Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Het geld achter ’s werelds best betaalde golfers

en
Justin Birnbaum

Er staat meer dan één miljard dollar aan prijzengeld op het spel voor de beste golfers, inclusief een uitbetaling van 21,5 miljoen dollar voor de U.S. Open van 2024.

De best betaalde golfers ter wereld hebben in 2024 geen record gevestigd, maar putten voor de poen betaalt nog steeds goed. De 10 best verdienende spelers in de sport verdienden naar schatting $ 678 miljoen voor belastingen en makelaarslonen, een daling van 10% ten opzichte van vorig jaar ($ 752 miljoen). Dat komt vooral omdat LIV Golf – dat in zijn korte geschiedenis betalingen van minstens $1 miljard heeft gegarandeerd om ’s werelds beste golfers te verleiden om deel te nemen aan de door Saoedi-Arabië gesteunde tour – niet meer zo veel uitgeeft als vroeger. Tweevoudig majorwinnaar Jon Rahm was LIV’s enige grote aanwinst van het afgelopen jaar en daarom staat hij met $218 miljoen op nummer 1 op de lijst met verdiensten.

In juni streek de golfwereld neer op Pinehurst, North Carolina, voor het derde Major-kampioenschap van 2024, het 124e U.S. Open. Er stond $21,5 miljoen aan prijzengeld op het spel, wat de winnaar een mooie voorsprong geeft op de inkomstenlijst van volgend jaar.

Hier zijn de meest in het oog springende cijfers van de lijst met best verdienende golfers en de 2024 U.S. Open.

$900 miljoen

De opgegeven jaarlijkse mediarechten voor de PGA Tour. Het grootste deel van dat bedrag, ruim 700 miljoen dollar per jaar, komt van CBS, NBC en ESPN. De Tour tekende in 2018 ook een 12-jarig wereldwijd rechtencontract van $ 2 miljard met Warner Bros. Discovery, waarmee het totale pakket in de buurt van $ 900 miljoen komt.

$427 miljoen

De totale geschatte inkomsten van de zes LIV-golfers onder de 10 best betaalden. De afgelopen twee jaar heeft LIV meer leden in de top 10 dan de PGA Tour en in 2024 is dat niet anders. Het grootste deel komt van het prijzengeld en de tekenbonussen op de baan. De mogelijkheden buiten de baan, zoals sponsoring, zijn traditioneel afgenomen voor degenen die zich bij LIV hebben aangesloten.

$405 miljoen

Het totale prijzengeld van LIV Golf voor het seizoen 2024. De Saoedische golfcompetitie organiseert 13 reguliere seizoensevenementen met elk 25 miljoen dollar prijzengeld, plus 30 miljoen dollar individueel bonusgeld en een teamkampioenschap van 50 miljoen dollar. Dat is 59% meer dan LIV’s eerste prijzenpot van 255 miljoen dollar in 2022.

$402,4 miljoen

Het totale prijzengeld voor het reguliere seizoen dat wordt toegekend door de PGA Tour in 2024. Als je dat combineert met de vier Majors, een aantal nog te plannen najaarsevenementen en de bonuspools, dan komt daar nog eens $ 340 miljoen bij. In totaal ligt er in 2024 ruwweg $740 miljoen op tafel voor PGA Tour golfers.

$167 miljoen

De inkomsten buiten de baan van de 10 best betaalde golfers ter wereld. Dat is iets meer dan 2% meer dan de gezamenlijke 163 miljoen dollar van de topverdieners van vorig jaar.

best betaalde golfers
BEN JARED/PGA TOUR/GETTY IMAGES

$100 miljoen

De prijzenpot van de FedEx Cup in 2024. Om te kunnen concurreren met LIV die over diepe zakken beschikt, heeft de PGA Tour de inzet van 75 miljoen dollar dit jaar verhoogd. De winnaar van het Tour Championship van dit jaar neemt $ 20 miljoen mee naar huis in plaats van de $ 18 miljoen die Viktor Hovland (boven) in 2023 won.

$55 miljoen

Dat zijn de inkomsten van Tiger Woods buiten de baan. Zelfs op 48-jarige leeftijd heeft de 15-voudig major kampioen een uitgebreide sponsorportefeuille met onder andere 2K, Bridgestone, Monster Energy en Kowa. Natuurlijk was de grootste verandering in de sponsoring van Woods zijn vertrek na 27 jaar bij Nike om een joint venture te beginnen met TaylorMade onder de naam Sun Day Red.

