Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De 10 best betaalde sporters ter wereld 2024

en
Justin Birnbaum

Voor het eerst in de geschiedenis verdienden de tien sportsterren op de jaarlijkse ranglijst van Forbes elk meer dan $100 miljoen – samen goed voor een recordbedrag van $1,38 miljard.

In juni 2022, slechts enkele dagen nadat LIV Golf zijn eerste evenement in Londen had georganiseerd, sprak Jon Rahm de media toe. Hij werd gevraagd naar zijn mening over de opkomende tour die door Saoedi-Arabië wordt gesteund. Hoewel hij zag hoe LIV sommige spelers en fans zou kunnen aanspreken, vertelde hij de verslaggevers dat het format niets voor hem was. En hoewel geld een belangrijke factor voor veel overlopers was, voegde Rahm eraan toe dat de astronomische bedragen die LIV spelers bood hem niet zouden overtuigen om de PGA Tour te verlaten.

“Zal onze levensstijl veranderen als ik $400 miljoen zou krijgen? Nee, dat verandert helemaal niets” zei de 29-jarige Spanjaard. “De waarheid is dat ik nu met pensioen zou kunnen gaan met wat ik heb verdiend en een heel gelukkig leven zou kunnen leiden zonder ooit nog golf te hoeven spelen. Ik heb nooit echt om geld gespeeld. Ik speel omdat ik dol ben op het spel en ik wil tegen de besten ter wereld spelen. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis en nalatenschap en op dit moment heeft de PGA Tour dat.”

Wat kunnen twee jaar toch een verschil maken. In december verscheen Rahm op Fox News in een LIV-lettermanjack en bevestigde hij dat hij de laatste stergolfer was die de PGA Tour verliet. Die stap ging gepaard met een gigantisch salaris dat waarschijnlijk het grootste is in de korte geschiedenis van LIV. Rahm ontving naar verluidt een garantie van $350 miljoen, waarvan hij de helft vooraf ontving, volgens Forbes.

Die enorme cheque van LIV was goed genoeg om Rahm te katapulteren op de ranglijst van ’s werelds 50 best betaalde sporters, van de 28e in 2023 naar nummer 2 dit jaar. De tweevoudig Major-winnaar verdiende de afgelopen 12 maanden volgens Forbes naar schatting 218 miljoen dollar, het hoogste totaal ooit voor een golfer en op de tweede plaats na Cristiano Ronaldo (260 miljoen dollar), wat geen toeval is.

LIV Golf wordt gesteund door het openbare investeringsfonds (PIF) van Saudi-Arabië ter waarde van $ 925 miljard (activa), dat ook eigenaar is van verschillende teams in de binnenlandse voetbalcompetitie van het Koninkrijk, waaronder Ronaldo’s huidige club, Al Nassr. Wereldsterren als Neymar ($108 miljoen) en Karim Benzema ($106 miljoen) spelen ook voor teams uit de Saudi Pro League die eigendom zijn van het PIF, terwijl Lionel Messi ($135 miljoen) het land heeft gesteund als toeristisch ambassadeur.

De cijfers zijn zo schandalig hoog geworden dat NBA-sterren LeBron James ($128,4 miljoen) en Giannis Antetokounmpo ($111 miljoen) op social media zelfs grappen hebben gemaakt over het afsluiten van hun eigen Saoedische deals en het is niet moeilijk om te zien waarom. Elk van de tien bestbetaalde sporters van 2024 verdiende voor het eerst in de datageschiedenis van Forbes méér dan $100 miljoen, waarmee het vorige record van acht sporters in 2023 werd overtroffen. Samen verdienden ’s werelds tien best betaalde atleten de afgelopen 12 maanden naar schatting 1,38 miljard dollar vóór belastingen en honoraria van agenten, waarmee ze het recordcijfer van vorig jaar van 1,11 miljard dollar met 24% verpletterden.

