Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De meest winstgevende sportimperia ter wereld

Met de aankoop van de Washington Commanders voor 6 miljard dollar vorig jaar, steeg Harris Blitzer Sports & Entertainment in de ranglijst van de meest winstgevende teamportfolio’s – maar ze staan nog steeds niet op nummer één.

Het bezit van een sportteam is lange tijd een doel geweest van de ultrarijken, maar het uitbreiden ervan naar een imperium – met meerdere teams in verschillende competities – is een winnende strategie om generatierijkdom te creëren. Het bezit van een portfolio van teams stelt een eigenaar in staat om cross-sponsoring te verkopen, vastgoed voor gemengd gebruik te ontwikkelen en makkelijker uit te breiden naar nieuwe distributiekanalen. Een sportimperium kan ook de druk verlichten op elk team dat een sporteigenaar heeft, en als dekking fungeren voor wederopbouwjaren. En dat loont bijna altijd.

In 2024 hebben de 25 meest winstgevende sportimperiums ter wereld een gezamenlijke ondernemingswaarde van 216 miljard dollar – een gemiddelde van 8,6 miljard dollar- wat een stijging van 24% betekent ten opzichte van een jaar geleden. De belangrijkste reden voor deze stijging? De waarde van teams is in een stevig tempo toegenomen. Gemiddeld zijn de 124 teams in MLB, de NBA, de NFL en de NHL in 2023 met 21% in waarde gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit alles heeft het veel moeilijker gemaakt om een plek te verdienen op deze jaarlijkse ranglijst – de grens dit jaar staat dit jaar op 4,95 miljard, 38% hoger dan een jaar geleden.

De grootste stijger op de lijst van dit jaar is Harris Blitzer Sports & Entertainment, met een stijging van 155% ten opzichte van vorig jaar tot 11,9 miljard dollar, voornamelijk dankzij de aankoop van de Washington Commanders door Josh Harris in juli voor een recordbedrag van 6,05 miljard miljard. HBSE beheert nu effectief een groep activa uit enkele van ’s werelds meest populaire sporten: de NFL (Commanders), de NBA (Philadelphia 76ers), de NHL (New Jersey Devils), de Engelse Premier League (Crystal Palace), Nascar (Joe Gibbs Racing) en jeugdsporten (Ripken Baseball).

Een andere slimme manier om geld te verdienen met sportimperia, is om ze eerst groot op te bouwen en ze vervolgens af te slanken. Neem bijvoorbeeld Liberty Media, waarvan het meest winstgevende bezit de Formule 1-autorace-serie is. De gezamenlijke waarde van de eigendomsbelangen van Liberty in haar sportactiva daalde met 12% tot 18,2 miljard dollar, maar behoudt nog steeds de toppositie op onze lijst. Liberty daalde in waarde het afgelopen jaar omdat het de Atlanta Braves (huidige ondernemingswaarde: 2,6 miljard dollar) in juli heeft afgesplitst. Gokken op de al lang zittende voorzitter van Liberty, John Malone, zou een slimme zet zijn geweest. Als een investeerder in 2016 aandelen van de Braves had gekocht toen ze werden aangeboden als een tracking stock, zou de waarde van de aandelen met 131% zijn gestegen – tegenover 118% voor de S&P 500 over dezelfde periode.

In november verwierf het Ontario Municipal Employees Retirement System een belang van 5% in Maple Leaf Sports and Entertainment – het moederbedrijf van NHL’s Toronto Maple Leafs, NBA’s Toronto Raptors en MLS’s Toronto FC – met de aankoop van 20% van Kilmer Sports van Larry Tanenbaum tegen een waarde van 8,4 miljard dollar.

Ondertussen heeft Monumental Sports & Entertainment – wiens teams onder andere de NHL’s Washington Capitals, de NBA’s Washington Wizards, de WNBA’s Washington Mystics en een controlerend belang in het wereldwijde esports-team Team Liquid omvatten – in juni een belang van 5,52% verkocht aan Qatar Investment Authority tegen een minderheidsbedrijfswaardering van $4,05 miljard. Het jaar ervoor kreeg de miljardair-eigenaar van Monumental, Ted Leonsis, een vergelijkbare waardering toen hij een investering van 300 miljoen dollar ontving van mede-miljardair Jeff Skoll. In de herfst van 2022 zette MSE een stap richting televisie door NBC Sports Washington (NBCSW) te verwerven en het opnieuw te branden als Monumental Sports Network. Het interessantste van alles is dat Leonsis op het punt staat een nieuw stadion voor zijn teams te krijgen.

