “Onze winkel bereikte zijn maximale capaciteit, wat elk jaar omzetverlies betekende. Met de opening van Éveline kunnen we de ontvangst spreiden en tegelijkertijd de kwaliteit van onze service verbeteren. We mikken op 50% extra omzet, of 3 tot 4 miljoen, uit de nieuwe winkel, zonder onszelf te beconcurreren of onze huidige omzet te verdelen, omdat we een heel andere service zullen bieden”.

Eveline L'Artisan du Temps
© L’Artisan du Temps
Eveline L'Artisan du Temps
© L’Artisan du Temps

De Zavel, toekomstig centrum voor horlogeliefhebbers?

Éveline wil ook internationale verzamelaars aantrekken, maar zich ook positioneren in een wijk die “het nieuwe horlogecentrum van Brussel” aan het worden is. “Holemans, Leysen en Dinh Van zijn gevestigde namen in de Zavel, die fijne juwelen produceren, maar niet veel op het gebied van horloges. Het is geen geheim dat er zich de komende maanden verschillende typische horlogeboetieks zullen vestigen. Ondermeer Ivan’s, Hall of Time en het hoofdkantoor van Breitling. De Zavel zal waarschijnlijk een must worden voor horlogeliefhebbers en buitenlandse kopers, waardoor de perfecte horlogesfeer ontstaat! In mijn stoutste dromen zullen twee verzamelaars die elkaar niet kennen en elkaar in een andere stad ontmoeten, elkaar vertellen dat ze Patek Philippe in Genève hebben bezocht, Audemars Piguet in Le Brassus… en Éveline op de Zavel.”

Latest article