Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De tien rijkste mensen ter wereld

Forbes publiceert zijn ranglijst van de tien rijkste mensen ter wereld. Samen zijn ze $1,66 biljoen waard – ongeveer $76 miljard meer dan een maand geleden. Elon Musk blijft nummer één, terwijl ’s werelds grootste filantroop, Warren Buffett, naar nummer 10 zakt na alweer een grote zomerdonatie.

1. Elon Musk

Netto waarde: $221,4 miljard

Bron: Tesla, SpaceX, X (Twitter)

Leeftijd: 52

Woonplaats: Austin, Texas

Nationaliteit: VS

Elon Musk
Shutterstock

Musk is CEO van het elektrische autobedrijf Tesla en het raketbedrijf SpaceX; voorzitter en CTO van het sociale mediabedrijf X, voorheen bekend als Twitter; en oprichter van het kunstmatige intelligentiebedrijf xAI. Hij bezit 13% van de aandelen van Tesla en gaf een deel van zijn aandelen in onderpand voor leningen. De aandeelhouders van de fabrikant van elektrische auto’s stemden er in juni voor dat Musk bijna $50 miljard aan prestatiegerelateerde aandelenopties behield in wat een rechter in Delaware eerder “de grootste potentiële compensatiemogelijkheid die ooit op openbare markten is waargenomen” noemde, toen ze de toekenning in januari vernietigde. Helaas voor ’s werelds rijkste individu zal de zaak niet snel worden opgelost. Er volgt waarschijnlijk een langdurig beroep tegen de uitspraak in Delaware. Totdat Musk die opties ontvangt, zal Forbes de Tesla-opties met 50% van het salarispakket blijven aftrekken. Ondertussen is het fortuin van Musk met $11,1 miljard gestegen, omdat de waarde van Tesla-aandelen de afgelopen maand met meer dan 10% steeg. Musk zal binnenkort waarschijnlijk nog een extra impuls krijgen van SpaceX, dat naar verluidt op het punt staat aandelen te verkopen in een overnamebod dat het bedrijf waardeert op $210 miljard, tegen $180 miljard in december vorig jaar (Musk bezit een geschat belang van 42%).

Musk is CEO van het elektrische autobedrijf Tesla en het raketbedrijf SpaceX; voorzitter en CTO van het sociale mediabedrijf X, voorheen bekend als Twitter; en oprichter van het kunstmatige intelligentiebedrijf xAI. Hij bezit 13% van de aandelen van Tesla en gaf een deel van zijn aandelen in onderpand voor leningen. De aandeelhouders van de maker van elektrische auto’s stemden er in juni voor dat Musk bijna $50 miljard aan prestatiegerelateerde aandelenopties behield in wat een rechter in Delaware eerder “de grootste potentiële compensatiemogelijkheid die ooit op openbare markten is waargenomen” noemde, toen ze de toekenning in januari vernietigde. Helaas voor ’s werelds rijkste individu zal de zaak niet snel worden opgelost. Er volgt waarschijnlijk een langdurig beroep tegen de uitspraak in Delaware. Totdat Musk die opties ontvangt, zal Forbes de Tesla-opties met 50% van het salarispakket blijven aftrekken. Ondertussen is het fortuin van Musk met $11,1 miljard gestegen, omdat de waarde van Tesla-aandelen de afgelopen maand met meer dan 10% is gestegen. Musk zal binnenkort waarschijnlijk nog een extra impuls krijgen van SpaceX, dat naar verluidt op het punt staat aandelen te verkopen in een overnamebod dat het bedrijf waardeert op $210 miljard, tegen $180 miljard in december vorig jaar (Musk bezit een geschat belang van 42%).

Musk, afkomstig uit Zuid-Afrika, verhuisde voor zijn 18e verjaardag naar Canada, had verschillende baantjes, schreef zich in aan Queen’s University in Ontario en ging daarna naar de University of Pennsylvania, waar hij een bachelor in economie behaalde.

In 2000 fuseerde hij X.com, een online bank die hij mede had opgericht, met Peter Thiel, een soortgelijke onderneming, om PayPal te vormen, dat eBay in 2002 kocht voor 1,4 miljard dollar. In 2002 richtte hij SpaceX op in El Segundo, vlakbij Los Angeles. In 2004 trad hij toe tot Tesla als investeerder en voorzitter, een jaar na de oprichting; later kreeg hij de titel medeoprichter. Musk, die in 2008 CEO van Tesla werd, bracht het bedrijf in 2010 naar de beurs. De marktkapitalisatie steeg explosief in 2020 en 2021. In september 2021 werd Musk de rijkste persoon ter wereld. In november 2021 bereikte zijn fortuin een hoogtepunt van maar liefst 320 miljard dollar. Musk was ook het grootste deel van 2022 de rijkste persoon ter wereld – tot december 2022, toen een daling van de aandelenkoers van Tesla de waarde van zijn fortuin deed dalen.