De volgende miljardair die minderheidsaandelen in zijn imperium zou kunnen verkopen, is Stephen Ross, die een belangrijk, niet-stemmend belang heeft in de Miami Dolphins, het Hard Rock Stadium en de Formule 1’s Miami Grand Prix. Forbes schat de sportbezittingen van Ross op 6,9 miljard dollar.

Twee nieuwe toevoegingen aan de lijst met sportimperia van dit jaar – de familie Jacobs en AEG – zijn sterk afhankelijk van locaties en aanverwante diensten om hun koninkrijken op te bouwen. De familie Jacobs, onder leiding van miljardair Jeremy Jacobs Sr., is eigenaar van de Boston Bruins en werkt samen met meer dan 50 grote sportteams in de Noord-Amerikaanse arena’s en stadions, waaronder TD Garden in Boston, UBS Arena in New York en Highmark Stadium in Buffalo. De Buffalo Bills zullen hun nieuwe stadion in 2026 openen, en Jacobs’ Delaware North (die de foodservice voor het team verzorgt) zal waarschijnlijk de overstap maken met de franchise.

Naast de Los Angeles Kings, bezit AEG (of heeft belangen in) arena’s over de hele wereld die meerdere teams ondersteunen. Crypto.com Arena is bijvoorbeeld de thuisbasis van de Los Angeles Lakers, Clippers en Kings, die samen meer dan 125 wedstrijden per seizoen spelen. O2 Arena in Londen is ook volledig eigendom van AEG en is een van de populairste locaties ter wereld voor zowel concerten als sportevenementen. UFC houdt regelmatig betaalde evenementen in de O2, en WWE organiseerde daar zijn Money in the Bank-evenement in 2023 – de meest winstgevende editie van pay-per-view in de geschiedenis van het bedrijf.

#1. Liberty Media

Waarde: 18,22 miljard dollar

Verandering over één jaar : -12%

Eigendommen : Formula 1, Overtime Sports*, F1 Arcade*, Drone Racing League*, Kroenke Arena Co., Meyer Shank Racing

Sleutelfiguren : Gregory Maffei (CEO), John Malone (voorzitter van de Raad van Bestuur)

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton PHILIPPE NANCHINO/GETTY IMAGES

#2. Kroenke Sports & Entertainment

Waarde : 15,59 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 22%

Eigendommen : Los Angeles Rams, Denver Nuggets, Arsenal FC, Colorado Avalanche, Colorado Rapids, Altitude Sports & Entertainment, Colorado Mammoth

Sleutelfiguren : E. Stanley Kroenke (eigenaar)

L'attaquant d'Arsenal Gabriel Jesus.
De aanvaller van Arsenal, Gabriel Jesus. RICHARD HEATHCOTE/GETTY IMAGES

#3. Fenway Sports Group

Waarde : 12,95 miljard dollar

Verandering over één jaar: 25%

Eigendommen : Liverpool FC, Boston Red Sox, Pittsburgh Penguins, NESN, immobilier, Roush Fenway Keselowski Racing, Fenway Sports Management

Sleutelfiguren : John Henry (mede-oprichter en hoofdeigenaar), Thomas Werner (mede-oprichter en Voorzitter)

# 4. Jerry Jones

Waarde : 12,80 miljard dollar

Verandering over één jaar : 13%

Eigendommen : Dallas Cowboys, The Star, Legends*, GameSquare Esports*

Sleutelfiguren : Jerry Jones (eigenaar, voorzitter en algemeen directeur van de Cowboys)

Le quart-arrière des Dallas Cowboys, Dak Prescott
De quarterback van de Dallas Cowboys, Dak Prescott. LAUREN LEIGH BACHO/GETTY IMAGES

#5. Harris Blitzer Sports & Entertainment

Waarde : 11,86 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 155%

Eigendommen : Philadelphia 76ers, Washington Commanders, New Jersey Devils, Joe Gibbs Racing, Sports Jeunesse, HBSE Ventures, Utica Comets, Crystal Palace*, Elevate Sports Ventures*, New Meta Entertainment*

