Terwijl de druiven rijpen op de Naamse hellingen, staat Domaine du Ry d’Argent op het punt een nieuwe mijlpaal te bereiken. Twintig jaar na de oprichting in Bovesse is dit Belgische bedrijf een proeftuin voor aanpassingsvermogen geworden, waar landbouw en ondernemerschap hand in hand gaan.
Aan het roer staan Audrey en Jean-François Baele. Afkomstig uit een familie met diepgewortelde agrarische tradities, omarmt Jean-François volledig de dubbelrol van ‘landbouwer-ondernemer’. Hij cultiveert zijn wijnstokken, maakt zijn eigen cuvées en heeft een dienstverlening opgebouwd die investeringen ondersteunt en de klimaatrisico’s opvangt. “Ik wil niet meer dan 50% diensten, anders worden we een pure toeleveringsfabriek“, benadrukt hij.
Concreet omvat het domein 12 ha (8 ha in Bovesse, 2 ha in Lasne, 2 ha in Ohain). Voor 2025 mikt Jean-François Baele op ongeveer 8 ton/ha, goed voor meer dan 100 ton druiven en 100.000 flessen, terwijl hij 20 ha vinifieert voor klanten, zonder ooit de 50% diensten te overschrijden.

Na een catastrofale oogst in 2024 (slechts 10% van een normaal jaar: 1.500 magnums en 8.000 mousserende flessen), is er voorbereiding voor de herstelperiode in 2025. “Je moet sterke zenuwen hebben om wijnbouwer te zijn, waar dan ook“.
Deze veerkracht berust op een flexibele verdeling tussen bruisende en stille wijnen, in alle kleuren. “We passen ons aan het jaar aan: slecht weer? Meer mousserend. Mooie rijpheid? We zetten in op stille wijnen.” De dichtheid van 4.140 wijnstokken/ha, “zoals in Duitsland of Luxemburg“, maakt groene oogst en koerswijzigingen mogelijk: “Als het erg heet is zoals in 2025, kunnen we een top rode wijn produceren; als het regent, schakelen we over naar witte of rosé mousserend.”
Op het gebied van druivenrassen heeft Jean-François Baele lang geloofd in resistente rassen. Maar volgens hem heeft de markt de keuze gemaakt: “In twintig jaar, voor 15 verkochte projecten, heeft niemand de laatste jaren een enkel hectare interspecifiek besteld.”

De flexibiliteit is ook economisch. De diensten (zoals degorgement, botteling, filtratie) voor klanten die deze processen wilden uitbesteden, hebben zware investeringen mogelijk gemaakt: “Onlangs hebben we €150.000 geïnvesteerd in koeltechnieken, een tangentiële filter, een tweede etiketteermachine…” Vooral hebben ze het mogelijk gemaakt reserves op te bouwen: “Ik heb voorraden opgebouwd als een eekhoorn: ik kan vier jaar zonder oogst doorkomen. Dat is zeer zeldzaam in België.”

Blijft het gevoelige onderwerp van de wijnprijs voor de eindconsument. “Ik vind ook dat Belgische wijn duur is.” Zijn oplossing: twee bedrijven. Een is gewijd aan biologische en high-end producten (waaronder Lisy Grande Réserve), de ander waardeert de rest van de sappen. “Zonder dat zou Lisy niet €26 inclusief btw zijn, maar €37 of €38.”
Twintig jaar na de eerste aanplant benadert het Domaine du Ry d’Argent de oogst met de rust van degenen die weten hoe ze moeten volhouden. “De echte uitdaging in België? Het volhouden op de lange termijn.”
Domaine du Ry d’Argent in enkele kerncijfers
Oprichtingsjaar: 2005.
Oppervlakte: 12 ha (8 ha Bovesse, 2 ha Lasne, 2 ha Ohain).
Oogst 2024: 10% van een normaal jaar.
Doel 2025: +/-100.000 flessen (≈ 8 t/ha × 12 ha).
Diensten: plafond ≤ 50% van de activiteit; +/- 20 ha vinified voor klanten.
Resistente aanplant: 3,5 ha (Solaris 1 ha, Cabernet Jura/Regent ≈ 3 ha, Cabaret Noir).
Recente investeringen: €150.000 (professionele koeling, tangentiële filter, 2e etiketteermachine).
Veiligheidsvoorraden: autonomie tot 4 jaar zonder oogst.