15.6 C
België

30 Under 30 Europe Social Impact 2024 : miljoenen om sociale en klimaatuitdagingen aan te gaan

30 Under 30 Europe Social Impact 2024: Lessen van jonge oprichters die miljoenen verdienen aan maatschappelijke en klimaatgerelateerde uitdagingen

De nieuwste lichting van Under 30 Europe Social Impact gebruikt technologie, social media en creatief kapitalisme om bedrijven en bewegingen op te bouwen om onrechtvaardigheid en klimaatverandering te bestrijden.

Deze lijst van jonge innovators in Europa werd samengesteld door Forbes US. Blijf op de hoogte voor de Belgische 30 onder 30-lijst, die later dit jaar wordt gepubliceerd.Toen Paolina Russo haar gelijknamige modemerk begon, waren de kansen tegen haar.

Greenly, de startup voor het bijhouden van koolstof, heeft veel groen aangetrokken. Het Franse bedrijf is opgericht door Arnaud Delubac (28) en heeft sinds de lancering in 2021 75 miljoen dollar aan financiering opgehaald. De software van Greenly helpt klanten zoals LVMH, L’Oreal en TripAdvisor bij het bijhouden en documenteren van hun CO2-voetafdruk en koppelt hen aan hun interne klimaatadviseurs om hen te helpen hun milieu-impact te verminderen.

Voor investeerders zoals Matthias Dill, partner bij Energy Impact Partners, is Greenly een manier om te profiteren van de toenemende overheidscontrole – en stimulansen – rond vervuiling. Nieuwe EU-wetten zetten bedrijven onder druk om hun uitstoot te rapporteren en de regering Biden biedt miljarden aan subsidies en kredieten voor Amerikaanse bedrijven om schoner te worden. De druk van de regelgeving heeft Greenly geholpen om zo’n 2.000 klanten binnen te halen. Delubac zegt dat de omzet in 2024 naar verwachting zal zijn verdubbeld tot $20 miljoen.
“Sociale impact is vandaag de dag net kunstmatige intelligentie” zegt Delubac. “Het is makkelijker om er geld voor in te zamelen, maar het is ingewikkeld door inflatie en oorlogen.”

De winnaars van Forbes Under 30 Europe 2024 Social Impact laten hun creativiteit en ambitie niet verstikken door inflatie en oorlogen. Voor het negende jaar zet Forbes jonge leiders en vernieuwers in de schijnwerpers, die streven naar sociale en ecologische verandering in Europa en de rest van de wereld. Om in aanmerking te komen voor de lijst van 2024 moesten de kandidaten op 9 april 2024 29 jaar of jonger zijn en nog nooit eerder op een lijst van 30 Under 30 in Noord-Amerika, Azië of Europa hebben gestaan.
Onze finalisten voor Social Impact zijn geselecteerd op basis van verslaggeving van Forbes, openbare nominaties en de inbreng van onafhankelijke veteranen uit de sector, Johanna Sandahl, voorzitter van het Europees Milieubureau, Eilert Hanoa, CEO van edtechbedrijf Kahoot!, Alina Bassi, 2020 Under 30 alum en oprichter van productiestartup Kleidery en Randall Lane, Chief Content Officer bij Forbes.

Deze miljoenen startup helpt andere bedrijven een realistisch plan te maken om de koolstofuitstoot te elimineren.

Net als Delubac hebben verschillende anderen de 2024 Social Impact lijst gehaald door klimaatuitdagingen aan te pakken. De 23-jarige Jacob Nathan uit Londen vermindert bijvoorbeeld vervuiling terwijl hij wordt betaald door klanten uit de cosmetica-, landbouw- en andere industrieën om van hun afval nieuwe materialen te maken. Zijn bedrijf Epoch Biodesign maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en synthetische biologie om kunststoffen te recyclen tot chemicaliën, die kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld meststoffen en schoonmaakproducten te maken. Hij heeft $14 miljoen aan financiering opgehaald bij onder andere Lowercarbon Capital en voormalig miljardair Chris Sacca.
Anderen op de lijst, zoals de Duitse klimaatactiviste Luisa Neubauer, zijn mensen die aandacht vragen voor klimaatverandering. Samen met activiste en Under 30 alum Greta Thunberg leidt Neubauer Fridays for Future, een internationale beweging die studenten aanmoedigt om op vrijdag lessen over te slaan om te protesteren. Maar ze is misschien wel het bekendst omdat ze in 2020 de Duitse regering voor de rechter daagde om ambitieuzere CO2-reductiedoelstellingen in te voeren. Haar pleidooi hielp Duitsland het streefjaar voor het bereiken van koolstofneutraliteit te vervroegen van 2050 naar 2045 en het beloofde om de uitstoot tegen 2030 met 65% in plaats van 55% te verminderen.

p het gebied van onderwijs profiteren Maurice Khudhir (29), Till Söhlemann (27) en Christian Felgenhauer (27), medeoprichters van Vaia, van de AI-hausse. Hun technologie kan studenten helpen hun vakken beter te leren door digitale flashcards en voorbeeldexamens van hun studiemateriaal te maken. Met een financiering van 55 miljoen dollar hebben ze al meer dan 23 miljoen gebruikers aangetrokken op het platform en ze zeggen dat ze dit jaar winst zullen maken.

In Oekraïne geeft Vladyslav Peristyi (23) sinds 2018 Engelse les aan kinderen en vluchtelingen. “Onze leraren gingen naar het punt van onoverwinnelijkheid – tijdelijke onderkomens van de overheid met stroomgeneratoren – om hun laptops op te laden zodat ze les konden blijven geven” zegt hij.

Elders in Europa vecht Elena Michael (29) met haar NGO #NotYourPorn tegen seksueel misbruik op basis van afbeeldingen. Ze adviseert ook over zaken zoals de Digital Safety Act van de EU en, recentelijk, over wetgeving in het Verenigd Koninkrijk om AI deep fakes te reguleren.

Dale Whelehan, 28, staat aan het hoofd van de beweging 4 Day Week Global. Hij heeft politici in Zweden, Italië, Frankrijk en andere landen overtuigd om vierdaagse werkweken te testen. Whelehan breidt zijn invloed ook buiten Europa uit. In maart introduceerde senator Bernie Sanders uit Vermont wetgeving voor een kortere werkweek in de VS.
De lijst van dit jaar is samengesteld door Zoya Hasan, Igor Bosilkovski en Anne Bennett. Voor een link naar onze volledige 2024 Under 30 Europe Social Impact lijst, klik je hier en voor de volledige 2024 30 Under 30 Europe berichtgeving, klik je hier.

Latest article