Sleutelfiguren : Josh Harris (medestichter en managing general partner), David Blitzer (medestichter en managing partner)

Joel Embiid, le MVP actuel de la NBA, des Philadelphia 76ers.
Joel Embiid, de huidige MVP van de NBA, van de Philadelphia 76ers. TIM NWACHUKWU/GETTY IMAGES

# 6. Madison Square Garden Sports

Waarde : 10,25 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 12%

Eigendommen : New York Knicks, New York Rangers, Hartford Wolf Pack, NRG*

Sleutelfiguren: James Dolan (uitvoerend voorzitter), David Hopkinson (voorzitter en algemeen directeur)

#7. The Kraft Group

Waarde : 9,13 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 15%

Eigendommen : New England Patriots, New England Revolution, Patriot Place, Kraft Analytics Group, TKO Holdings*, DraftKings*, Oxygen Esports*

Sleutelfiguren : Robert Kraft (stichter, voorzitter en CEO)

#8. Yankee Global Enterprises

Waarde : 9,07 miljard dollar

Verandering over één jaar : 19%

Eigendommen : New York Yankees, Yankee Stadium Events, YES Network*, Legends*, New York City FC*, AC Milan*, A1 Padel*, Staten Island FerryHawks*

Sleutelfiguren : Hal Steinbrenner (voorzitter)

Le capitaine des New York Yankees, Aaron Judge.
De kapitein van de New York Yankees, Aaron Judge. MIKE STOBE/GETTY IMAGES

#9. Paul G. Allen Trust

Waarde : 9,06 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 22%

Eigendommen : Seattle Seahawks, Portland Trail Blazers, Seattle Sounders*

Sleutelfiguren : Jody Allen (voorzitster)

#10. Maple Leaf Sports & Entertainment

Waarde : 8,47 miljard dollar

Verandering over één jaar : 32%

Eigendommen : Toronto Raptors, Toronto Maple Leafs, Toronto FC, Toronto Argonauts, Toronto Marlies

Sleutelfiguren : Cynthia Devine (voorzitster en CEO)

#11. Shad Khan

Waarde : 8,25 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 39%

Eigendommen : Jacksonville Jaguars, All Elite Wrestling, Fulham FC

Sleutelfiguren : Shad Khan (eigenaar van de Jaguars), Tony Khan (CEO en algemeen directeur van AEW)

#12. Glazer Family

Waarde : 8,02 miljard dollar

Verandering over één jaar : 7%

Eigendommen : Tampa Bay Buccaneers, Manchester United

Sleutelfiguren : Bryan Glazer (eigenaar en mede-voorzitter – Buccaneers, directeur – Manchester United), Edward Glazer (eigenaar en mede-voorzitter – Buccaneers, directeur – Manchester United), Joel Glazer (eigenaar en mede-voorzitter – Buccaneers, uitvoerend mede-voorzitter en directeur – Manchester United)

#13. Benson Family

Waarde : 7,29 miljard dollar

Verandering over één jaar : 28%

Eigendommen : New Orleans Saints, New Orleans Pelicans

Sleutelfiguren : Gayle Benson (eigenaar van de Saints en de Pelicans)

#14. 49ers Enterprises

Waarde : 7,21 miljard dollar

Verandering over één jaar : 21%

Eigendommen : San Francisco 49ers, Leeds United, Aurum Partners, Elevate Sports Ventures*

Sleutelfiguren: Denise DeBartolo York (eigenaar en mede-voorzitter van de 49ers), John York (eigenaar en mede-voorzitter van de 49ers), Jed York (CEO van de 49ers)

#15. AEG

Waarde : 7,20 miljard dollar

Verandering over één jaar : Niet in de ranking van 2023

Eigendommen : Los Angeles Kings, Crypto.com Arena, LA Galaxy, Eisbaren Berlin, O2 Arena, AXS, Ontario Reign, AEG Rugby, ASM Global*, Hammerby IF*, Mercedes-Benz Arena (Shanghai), Sapphire Sports, Immortals*, Cincinnati Cyclones*, Djurgarden*

Sleutelfiguren : Philip Anschutz (CEO)

#16. Stephen Ross

Waarde : 6,91 miljard dollar

Verandering over één jaar : Niet in de ranking van 2023

Eigendommen : Miami Dolphins, F1 Miami Grand Prix, Relevent Sports Group

Sleutelfiguren : Stephen Ross (voorzitter en managing partner van de Dolphins)