Maar dat is niet de enige factor die de salarissen de hoogte in jaagt. Exploderende mediarechten en steeds lucratievere mogelijkheden buiten het veld hebben al jaren een grote invloed op de inkomsten. James Antetokounmpo en Stephen Curry hebben elk buitenproportionele NBA-contracten getekend en hebben een sponsorportfolio ontwikkeld waarmee ze jaarlijks meer dan 50 miljoen dollar verdienen. Met een geschatte $80 miljoen afkomstig van zijn inspanningen buiten het veld is LeBron de meest succesvolle verkoper onder de best betaalde sporters ter wereld.

Baltimore Ravens quarterback Lamar Jackson sluit de top tien af met $100,5 miljoen, hoewel hij aanzienlijk minder actief is buiten het veld. Jackson behoort tot de best verdienende sporters dankzij de vijfjarige verlenging van 260 miljoen dollar, die hij in mei ondertekende. Het was voor korte tijd het grootste contract in de geschiedenis van de NFL op basis van gemiddelde jaarlijkse waarde, maar werd verbroken door een paar signal callers verderop in de lijst, Justin Herbert en later Joe Burrow.

De 10 best betaalde sporters ter wereld

#1 – $260M – Cristiano Ronaldo

 • Op het veld: $200 miljoen
 • Buiten het veld: $60 miljoen
 • Nationaliteit: Portugal
 • Sport: Voetbal
 • Leeftijd: 39 jaar
© Yasser Bakhsh – Getty Images

Ronaldo’s geschatte totale verdiensten van $260 miljoen, een recordbedrag voor een voetballer, maken hem voor de vierde keer in zijn carrière de best betaalde sporters ter wereld. Dat is grotendeels te danken aan zijn enorme jaarsalaris van 200 miljoen dollar bij Al Nassr, dat een waardige investering lijkt te zijn geweest voor de club uit de Saoedische Pro League. De 39-jarige aanvaller leidt de competitie met 33 doelpunten en verdiende de eer van Speler van de Maand in augustus, september, december en maart. Hij is ook nog steeds enorm waardevol voor sponsors en promoot regelmatig zijn partners, waaronder de crypto-exchange Binance en fitness-app Erakulis bij zijn 629 miljoen Instagram-volgers. Daarnaast heeft hij nog andere deals met Nike, Herbalife, Clear Haircare en, meer recentelijk, Whoop. Ronaldo heeft ook nog steeds een cheque van $10,5 miljoen tegoed van zijn voormalige club Juventus, nadat een arbiter oordeelde dat het Serie A-team nog steeds salarissen moet terugbetalen, die dateren van een salarisverlaging in het kader van de Covid-19-pandemie.

#2 – $218M – Jon Rahm

 • Op het veld: $198 miljoen
 • Buiten het veld: $20 miljoen
 • Nationaliteit: Spanje
 • Sport: Golf
 • Leeftijd: 29 jaar
© François Nel – Getty Images

Rahm’s beslissing om afgelopen december bij LIV Golf te gaan spelen, is enorm lucratief geweest, zelfs buiten de gerapporteerde $350 miljoen garantie die hij kreeg om deel te nemen aan de Saudi-Arabische tour. Hoewel de Spanjaard nog geen LIV-evenement heeft gewonnen, heeft hij in 2024 al 6,6 miljoen dollar verdiend met zeven toernooien, waarmee hij dit seizoen zesde zou staan op de officiële geldlijst van de PGA Tour (per 13 mei). Rahm werd ook aangesteld als captain van het 13e team van LIV, Legion XIII, een titel die traditioneel gepaard gaat met een belang van 25% in de franchises van de competitie.

