Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Binnenkort een wereldwijde minimumbelasting voor miljardairs?

De Franse econoom Gabriel Zucman, auteur van een rapport in opdracht van het Braziliaanse voorzitterschap van de G20, stelt een wereldwijde minimumbelasting voor miljardairs voor als reactie op het onvermogen van rijke landen om hen te belasten.

Volgens het Franse persbureau AFP belasten de huidige fiscale systemen voornamelijk de inkomens in plaats van het vermogen, terwijl juist dat laatste een sleutelrol speelt in de vermogensopbouw van de meest vermogenden. Zucman schat dat het belastingtarief voor miljardairs 0,3% van hun vermogen bedraagt, terwijl hun rijkdom sinds 1987 is gestegen van 3% naar bijna 14% van het wereldwijde BBP. “De zeer grote fortuinen profiteren van een gigantisch fiscaal voorrecht, ze betalen veel minder belasting dan alle andere sociale groepen”, verklaarde de professor aan de École d’économie de Paris en de universiteit van Berkeley in Californië aan AFP.

Gabriel Zucman stelt een belasting van 2% voor op het vermogen van de 3000 miljardairs ter wereld, wat jaarlijks tussen de 200 en 250 miljard dollar zou kunnen opleveren. Dit tarief zou ook van toepassing kunnen zijn op vermogens tussen 100 miljoen dollar en 1 miljard dollar, wat jaarlijks nog eens 100 miljard dollar tot 140 miljard dollar zou kunnen opleveren. Het idee wordt momenteel gesteund door landen als Brazilië, Frankrijk, Spanje en Zuid-Afrika, maar wordt tegengewerkt door de Verenigde Staten.

Zijn initiatief is een antwoord op de kritiek op de fiscale ongelijkheden, die aan het licht zijn gebracht door onthullingen over de lage belastingen die miljardairs zoals Jeff Bezos en Elon Musk betalen. Het idee van deze mondiale belasting, gesteund door NGO’s zoals Tax Justice Network en Oxfam, is gericht op het verminderen van extreme ongelijkheden. Het rapport van Zucman zal dienen als basis voor politieke discussies over een eerlijker belastingstelsel voor de rijken tijdens de G20, die dit jaar wordt voorgezeten door Brazilië.

Lees ook: De tien rijkste Belgen

 

Latest article