#17. City Football Group

Waarde : 6,85 miljard dollar

Verandering over één jaar : 15%

Eigendommen : Manchester City, New York City FC, Esporte Clube Bahia, Melbourne City FC, Autres Investissements

Sleutelfiguren : Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan (eigenaar)

#18. Steve Ballmer

Waarde : 6,65 miljard dollar

Verandering over één jaar : Non classé en 2023

Eigendommen : Los Angeles Clippers, Intuit Dome, Kia Forum

Sleutelfiguren : Steve Ballmer (eigenaar van de Clippers)

#19. Haslam Sports Group

Waarde : 6,40 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 33%

Eigendommen : Cleveland Browns, Columbus Crew, Immobilier, Ventures, Milwaukee Bucks*

Sleutelfiguren : Dee Haslam (CEO en managing partner), Jimmy Haslam (voorzitter en managing partner)

#20. Monumental Sports & Entertainment

Waarde : 6,16 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 37%

Eigendommen : Washington Wizards, Washington Capitals, Monumental Sports Network, aXiomatic

Sleutelfiguren : Ted Leonsis (oprichter, voorzitter, hoofdpartner en CEO)

#21. Hunt Family

Waarde : 5,80 miljard dollar

Verandering over één jaar : Non classé en 2023

Eigendommen : Kansas City Chiefs, FC Dallas, Chicago Bulls*

Sleutelfiguren: Clark Hunt (voorzitter en CEO van de Chiefs)

Zach LaVine et DeMar DeRozan des Chicago Bulls
Zach LaVine en DeMar DeRozan van de Chicago Bulls TIM NWACHUKWU/GETTY IMAGES

#22. Jacobs Family

Waarde : 5,65 miljard dollar

Verandering over één jaar : Non classé en 2023

Eigendommen : Delaware North, Boston Bruins, NESN*, Minnesota United FC*, New Meta Entertainment*

Sleutelfiguren: Jeremy Jacobs (eigenaar en voorzitter van de Bruins), Charlie Jacobs (CEO en adjunct-gouverneur van de Bruins, co-CEO van Delaware North), Jerry Jacobs Jr. (adjunct-gouverneur van de Bruins, co-CEO van Delaware North), Lou Jacobs (adjunct-gouverneur van de Bruins, co-CEO van Delaware North).

#23. AMB Sports & Entertainment

Waarde : 5,50 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 15%

Eigendommen: Atlanta Falcons, Atlanta United, PGA Tour Superstore, AMBSE Ventures*

Sleutelfiguren : Arthur Blank (eigenaar en voorzitter)

#24. Tepper Sports & Entertainment

Waarde : 5,26 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 16%

Eigendommen : Carolina Panthers, Charlotte FC

Sleutelfiguren : David Tepper (eigenaar en voorzitter)

#25. Wilf Family

Waarde : 4,95 miljard dollar

Verandering over één jaar  : 14%

Eigendommen : Minnesota Vikings, Orlando City SC, Wise Ventures, Orlando Pride

Sleutelfiguren : Zygmunt Wilf (CEO en voorzitter van de Vikings), Leonard Wilf (CEO en vice-voorzitter van de Vikings)

Methodologie

Om te worden beschouwd als een sportimperium, moet een persoon of bedrijf een meerderheidsbelang bezitten in ten minste één sportteam met een waarde van meer dan 500 miljoen dollar, en moeten de gezamenlijke investeringen in andere sportgerelateerde eigendommen minstens 100 miljoen dollar bedragen. De waarden van de sportimperiums van Forbes zijn de gezamenlijke ondernemingswaarden van de bezittingen vermenigvuldigd met 1,1. Wanneer een individu sportactiva bezit, zowel individueel als als onderdeel van een bedrijf, nemen we het belang met de hoogste waarde mee. Deze schattingen zijn gebaseerd op de meest recente ondernemingswaarden van Forbes voor de NFL, MLB, NBA, NHL en wereldwijde voetbal, evenals de binnenkort bijgewerkte waarderingen van de MLS. Voor sportgerelateerde activa die niet zijn opgenomen in de database van Forbes, vertrouwden we op team eigenaars, leidinggevenden en investeerders in deze bedrijven, evenals op sportbankiers, advocaten en media-analisten.

 

Latest article