Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Hoe nakomelingen van miljonairs die de Giving Pledge hebben ondertekend, filantropie uitvinden

en
Kerry A. Dolan

De kinderen en kleinkinderen van de ondertekenaars van de Giving Pledge herdefiniëren filantropie door middel van gedurfde initiatieven en grote betrokkenheid. De Next Gen-groep van het goede doel stelt de volgende generatie filantropen in staat om de nalatenschap van hun ouders en grootouders voort te zetten en uit te breiden, terwijl ze hun acties aanpassen aan de hedendaagse uitdagingen.

Tanya Masiyiwa, 32 jaar en dochter van de Zimbabwaanse telecommiljardair Strive Masiyiwa, geeft toe dat het haar moeder Tsitsi was die haar aanspoorde om haar eerste Next Gen bijeenkomst bij te wonen, een bijeenkomst van kinderen en kleinkinderen van ondertekenaars van Giving Pledge. “Mijn moeder belde me op en zei: ‘Ze organiseren een conferentie, daar ga je naartoe'” herinnert ze zich. In 2015 vloog ze van Londen naar Omaha, Nebraska, om de conferentie bij te wonen. Haar twee zussen uit New York en Rhode Island, waar ze studeerden, gingen met haar mee. “Alle drie vroegen we ons af wat we daar deden. Ze stelden ons vragen waar we nog geen antwoord op hadden, zoals ‘Welke rol ga jij spelen bij het stichten van de Family Foundation?’”

Die ervaring bracht de dochter van de miljardair ertoe om te solliciteren naar een positie in het bestuur van de Higherlife Family Foundation, die onder andere onderwijs, gezondheidszorg, rampenbestrijding en paraatheid in Zimbabwe en vier andere Afrikaanse landen ondersteunt. Nadat ze vanaf 2016 ruim een jaar voor Unicef had gewerkt, trad ze toe tot het bestuur van Higherlife. Vorig jaar werd ze benoemd tot voorzitter en CEO van de Higherlife Foundation en Delta Philanthropies, een non-profit impact investeringsfonds dat dezelfde doelen als Higherlife ondersteunt.

“Mijn ouders hebben ons heel duidelijk gezegd dat ze niet herinnerd wilden worden om wat ze in de technologie hadden gedaan. Ze wilden herinnerd worden omdat ze het leven van kinderen hadden beïnvloed in het land waar ons bedrijf actief is. Dus dat wisten we al van jongs af aan. Maar ik denk dat we door deel uit te maken van Next Gen veel concreter werden, niet in de laatste plaats omdat we in contact kwamen met mensen van alle leeftijden”, legt Tanya Masiyiwa uit.

Sinds die eerste ontmoeting heeft ze andere Next Gen-bijeenkomsten bijgewoond en reisde ze in 2019 zelfs met een groep van 10 Next Gen-leden naar Rwanda voor een 10-daags bezoek. Tijdens die reis bezochten ze een door de Gates Foundation ondersteund ziekenhuis dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker en een dorp waar elke familie een koe kreeg om als bron van inkomsten te dienen. “De reis naar Rwanda was ongelooflijk aangrijpend. We bezochten het genocidemuseum en de herdenkingsmonumenten en zaten bij mensen thuis. In zo’n context vallen barrières weg en gaat het gesprek meer over de wereld waarin we leven en de wereld die we willen creëren dan over onszelf”, legt ze uit.

Giving Pledge Next Gen-leden in Rwanda
Een groep Giving Pledge Next Gen-leden in Rwanda voor de retraite van 2019 – © MICHAEL HASON

Geëngageerde erfgenamen: de rol van de Next Gen-groep in de belofte

De Next Gen-groep van The Giving Pledge bestaat sinds 2014 en stelt haar leden in staat om een vertrouwde community van gelijken te vinden en bronnen om hen te helpen hun filantropie voort te zetten. Het lidmaatschap is geheel vrijwillig – niet alle kinderen en kleinkinderen van de leden van Giving Pledge hebben ervoor gekozen om deel te nemen. Sommigen zijn nog te jong, zoals de drie dochters van Mark Zuckerberg en Priscilla Chan. De exacte identiteit van Next Gen-leden wordt geheim gehouden, tenzij ze er zelf voor kiezen om dit bekend te maken, zoals Masiyiwa en Katherine Lorenz, kleindochter van aardgasmiljardair George P. Mitchell (overleden in 2013), die één van de eerste 40 ondertekenaars van de Giving Pledge was.

Tot nu toe werden Next Gen-leden nooit uitgenodigd om de jaarlijkse bijeenkomst van Giving Pledge bij te wonen. Dit jaar vindt het evenement plaats op een geheime locatie in Zuid-Californië en worden verschillende generaties samengebracht, waarbij ongeveer 100 Next Gen-leden worden verwacht. De bijeenkomst komt op een cruciaal moment, aangezien veel Giving Pledge-leden ouder worden; bijna 50 van hen zijn 80 jaar of ouder. De bijeenkomst vindt ook plaats tegen de achtergrond van de grootste intergenerationele overdracht van rijkdom in de geschiedenis. Ten minste 22 van de 242 leden van de Giving Pledge zijn overleden, wat betekent dat hun erfgenamen waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor het nakomen van de belofte om ten minste de helft van hun vermogen te doneren. Donoren doen beloften tijdens hun leven of in hun testament en de meerderheid lijkt een groot deel van hun giften na hun dood na te laten. Deze Next Gen-leden werden ook nog om een andere reden uitgenodigd: velen van hen zijn al sterk betrokken bij liefdadigheid door hun familie, veel meer dan toen de belofte in 2010 werd gelanceerd.