Musk werd weer ’s werelds rijkste persoon op 8 juni 2023 en behield de eerste plaats voor de rest van 2023. Hij zakte naar nummer 2 op 31 januari 2024.

Eind mei 2024 werd Musk opnieuw de rijkste persoon ter wereld nadat zijn startup xAI $6 miljard had opgehaald bij privé-investeerders voor een waardering van $24 miljard. Hij bezit naar schatting 60% van het bedrijf.

2. Jeff Bezos

Netto waarde: $210,2 miljard

Bron: Amazon

Leeftijd: 60

Woonplaats: Miami, Florida

Nationaliteit: VS

Jeff Bezos © Getty
Jeff Bezos © Getty

Jeff Bezos richtte de e-commerce gigant Amazon op in 1994 en leidde het bedrijf als CEO tot juli 2021 (hij blijft voorzitter). Diezelfde maand ging hij de ruimte in met een raket van het private raketbedrijf Blue Origin, dat hij oprichtte en financierde met miljarden dollars. Zijn fortuin steeg in juni 2024 met 15,5 miljard dollar toen de marktkapitalisatie van Amazon voor het eerst de 2 biljoen dollar overschreed.

Voordat hij Amazon.com oprichtte in zijn garage in Seattle, werkte hij in New York bij hedgefonds D.E. Shaw. Amazon begon als online boekverkoper in een tijd dat nog maar weinig mensen online goederen kochten. Het bedrijf groeide ook uit tot marktleider op het gebied van cloudopslag en ging films en series produceren om Amazon Prime Video te voeden.

Bezos was de rijkste persoon ter wereld op Forbes’ lijst van miljardairs van 2018 tot 2021; hij zakte naar de tweede plaats op de miljardairslijst van 2022.

In 2019 scheidden Bezos en zijn vrouw MacKenzie; als onderdeel van de schikking kreeg zij 4% van de Amazon-aandelen en hij 12%. Sindsdien heeft hij meer van zijn belang verkocht en weggegeven en bezit hij iets minder dan 10% van het bedrijf. Sinds Amazon in 1997 naar de beurs ging, heeft hij volgens berekeningen van Forbes voor meer dan $27 miljard aan aandelen verkocht. Via zijn Bezos Expeditions investeerde hij in een reeks bedrijven, waaronder Airbnb en softwarebedrijf Workday.

3. Bernard Arnault

Netto waarde: $193,7 miljard

Bron: LVMH/ luxegoederen

Leeftijd: 75

Woonplaats: Parijs

Nationaliteit: Frankrijk

Bernard Arnault
Bernard Arnault

Bernard Arnault, CEO en voorzitter van het luxegoederenconcern LVMH, zakte in juni naar nummer 3 op de lijst van rijkste bedrijven, een maand nadat hij naar nummer 2 was gezakt en de nummer 1 had verloren aan Elon Musk, omdat de aandelen van zijn luxeconglomeraat LVMH verder daalden.

Arnault’s vader verdiende miljoenen in de bouw; om zijn start te maken gebruikte Arnault $15 miljoen van dat fortuin om Christian Dior te kopen. Sindsdien bouwde hij het grootste luxegoederenbedrijf ter wereld met zo’n 70 mode- en cosmeticamerken, waaronder Louis Vuitton, Christian Dior, Moët & Chandon, Sephora en juwelier Tiffany & Co.

Alle vijf kinderen van Arnault werken in onderdelen van het LVMH-imperium. Eerder dit jaar benoemde Arnault twee van zijn zonen – Alexandre en Frédéric – in de raad van bestuur van LVMH. Zijn dochter Delphine, die Dior leidt, en zoon Antoine zitten al in de raad van bestuur. In juni benoemde hij ook zoon Frédéric tot hoofd van de LVMH-familieholding. Zijn jongste zoon, Jean, is directeur horloges bij Louis Vuitton.

Arnault was de rijkste persoon ter wereld gedurende het grootste deel van de eerste helft van 2023 en opnieuw van februari tot eind mei 2024. Per 1 juli 2024 is Arnault ongeveer $7,9 miljard minder waard dan een maand geleden en bijna $16 miljard in de afgelopen twee maanden, volgens schattingen van Forbes.