$4,3 miljoen

Het aandeel van de winnaar in de prijzenpot van de U.S. Open. Het prijzengeld werd verhoogd ten opzichte van 2023 en zal een totaal van $21,5 miljoen bieden. De prijs voor de winnaar is dit keer ongeveer 19% hoger. Vorig jaar eindigde Wyndham Clark als eerste en won $3,6 miljoen. Rory McIlroy eindigde als tweede en nam $2,2 miljoen mee naar huis.

237.106

Het aantal biertjes dat de U.S. Open verwachtte te verkopen tijdens het toernooi. De United States Golf Association (USGA) rekende ook op een consumptie van 59.404 hotdogs, 27.415 hamburgers, 31.905 zakken chips en 17.070 zoete snacks.

125.000

Het aantal merchandising transacties dat de U.S. Open verwachtte. Meer dan 400.000 merkartikelen waren tijdens het evenement te koop, met ongeveer 100.000 verkochte hoeden (vanaf $25) tijdens de kampioenschapsweek. De USGA stelde op Pinehurst tussen het hoofdpaviljoen en een satellietlocatie bijna 4 000 vierkante meter aan merchandiseruimte beschikbaar .

1895

Het jaar van de eerste US Open, gespeeld op de Newport Golf Club in Rhode Island. Het eerste evenement bestond uit 36 holes die op één dag werden gespeeld. Horace Rawlins, een 21-jarige Engelsman won met een score van 173 en nam $150, een gouden medaille en de trofee voor een jaar mee naar huis.

1.000

Het aantal kampioenschappen dat de USGA organiseerde. Een dag voordat Horace Rawlins in 1895 het inaugurele U.S. Open won, organiseerde de USGA ook het eerste U.S. Amateur Kampioenschap op de Newport Country Club. De toekomstige golfbaanarchitect Charles Blair Macdonald, die toen net 19 was, eiste de overwinning op.

29

Pinehurst nr. 2 op de lijst van Golf Digest met de 100 beste banen van Amerika. De gastheer van de 2024 U.S Open werd ontworpen door Bill Coore en Ben Crenshaw, die ook Bandon Dunes’ derde baan, Bandon Trails, maakten.

13

Het aantal LIV Golf teams nadat de competitie Jon Rahm een uitbreidingsfranchise heeft gegeven. Zijn team, Legion XIII, heeft in 2024 twee evenementen gewonnen en kondigde onlangs een samenwerking aan met Maestro Dobel Tequila, een primeur voor een LIV-franchise.

best betaalde golfers
ANDY LYONS/GETTY IMAGES

6

Het aantal LPGA-overwinningen van Nelly Korda in 2024. De nummer 1 van de wereld voor vrouwelijke golfers (hierboven) is dit seizoen verzengend heet geweest en het had niet op een beter moment kunnen komen. Het totale prijzengeld op de LPGA Tour steeg dit seizoen naar $123 miljoen, een stijging van 76% ten opzichte van 2021. De 25-jarige Korda staat ook bovenaan de LPGA-geldlijst met $ 2,9 miljoen.

1

De officiële wereldranglijst voor golf van Scottie Scheffler. De 27-jarige claimde in maart 2022 de eerste toppositie en heeft deze gedurende zijn hele carrière 90 weken vastgehouden. Momenteel is hij bezig aan zijn langste periode als ’s werelds beste golfer, een periode van 56 weken die begon in mei 2023.

0

Aantal overwinningen van Jon Rahm op de LIV Golf Tour. De door Saoedi-Arabië gesteunde competitie gaf de 29-jarige Spanjaard naar verluidt een garantie van 350 miljoen dollar, waarvan Forbes schat dat hij de helft vooraf heeft ontvangen. Ondanks de grootste deal, die de Saoedi’s aan een LIV-golfer hebben geboden, is Rahm slechts twee keer derde geworden in acht evenementen. Hij zal ook niet spelen in de U.S. Open nadat hij zich vorige week met een voetblessure terugtrok uit het LIV Golf evenement in Houston.

Opmerking van de redactie: dit verhaal is bijgewerkt om weer te geven dat het totale prijzengeld van de U.S. Open en het winnaarsaandeel respectievelijk $21,5 miljoen en $4,3 miljoen bedragen

Latest article