Katherine Lorenz, 45 jaar oud, is bijvoorbeeld sinds 2011 voorzitter van de Cynthia and George Mitchell Foundation, opgericht door haar grootouders, die met name schone energie en landbehoud ondersteunt. Ze staat ook aan het hoofd van de Next Gen-groep van de Giving Pledge en speelde een cruciale rol bij de oprichting ervan. Ze vertelt dat ze in 2012 contact opnam met het team van Giving Pledge om te vragen of ze een programma voor de volgende generatie wilden opzetten. “De reactie was erg enthousiast”, herinnert ze zich. Lorenz besteedde de rest van het jaar aan het contacteren van Next Gen-leden die ze kende en organiseerde twee diners om het idee te bespreken. De eerste Next Gen-bijeenkomst, die werd bijgewoond door 24 mensen, vond plaats in 2014. Tegenwoordig telt de groep 300 leden van over de hele wereld, tussen 21 en 75 jaar oud.

Next Gen retraite in Ojai
Katherine Lorenz spreekt een groep toe tijdens de Next Gen retraite in Ojai, Californië, in juli 2022 – © MICHAEL HASON

Op zoek naar een krachtigere impact

Naast haar financiële betrokkenheid organiseert de Next Gen-groep haar eigen jaarlijkse bijeenkomst en periodieke diners in verschillende steden. De voorgestelde activiteiten zijn vaak gericht op concrete doelen. Op een Next Gen-sessie, die mevrouw Lorenz beschreef, werd bijvoorbeeld elke deelnemer uitgenodigd om voor de bijeenkomst een persoonlijkheidstest te doen. Het doel van dit initiatief was om te illustreren hoe individuen met verschillende profielen op zeer verschillende manieren beslissingen nemen.

Andere onderwerpen waren onder andere hoe je kinderen met filantropische waarden opvoedt en de rol van de echtgenoot van een Next Gen-groepslid. De groep houdt via WhatsApp en e-mail contact en wordt ondersteund door leden van het team van Giving Pledge.

De groep heeft met name geholpen om moeilijke gesprekken binnen een familie op gang te brengen. “Ik denk dat vermogensvormers over de hele wereld, niet alleen leden van Giving Pledge, aarzelen om over hun plan met hun kinderen en kleinkinderen te praten”, legt Lorenz uit. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het niet hebben van een plan, de angst om het leven van hun kinderen te ruïneren of hen afhankelijk te maken of de angst dat de kinderen er nog niet klaar voor zijn om over hun toekomstplannen te horen. “Ik denk dat één van de belangrijkste bijdragen van de Next Gen-groep is om hen de steun en het begrip te bieden die nodig zijn om deze gesprekken te voeren. Als de donoren er niet meer zijn, is het te laat om ze te voeren” voegt ze eraan toe. “Vaak is die belofte iets waar kinderen of kleinkinderen zich helemaal niet bewust van waren.”

Een ander onderwerp van discussie is het tempo van filantropie. “Onze familie blijft discussiëren over wanneer en hoe het geld van de stichting te besteden. Gesprekken met andere families en hun medewerkers als onderdeel van de Next Gen-liefdadigheidsgroep hebben zeker de interesse gewekt van veel leden van onze familie en onze dialoog over dit onderwerp verdiept”, zei Lorenz. “In het bijzonder werden we geïnspireerd door Atlantic Philanthropies en hun aanmoediging om sneller te spenderen om een meer betekenisvolle impact te hebben.” Chuck Feeney, de oprichter van Atlantic Philanthropies, wilde al zijn bezittingen verdelen voordat hij stierf – dus zijn stichting verdeelde al zijn bezittingen voordat hij vorig jaar overleed.

“Sommige erfgenamen hebben het gevoel dat dit idee van vermogensvorming en -concentratie niet goed is voor de wereld”, legt Lorenz uit, die eraan toevoegt dat deze mensen graag zouden zien dat geld sneller wordt uitgekeerd tijdens het leven van de donor of, meer in het algemeen, dat donaties worden versneld. “Ik denk dat het in veel families de druk van de volgende generatie is”, voegt ze eraan toe.

De recente beslissing van Melinda French Gates om op 7 juni de Gates Foundation te verlaten zal zeker informeel worden besproken door de deelnemers aan de bijeenkomst. Ze creëerde The Giving Pledge bijna 14 jaar geleden met haar toenmalige echtgenoot Bill Gates en hun vriend Warren Buffett en ze wordt door sommigen als de kern van de belofte beschouwd. Het is nog niet bekend of ze de bijeenkomst zal bijwonen. Een woordvoerder van The Giving Pledge zei dat het beleid van de organisatie is om de status van deelnemers, waaronder Bill, Melinda en hun drie kinderen, niet bekend te maken.

“Als medeoprichter van The Giving Pledge blijft Melinda zeer betrokken bij deze community en de impact ervan. Haar beslissing om ontslag te nemen bij de Bill & Melinda Gates Foundation verandert daar niets aan. Ze is van plan om betrokken te blijven”, aldus een woordvoerder van Melinda Gates.

Wat er ook gebeurt, de discussies die deze week en in de toekomst binnen deze groep filantropen zullen plaatsvinden, zullen doorslaggevend zijn. Het gaat erom hoe honderden miljarden filantropische dollars collectief zullen worden verdeeld. Dit zal zeker invloed op de hele wereld hebben.

Latest article