#3 – $135 – Lionel Messi

 • Op het veld: $65 miljoen
 • Buiten het veld: $70 miljoen
 • Nationaliteit: Argentinië
 • Sport: Voetbal
 • Leeftijd: 36 jaar
© Mike Ehrmann – Getty Images

Messi’s komst naar Miami is niets minder dan een openbaring geweest voor zijn nieuwe club. Inter Miami heeft de kaartverkoop flink gestimuleerd, een baanbrekende wereldwijde tournee in het voorseizoen georganiseerd en een reeks lucratieve sponsorcontracten toegevoegd, waaronder een samenwerking met Royal Caribbean, de meest waardevolle shirtdeal in de geschiedenis van MLS. Forbes schat dat Inter Miami nu de op één na meest waardevolle franchise in de Major League Soccer is met 1,03 miljard dollar en de club verwacht de inkomsten te laten groeien van 118 miljoen dollar in 2023 naar meer dan 200 miljoen dollar dit jaar. Ondertussen presteert Messi zoals aangekondigd. De achtvoudig Ballon d’Or-winnaar scoorde 10 doelpunten in zijn eerste negen wedstrijden dit seizoen en werd onlangs de eerste MLS-speler die vijf assists op zijn naam schreef in één wedstrijd. Buiten het veld voegde Messi Lowe’s toe aan zijn groep sponsors, waartoe ook Adidas, Apple en Konami behoren. Naar verluidt werkt hij ook samen met de bedenker van Hard Seltzer, White Claw, om deze zomer zijn eigen sportdrank te lanceren.

#4 – $128.2M – LeBron James

 • Op het veld: $48,2 miljoen
 • Buiten het veld: $80 miljoen
 • Nationaliteit: Verenigde Staten
 • Sport: Basketbal
 • Leeftijd: 39 jaar
© Justin Ford – Getty Images

James’ toekomst bij de Los Angeles Lakers is na weer een teleurstellende play-off exit het onderwerp van veel speculatie. Volgens Spotrac heeft de viervoudig MVP een optie van 51,4 miljoen dollar bij het team, maar hij heeft ook de wens geuit om met zijn oudste zoon Bronny te spelen, die zich heeft opgegeven voor de NBA Draft met behoud van zijn universiteitsrechten. In de tussentijd zal James waarschijnlijk zijn laatste optreden op de Olympische Spelen maken wanneer Team USA deze zomer in Parijs goud probeert te winnen. En terwijl hij nadenkt over een leven na de NBA, ging James in januari een partnerschap aan met DraftKings en sloot hij zich aan bij een reeks beroemdheden die investeren in de nieuwe commerciële onderneming van golf, PGA Tour Enterprises.

#5 – $111M – Giannis Antetokounmpo

 • Op het veld: $46 miljoen
 • Buiten het veld: $65 miljoen
 • Nationaliteit: Griekenland
 • Sport: Basketbal
 • Leeftijd: 29 jaar
© Stacy Revere – Getty Images

Antetokounmpo is aan de beterende hand nadat een kuitblessure een einde maakte aan een tumultueuze campagne voor de ster van de Milwaukee Bucks. Hij onderging halverwege het seizoen een trainerswissel en keek machteloos toe hoe zijn team de play-offs in de eerste ronde moest verlaten. Buiten het veld blijft zijn ster rijzen. Antetokounmpo lanceerde in januari een productiemaatschappij, voegde in februari een samenwerking toe met Pepsi’s Starry frisdrank en later dit jaar komt zijn zesde signature sneaker met Nike eraan.

#6 – $110M – Kylian Mbappé

 • Op het veld: $90 miljoen
 • Buiten het veld: $20 miljoen
 • Nationaliteit: Frankrijk
 • Sport: Voetbal
 • Leeftijd: 25 jaar
© Alex Caparros – Getty Images

Het aanstaande vertrek van Mbappé bij Paris Saint-Germain maakt een einde aan het 1,3 miljard dollar kostende superteam-experiment van PSG. Er wordt algemeen verwacht dat de 25-jarige Franse superster zijn jeugddroom zal vervullen door volgend seizoen bij de Spaanse grootmacht Real Madrid te gaan spelen. Ondanks het feit dat hij zes van de zeven Ligue 1-titels in de wacht sleepte, slaagde PSG er met Mbappé niet in om een Champions League te winnen. Winnen of verliezen, hij blijft erg actief buiten het voetbal. Mbappé richtte in 2022 een productiemaatschappij op die samenwerkt met de NBA en heeft deals met onder andere Nike, Hublot en Oakley.