4. Mark Zuckerberg

Netto waarde: 176,8 miljard dollar

Bron: Meta (Facebook)

Leeftijd: 40

Woonplaats: Palo Alto, Californië

Nationaliteit: VS

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg (Getty)

Zuckerberg was medeoprichter van Facebook – dat nu Meta Platforms heet – toen hij in 2004 studeerde aan Harvard University. Het is uitgegroeid tot ’s werelds grootste sociale netwerk, met meer dan 3 miljard maandelijkse gebruikers. Het bedrijf is ook eigenaar van Instagram en WhatsApp, die beide heeft overgenomen en sterk heeft uitgebreid. Zuckerberg, CEO van Meta, bracht het bedrijf in 2012 naar de beurs en bezit nog steeds ongeveer 13% van het bedrijf. Hij en zijn vrouw Priscilla Chan hebben beloofd 99% van hun aandelen in het bedrijf te gebruiken voor “maatregelen die het menselijk potentieel bevorderen”. Een ambitieus doel dat ze financieren is de ontwikkeling van hulpmiddelen om anderen te helpen alle ziekten tegen het einde van deze eeuw te genezen, beheersen of voorkomen.

Zuckerberg keerde in de zomer van 2023 voor het eerst sinds januari 2022 terug in de top 10 van rijkste bedrijven ter wereld als gevolg van een stijging van de aandelen van Meta. In de maand juni steeg zijn fortuin met $13 miljard toen de aandelen van Meta met 8% stegen.

5. Larry Ellison

Netto waarde: 173 miljard dollar

Bron: Oracle

Leeftijd: 79

Woonplaats: Woodside, Californië

Nationaliteit: VS

Larry Ellison © Getty
Larry Ellison © Getty

Ellison was in 1977 medeoprichter van softwarebedrijf Oracle en leidde het tot 2014 als CEO; nu is hij voorzitter en chief technology officer van het bedrijf. In de loop der jaren deed Oracle een reeks grote overnames, waaronder de aankoop van Sun Microsystems in 2010 voor $7,4 miljard.

In 2012 kocht Ellison 98% van het Hawaïaanse eiland Lanai voor $300 miljoen. Hij bezit ook huizen in Californië en Nevada. Ellison investeerde in Tesla en zat van 2018 tot augustus 2022 in de raad van bestuur van het autobedrijf.

In februari 2024 werd Ellison ingehaald door Mark Zuckerberg en zakte hij van nr. 4 naar nr. 5 in de top tien van de rijkste mensen. In juni steeg zijn nettowaarde met 26,8 miljard dollar, meer dan iedereen in de top 10. Toch was het niet genoeg om Ellison een plaats hoger te brengen. Toch was het niet genoeg om hoger op de ranglijst te komen.

Lees ook: De tien rijkste Belgen

6. Larry Page

Netto waarde: 150,3 miljard dollar

Bron: Google

Leeftijd: 51

Woonplaats: Palo Alto, Californië

Nationaliteit: VS

Larry Page © Getty
Larry Page © Getty

Page richtte zoekmachine Google op met mede-student Sergey Brin van Stanford in 1998 en was CEO tot 2001 en van 2011 tot 2015. Hij is nu lid van de raad van bestuur van Google’s moederbedrijf Alphabet en is nog steeds controlerend aandeelhouder.

Page was een van de oprichters van het asteroïde mijnbouwbedrijf Planetary Resources, dat in 2018 werd overgenomen door blockchainbedrijf ConsenSys.

Hij kwam in de top 10 rijkste ter wereld na een opmerkelijke stijging van 15% in de aandelenkoers van Alphabet in mei 2023.

Page’s fortuin steeg in juni met $7,4 miljard door de stijging van Alphabet aandelen.

7. Sergey Brin

Netto waarde: 143,9 miljard dollar

Bron: Google

Leeftijd: 50

Woonplaats: Los Altos, Californië

Nationaliteit: VS

Sergey Brin © Getty
Sergey Brin © Getty

Brin richtte zoekmachine Google op met medestudent in computerwetenschappen Larry Page van Stanford. Net als Page is hij momenteel lid van de raad van bestuur van Google’s moederbedrijf Alphabet en is hij meerderheidsaandeelhouder. Brins fortuin is in juni 2024 met $7 miljard gestegen. Hij schuift één plaats op in de rangschikking.

Brin kwam vorig jaar uit semi-pensioen om wijzigingen voor te stellen voor Google’s Gemini AI chatbot en werd vermeld als een “core contributor” toen het model in december werd vrijgegeven.

