Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De best betaalde sporters ter wereld van minder dan 25

en
Matt Craig

Kylian Mbappé staat voor het tweede achtereenvolgende jaar bovenaan de lijst met bestbetaalde sporters, terwijl twee nieuwe namen uit de NBA zich bij de rangen voegen.

Paris Saint-Germain verloor vorige week in de halve finale van de underdog de Duitse club Borussia Dortmund. Sterspits Kylian Mbappé weigerde vragen over zijn toekomst te beantwoorden. De meesten denken dat het vertrek van het 25-jarige Franse fenomeen naar Real Madrid deze zomer een uitgemaakte zaak is.

Aan de andere kant waren voetballiefhebbers er ook zeker van dat Mbappé in 2022 naar de Spaanse reuzen zou gaan. Zijn last-minute verandering om in Frankrijk Ligue 1 te blijven, werd aangewakkerd door een persoonlijk pleidooi van de Franse president Emmanuel Macron zelf en een contract dat hem volgens Forbes minstens 90 miljoen dollar per jaar zou opleveren.

Dat vorstelijke bedrag bracht, naast sponsorcontracten met Nike, Oakley en Hublot, de geschatte inkomsten van de 25-jarige Mbappé over de afgelopen 12 maanden op 110 miljoen dollar, genoeg om hem de op vijf na best betaalde sporter ter wereld te maken.

Het is veel meer dan iedereen van zijn leeftijd (of jonger) vorig jaar verdiende. Slechts vijf van de 50 best verdienende sporters zijn 25 jaar of jonger en hebben samen in de afgelopen 12 maanden 319,5 miljoen dollar verdiend, waarvan 250,5 miljoen dollar uit hun speelsalarissen en bonussen. De overige 69 miljoen dollar komt van sponsorcontracten, optredens, licenties, memorabilia en bedrijven die ze runnen.

Zoveel verdienen op zo’n jonge leeftijd blijft een zeldzame prestatie, want de meeste grote Amerikaanse sportcompetities hebben een beperkte salarisschaal voor spelers in hun eerste jaren. Spelers in de MLB komen vaak niet voor hun 26e verjaardag aan de bak en de salarissen in de NHL blijven zelfs voor veteranen achter bij andere sporten.

Het lijkt er echter op dat de top van de atleten steeds jonger wordt. Nieuwe regels voor maximale contractverlengingen in de NBA en lucratieve tekenbonussen in de NFL hebben meer spelers in staat gesteld om geld te verdienen terwijl ze nog in de 20 zijn. De gemiddelde leeftijd van de top 50 sporters is dit jaar iets ouder dan 31 jaar (tegenover 33 een jaar geleden), met 22 sporters onder de 30 jaar (17 vorig jaar).

Atlanta Hawks guard Trae Young en New Orleans Pelicans forward Zion Williamson hebben hun rookie-contracten afgerond en hun eerste seizoen gespeeld onder de maximale verlenging van de competitie. Ze maken dit jaar hun debuut op de lijst met verdiensten en voegen zich bij Manchester City forward Erling Haaland en Dallas Mavericks guard Luka Doncic als terugkerende namen.

Hier zie je hoe ze hun verdiensten lieten oplopen.

#1 – 110 miljoen dollar – Kylian Mbappé

 • Team: Paris Saint-Germain
 • Op het veld: $90M
 • Buiten het veld: $20M
 • Leeftijd: 25 jaar
best betaalde sporters onder 25
CATHERINE STEENKESTE/GETTY IMAGES

Ongeacht waar Mbappé volgend seizoen zijn schoenveters zal strikken, de spits van Paris Saint-Germain blijft één van de meest gevraagde spelers in het wereldvoetbal. Zijn salaris op het veld blijft, afgezien van Cristiano Ronaldo’s contract met Al-Nassr in Saudi-Arabië, het hoogste in de sport. En hoewel PSG tekort kwam in de Champions League, heeft Mbappé de Franse Ligue 1-titel in zes van de zeven seizoenen gewonnen sinds hij bij de club kwam en is hij al zes jaar op rij topscorer van de Ligue. Hij staat ook al sinds zijn debuut als 21-jarige in 2020 in de top 50 van best betaalde atleten van Forbes en met sponsorcontracten voor topmerken als Nike, Oakley, Hublot en Dior zal hij waarschijnlijk nog jaren in de top tien blijven staan.

