15.6 C
België

30 Under 30 Europe Finance 2024: Hoe jonge oprichters en durfkapitalisten miljarden bijeenbrengen in een financieringsmalaise

Ondanks een krappere geldvoorraad en een duik in investeringen in startups, lanceren deze jonge Europese leiders een nieuwe financieringstechnologie en veranderen ze de regels voor durfkapitaal.

Deze lijst van jonge innovators in Europa werd samengesteld door Forbes US. Blijf op de hoogte voor de Belgische 30 onder 30-lijst, die later dit jaar wordt gepubliceerd.Toen Paolina Russo haar gelijknamige modemerk begon, waren de kansen tegen haar.

De financiële sector heeft een turbulent jaar achter de rug: stijgende rentetarieven, financieringstekorten en krimpende waarderingen. Toch passen de financiële leiders van Forbes Under 30 Europe’s 2024 zich aan de volatiele omgeving aan. Durfkapitalisten passen nieuwe investeringsstrategieën toe, fintech-oprichters omarmen baanbrekende technologieën – ondernemers zien zelfs kansen in de vervlakte wereld van web3.

De Forbes Under 30 Europe Finance-lijst van dit jaar belicht jonge oprichters en investeerders, die het goed doen op de tumultueuze kapitaalmarkten en de koers uitzetten voor de toekomst van de Europese economie.

Neem Mara Schmiedt, 29, die na twee jaar bij Coinbase haar eigen cryptostartup lanceerde. Haar bedrijf Alluvial helpt beleggers in Ethereum te profiteren van het langdurig vasthouden van de cryptovaluta – in de cryptowereld bekend als staking. Alluvial bouwt de software, die marktleiders zoals Bitgo, Coinbase, Fireblocks en meer gebruiken, om spaarders rente te betalen voor het aanhouden van Ethereum, vergelijkbaar met een spaarrekening bij een bank. Je Ethereum opbergen helpt het blockchain netwerk veiliger te worden, maar rapporten tonen aan dat slechts 25% van Ethereum tegen 2023 gestaked zal zijn. Het probleem is tweeledig: Eén, het uitvoeren van gestakete crypto is traag. Twee, je kunt alleen handelen met anderen op je platform, zoals Coinbase, voordat Alluvial bestond. Schmiedt zegt dat haar software snelheid en liquiditeit biedt, zodat gebruikers hun gestakete munten in realtime kunnen verkopen aan gebruikers op elk platform waarmee haar bedrijf samenwerkt.

Schmiedt is slechts één van de 30 jonge financiële leiders, die Forbes uitlicht in de 2024 Under 30 Europe List. Om voor de eer in aanmerking te komen, moesten de genomineerden op 9 april 2024 29 jaar of jonger zijn en nog nooit eerder op een lijst van 30 Under 30 in Noord-Amerika, Azië of Europa hebben gestaan.
Om de 2024 Finance-lijst te bepalen, wendden de redacteuren van Forbes zich tot de expertise van vier onafhankelijke titanen uit de sector: Marco Cancelleiri, alumni van 2022

Under 30 Europe en medeoprichter van de Duitse unicorn Trade Republic, Sonali De Rycker, partner bij Accel en een vaste deelnemer aan Forbes’ Midas List, Eléonore Crespo, medeoprichter van het $250 miljoen kostende financiële planningssoftwarebedrijf Pigment en Killian Thalhammer, hoofd Fintech bij de Deutsche Bank. Deze ondernemer bouwt aan een veiligere toekomst voor crypto-gebruikers door concurrenten samen te brengen

Onder hun favorieten: Sami Osman, 27, wiens AI-gestuurde start-up Quartr investeerders en aandeelhouders direct toegang geeft tot beursgenoteerde bedrijfsinformatie, waaronder kwartaal- en jaarverslagen, presentaties en transcripts van winstgesprekken en investeerdersconferenties. Het gebruikt een abonnementsmodel met aangepaste prijzen voor zakelijke klanten zoals de Danske Bank en een gratis mobiele app-versie met beperkte content is ook beschikbaar voor consumenten. Het heeft sinds de lancering in 2020zo’n 12 miljoen gebruikers en 14 miljoen dollar aan financiering aangetrokken.
Buiten de fintech zijn er lijsttrekkers als Oleksii Yermolenko en Elena Mazhuha, beide 26, die Flyer One Ventures hebben opgericht, een durfkapitaalfirma voor startende ondernemingen in Kiev. Ondanks de wereldwijde neergang en de oorlog in Oekraïne floreert het bedrijf met een portefeuille, die op ongeveer 3,8 miljard dollar wordt geschat.

Niet-oprichters vinden ook innovatieve manieren om rijkdom te genereren en groei te bevorderen. Ash Arora, 28, partner bij LocalGlobe, investeert in startups in een vroeg stadium in verschillende sectoren, waaronder crypto, AI en gezondheid. Arora’s portfoliobedrijven omvatten unicorns zoals Improbable, een metaverse gaming- en technologiebedrijf dat in 2022 $100 miljoen ophaalde bij een waardering van $3 miljard.
Andere lijsttrekkers, die op zoek zijn naar de volgende unicorn, zijn Daniel Dippold, 29 en Hector Mason, 29. Als medeoprichter van het stimuleringsprogramma EWOR heeft Dippold geïnvesteerd in bedrijven als ThisThat, een bedrijf dat data over influencer marketing verzamelt en dat zes maanden na toelating tot het programma al meer dan $ 30 miljoen waard was.

Mason, die algemeen partner is bij durfkapitaalbedrijf Episode 1 en oprichter van Focal, organiseert halfjaarlijkse demodagen, evenementen waar oprichters hun producten en bedrijfsideeën presenteren aan investeerders en andere ondernemers.

Zelfs met hun verschillende benaderingen hebben de lijsttrekkers van dit jaar één ding gemeen: hun bereidheid om de status-quo uit te dagen. “Het bedrijfsklimaat is dynamisch” zegt Mara Schmiedt van Alluvial. “Ondernemers moeten zich kunnen aanpassen.”

Latest article