Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De AI-revolutie: welke sectoren zullen worden beïnvloed?

Meer dan een jaar nadat ChatGPT op de wereld werd losgelaten, hebben bijna alle grote techbedrijven AI omarmd. De impact op de wereld is echter nog niet volledig duidelijk. Toch zijn bepaalde sectoren duidelijk op weg naar ingrijpende transformaties door de integratie van AI. Forbes somt ze voor je op.

Media en marketing

Een van de meest voor de hand liggende voorbeelden van een sector die veranderd zal worden door AI, is de media- en marketingindustrie. Chatbots als ChatGPT en Google Gemini worden nu al op grote schaal gebruikt om commerciële content te schrijven. In het beste geval worden de tools gebruikt om sneller te werken, maar sommige bedrijven hebben simpelweg besloten om copywriters te vervangen door AI.

Ook fotografen moeten opeens concurreren met generatieve AI. Getty Images, een van de grootste fotodatabanken ter wereld, biedt sinds oktober bijvoorbeeld een eigen AI-instrument aan waarmee klanten foto’s kunnen genereren. Bedrijven die geen geld hebben voor een duur abonnement op een beeldendatabank, kunnen ook simpelweg foto’s genereren met tools als de Bing Image Creator.

Dan resten momenteel nog de videografen. Hoewel er nog niet veel overtuigende tools op de markt zijn die hen kunnen vervangen, komt daar binnenkort wellicht verandering in. In februari toonde OpenAI Sora, een tool die gebaseerd op tekstuele inputs overtuigende HD-video’s kan creëren. Ook bedrijven als Google en Runway werken aan gelijkaardige programma’s.

Banken en verzekeringen

Hoewel AI de media domineert, wordt de technologie eigenlijk al zeer lang gebruikt in de financiële wereld om volledig zelfstandig aandelen te verhandelen, zonder menselijke tussenkomst. Dergelijke algoritmen zijn niet enkel in staat om aandelen te selecteren. Ze kopen en verkopen ze ook op eigen houtje. In 2003 werd 15 procent van alle transacties in het Westen en Azië op deze manier uitgevoerd. Vandaag de dag is dat aandeel al verviervoudigd naar 60 procent.

Ook zogenoemde quantbeleggers, mensen die op basis van algoritmen de beste aandelen selecteren, maken er maar al te graag gebruik van. Door de keuze over te laten aan algoritmen, elimineren zij elke mogelijke menselijke bias bij de selectie van aandelen.

Ten slotte wordt AI ook gebruikt om fraude te detecteren en te voorspellen voordat die überhaupt plaatsvindt. AI is daar zelfs beter in dan mensen, aangezien het miljoenen transacties per seconde kan nakijken. Wanneer ongebruikelijke handelspatronen worden gedetecteerd, kan het programma onmiddellijk waarschuwingen doorsturen naar menselijke actoren, die manueel verdere actie kunnen ondernemen.

Gezondheidszorg

Ook in de gezondheidssector begint AI een steeds grotere rol te spelen. Dokters kunnen de technologie vooral gebruiken om tijdrovende administratieve taken te delegeren. Het is met generatieve AI mogelijk om patiëntgegevens te verzamelen, te analyseren en met die data medische documenten op te stellen.

Maar AI begint ook een steeds grotere rol te spelen bij het diagnosticeren van ziekten. Een AI-programma slaagde er vorig jaar bijvoorbeeld in om vaker borstkanker te ontdekken dan menselijke radiologen. Ook hoe agressief een kanker zou zijn, kan AI soms beter opsporen dan mensen.

Bij medisch onderzoek is voor AI ook een belangrijke rol weggelegd. De ontwikkeling van nieuwe medicatie duurt immers zeer lang. AI brengt daar verandering in door op basis van grote datasets in sneltempo te identificeren hoe geneesmiddelen met elkaar en het lichaam interageren. Dat maakt de ontwikkeling van medicatie niet enkel sneller, maar ook goedkoper. Ook de manier waarop eiwitten vouwen, is voor AI geen geheim meer. Alphafold, ontwikkeld door Google Deepmind, is erin geslaagd om de structuur van alle gekende eiwitten te voorspellen. Ook dat kan een troef zijn in de zoektocht naar betere geneesmiddelen.

Energie

De energiemarkt is een andere sector die gevoelig is voor de impact van AI. Met de toenemende elektrificatie wordt het elektriciteitsnetwerk complexer dan ooit tevoren. Het beheer van die systemen vereist nauwkeurige afstemming tussen verschillende spelers, waaronder grote centrales, gedistribueerde energieopwekkers en gebruikers.

AI speelt hier op verschillende manieren een rol. Slimme netwerken reguleren vraag en aanbod, waarbij veel data wordt verwerkt. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door slimme meters en batterijen die precies weten wanneer er genoeg stroom voorhanden is of wanneer die moet worden opgeslagen voor later gebruik.

Ook bij de ontwikkeling van betere windmolens en zonnepanelen wordt AI gebruikt. De technologie geeft ook een boost aan onderzoek naar toekomstige energiebronnen, zoals kernfusiereactoren.

AI
© Getty Images

Dating

Ook op de (online) datingmarkt wordt AI al jarenlang gebruikt. Op Tinder worden gebruikers bijvoorbeeld gematcht door een algoritme dat vaststelt hoe aantrekkelijk een persoon is. Andere apps, zoals Hinge, gebruiken een algoritme dat gericht is op langetermijnrelaties.

De komende jaren zal AI een grotere rol spelen. Nu al experimenteren mensen met chatbots om hun profiel op te stellen en ook om berichten te sturen naar potentiële partners. Een Russische man ging zelfs viraal nadat hij liet weten dat hij via een chatbot met 5.000 vrouwen had gepraat, tot hij de ware vond. De twee zijn nu getrouwd, nadat de AI had aangeraden haar ten huwelijk te vragen.

Maar de ontwikkelingen gaan nog verder. Nu al wordt het internet overspoeld door apps die AI-partners genereren. Naarmate ook de robotica vooruitgang maakt, geloven sommige experts dat relaties met virtuele partners in de toekomst normaal zullen worden. En net zoals de komst van ChatGPT de wereld op zijn kop zette, zou ook dat een revolutie teweeg kunnen brengen – en sneller dan de meeste mensen vandaag denken.

Latest article