#2 – 61 miljoen dollar Erling Haaland

 • Team: Manchester City
 • Op het veld: $46M
 • Buiten het veld: $15M
 • Leeftijd: 23 jaar
best betaalde sporters onder 25
ALEX LIVESEY/GETTY IMAGES

De dynamische spits van Manchester City had een historisch eerste seizoen in de Premier League. Hij vestigde het record voor meest gescoorde doelpunten in één seizoen en zijn team won de titel, de FA Cup en de Champions League, de tweede continentale treble ooit. Als één van de nieuwe gezichten van het wereldvoetbal werd de 23-jarige Noor beloond met een enorm contract bij Nike, de cover van de EA SPORTS FC24 videogame en sponsordeals van merken uit de modewereld (Dolce & Gabbana), fitness (Prime Hydration) en lifestyle (Beats By Dre). Haaland staat nog tot 2027 onder contract bij Manchester City, maar stelde de supporters van het team niet echt gerust toen hij in maart op transfergeruchten reageerde door journalisten te vertellen: “Je weet maar nooit wat de toekomst brengt.”

#3 – $55,1 miljoen – Luka Doncic

 • Team: Dallas Mavericks
 • Op het veld: $40,1M
 • Buiten het veld: $15M
 • Leeftijd: 25 jaar
best betaalde sporters onder 25
RON JENKINS/GETTY IMAGES

De point guard van de Dallas Mavericks lanceerde vorig jaar zijn eigen productiemaatschappij 77x. Het eerste project was een korte documentaireserie over het Sloveense nationale team van Doncic tijdens de FIBA Basketball World Cup. Vergeleken met andere MVP-sterren is de sponsorportefeuille van de 25-jarige aan de lage kant: hij vertegenwoordigt het Jordan Brand van Nike, sportkaartenmaker Panini en het Sloveense Bureau voor Toerisme. Hij verdient het meeste geld met een supermax contractverlenging die hij in 2022 tekende en als hij bij de Mavs blijft wanneer hij in 2025 in aanmerking komt voor zijn volgende verlenging, kan hij een vijfjarige deal tegemoet zien die meer dan 350 miljoen dollar waard is.

#4 – 47,3 miljoen dollar – Trae Young

 • Team: Atlanta Hawks
 • Op het veld: $40,3M
 • Buiten het veld: $7M
 • Leeftijd: 25 jaar
best betaalde sporters onder 25
JAMIE SABAU/GETTY IMAGES

Dankzij een All-NBA derde-team selectie tijdens het seizoen 2021-2022 kwam de 25-jarige Atlanta Hawks scherpschutter in aanmerking voor een supermax verlenging die zal oplopen tot bijna 49 miljoen dollar per seizoen in 2026-2027. In het eerste jaar van de deal verdiende Young zijn derde All-Star-bod voordat hij lang afwezig moest zijn met een gescheurde gewrichtsband in zijn vinger. Buiten het veld lanceerde hij afgelopen zomer zijn eigen podcast en in september kocht hij een klein aandeel in een Major League Pickleball team als aanvulling op oude sponsordeals met Adidas en Sprite.

#5 – 46,1 miljoen dollar – Zion Williamson

 • Team: New Orleans Pelicans
 • Op het veld: $34,1 miljoen
 • Buiten het veld: $12 miljoen
 • Leeftijd: 23
best betaalde sporters onder 25
SEAN GARDNER/GETTY IMAGES

In de toekomst zal het salaris van de New Orleans Pelicans forward nauw samenhangen met zijn gezondheid. Nadat hij in het seizoen 2022-2023 slechts 29 wedstrijden had gespeeld, werd er een contractbepaling van kracht die Williamsons vijfjarige, 197 miljoen dollar verlenging na de campagne 2024-2025 niet langer garandeerde. Dit seizoen speelde hij het recordaantal van 70 wedstrijden. Met ruim vijf miljoen volgers op Instagram blijft Williamson hoge sponsorbedragen vragen van sponsors als Gatorade, Mountain Dew en het Jordan Brand van Nike, dat in april de Zion 3 signature schoen uitbracht.

Latest article