Hij is ook de grootste individuele donateur geworden van onderzoek naar de ziekte van Parkinson en schonk 1,25 miljard dollar aan verschillende groepen, waaronder een groep samenwerkende academici onder leiding van zijn team genaamd Aligning Science Across Parkinson.‎

8. Bill Gates

Netto waarde: 133,4 miljard dollar

Bron: Microsoft, investeringen

Leeftijd: 68

Woonplaats: Medina, Washington

Nationaliteit: VS

Bill Gates
Bill Gates

Als tiener raakte Gates gepassioneerd door computerprogrammering. Hij verliet Harvard om in 1975 samen met zijn schoolvriend Paul Allen het softwarebedrijf Microsoft op te richten, een van de eerste softwareprogramma’s voor de opkomende personal computer-industrie. Hij was 25 jaar lang CEO van het bedrijf en bleef voorzitter tot 2014. Hij stapte uiteindelijk uit de raad van bestuur in 2020, maar vertelde Forbes in 2023 dat hij nog steeds ongeveer 10% van zijn tijd besteedt aan consulting met teams bij Microsoft. Tegenwoordig heeft hij investeringen in tientallen bedrijven, waaronder afvalverwijderingsbedrijf Republic Services en landbouwmachinemaker Deere & Co, en is hij een van de grootste eigenaren van landbouwgrond in de VS.

Forbes noteerde Gates voor het eerst als miljardair in 1987; van 1995 tot 2017 was hij de rijkste persoon ter wereld (behalve in 2008 en van 2010 tot 2013). Vooral dankzij de 59 miljard dollar die hij aan de Gates Foundation heeft geschonken, waaronder een gift van 20 miljard dollar in juli 2022, werd hij in 2018 ingehaald als rijkste persoon ter wereld door Jeff Bezos. Hij en Melinda French Gates scheidden in 2021; zij ontving naar schatting $10 miljard aan aandelen en andere bezittingen als onderdeel van de scheidingsregeling.

Het fortuin van Gates steeg in juni met $4 miljard, genoeg om van de nummer 9-positie van een maand geleden naar nummer 8 te gaan.

9. Steve Ballmer

Netto waarde: 130,7 miljard dollar

Bron: Microsoft, Clippers, investeringen

Leeftijd: 68

Woonplaats: Hunts Point, Washington

Nationaliteit: VS

Steve Ballmer © Getty
Steve Ballmer © Getty

Ballmer, een klasgenoot van Bill Gates aan de Harvard University, ging in 1980 bij Microsoft aan de slag als werknemer nummer 30 nadat hij was gestopt met het MBA-programma aan de Stanford University. Hij leidde Microsoft van 2000 tot 2014 als CEO.

Toen Ballmer met pensioen ging bij Microsoft, kocht hij het team Los Angeles Clippers voor $ 2 miljard – destijds een recordbedrag voor een NBA-team. Forbes waardeert het team nu op 4,65 miljard dollar.

Ballmers fortuin steeg de afgelopen maand met naar schatting 7,5 miljard dollar door een stijging van de koers van Microsoft-aandelen. Ballmer en zijn vrouw Connie behoren tot de 25 meest gulle filantropen in Amerika.

10. Warren Buffett

Netto waarde: 128,4 miljard dollar

Bron: Berkshire Hathaway

Leeftijd: 93

Woonplaats: Omaha, Nebraska

Nationaliteit: VS

Warren Buffett
Warren Buffett © Getty

Warren Buffett staat bekend als het “Orakel van Omaha” en is een van de succesvolste investeerders aller tijden. Hij leidt het investeringsconglomeraat Berkshire Hathaway, dat tientallen bedrijven bezit, waaronder verzekeraar Geico, batterijfabrikant Duracell en restaurantketen Dairy Queen. Als zoon van een Amerikaans congreslid kocht hij voor het eerst aandelen toen hij 11 was en deed hij voor het eerst belastingaangifte toen hij 13 was.

Buffett creëerde samen met Bill Gates en Melinda French Gates in 2010  Giving Pledge, waarin hij miljardairs vraagt zich ertoe te verbinden om minstens de helft van hun fortuin weg te geven aan liefdadigheidsinstellingen. Buffett zei dat hij 99% van zijn fortuin zou schenken. Tot nu toe heeft hij $ 59,3 miljard aan Berkshire Hathaway-aandelen geschonken aan de Gates Foundation en stichtingen van zijn kinderen en een stichting van zijn overleden eerste vrouw. Dat is inclusief $5,3 miljard in juni, waardoor hij voor het eerst in jaren op nummer 10 stond.

Lees ook: Hoe nakomelingen van miljonairs die de Giving Pledge hebben ondertekend, filantropie uitvinden

Latest article