#7 – $108M – Neymar

 • Op het veld: $80 miljoen
 • Buiten het veld: $28 miljoen
 • Nationaliteit: Brazilië
 • Sport: Voetbal
 • Leeftijd: 32 jaar
© Francois Nel – Getty Images

Om hem vorig jaar naar Al Hilal in Saoedi-Arabië te lokken, ontving Neymar naar verluidt een salarispakket vol extraatjes, waaronder toegang tot een privéjet, een vloot van luxe auto’s en een volledig ingericht landhuis met personeel. Maar zijn ambtsperiode kende een onheilspellende start. In oktober scheurde de Braziliaanse ster zijn knieband tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd, waardoor zijn clubseizoen eindigde met slechts vijf wedstrijden tussen de Saudi Pro League en AFC Champions League. Dat heeft Neymar er niet van weerhouden om nieuwe sponsordeals te sluiten. Sinds de blessure heeft hij Skims aan zijn portfolio toegevoegd, een nieuwe voetbalschoen met Puma gelanceerd en met Fun Brands samengewerkt om zijn eigen lijn cocktails en mocktails te ontwikkelen.

#8 – $106M – Karim Benzema

 • Op het veld: $100 miljoen
 • Buiten het veld: $6 miljoen
 • Nationaliteit: Frankrijk
 • Sport: Voetbal
 • Leeftijd: 36 jaar
© Tullio Puglia – Fifa – Getty Images

Benzema, die in 2022 de Ballon d’Or won, verliet Real Madrid vorig jaar als vrije speler en sloot zich aan bij het Saoedische Pro League-team Al Ittihad. “Als moslim voel je je vredig als je in Mekka bent”, zei hij in een officieel interview over de competitie, waarin hij op een heel persoonlijke manier vertelde waarom hij overstapte. Zijn eerste seizoen bij Al Ittihad werd echter geplaagd door gezondheidsproblemen en daarom keerde hij volgens ESPN terug naar de “clinic” van Real Madrid onder begeleiding van zijn voormalige arts in Spanje.

#9 – $102M – Stephen Curry

 • Op het veld: $52 miljoen
 • Buiten het veld: $50 miljoen
 • Nationaliteit: Verenigde Staten
 • Sport: Basketbal
 • Leeftijd: 36 jaar
© Thearon W. Henderson – Getty Images

Curry blijft ook in de latere fases van zijn carrière scherp schieten. Dit seizoen leidde hij de NBA met 357 driepunters en verdiende hij een plek in de Olympische selectie van Team USA deze zomer. Vorig jaar tekende hij een nieuwe overeenkomst met Under Armour die tot ver na zijn pensioen doorloopt, met 75 miljoen dollar in aandelen die in gelijke tranches tussen 2029 en 2034 onvoorwaardelijk worden. Ondertussen heeft het merk Curry zich niet beperkt tot de ster, want Sacramento Kings point guard De’Aaron Fox tekende in oktober en South Carolina guard MiLaysia Fulwiley in november. Curry is ook bezig voor de camera en speelt de hoofdrol in een aankomende mockumentary die meteen door Peacock als serie is besteld.

#10 – $100.5M – Lamar Jackson

 • Op het veld: $98,5 miljoen
 • Buiten het veld: $2 miljoen
 • Nationaliteit: Verenigde Staten
 • Sport: Voetbal
 • Leeftijd: 27 jaar
© Perry Knott – Getty Images

Lamar Jackson staat in de top tien dankzij de $72,5 miljoen ondertekenbonus, die hij vorig jaar kreeg bij zijn nieuwe contract bij de Baltimore Ravens, waarover hij zelf onderhandelde als zijn eigen agent. De 27-jarige quarterback vierde dit door zijn tweede NFL MVP award te winnen nadat hij de Ravens naar een 13-4 record en een AFC Central divisietitel had geleid. Buiten het veld werkt Jackson samen met Oakley en StatusPro, ontwikkelaars van het virtual reality videospel NFL Pro Era. Hij is ook eigenaar van een aantal bedrijven, waaronder een soul food restaurant, een productiebedrijf, een platenlabel en een kledinglijn genaamd Era 8.

Latest article