14.3 C
Belgique

Bulo, het Belgisch meubelbedrijf dat het tot in Amerika schopte

Bulo is al decennialang een toonaangevende naam in de Belgische meubelindustrie. Zaakvoerder Carlo Busschop slaagde erin de erfenis van vakmanschap, innovatie en duurzaamheid tot in Amerika te brengen.

Het was Carlo’s grootvader, Walter Busschop, die in 1963 met Bulo startte. Doorheen de jaren ontwikkelde het familiebedrijf zich tot een gerespecteerde naam in zowel de kantoor- als residentiële markt, vooral bekend om hun samenwerking met internationaal gerenommeerde ontwerpers zoals de Belg Vincent Van Duysen en het gebruik van innovatieve materialen zoals paper factor.

Op enkele jaren tijd is de kantoormeubelenmarkt enorm geëvolueerd. Vooral de coronacrisis veroorzaakte een ware revolutie in de sector. Thuiswerk werd de norm en bleef dat ook na de pandemie. Vandaag willen thuiswerkers een esthetische en functionele werkhoek, maar werkgevers proberen ook hun personeel terug naar kantoor te brengen. “Er wordt veel meer gekeken naar de kwaliteit, er wordt gezorgd voor gezelligheid met bijvoorbeeld koffiecorners en meeting areas, wat allemaal de productiviteit ten goede komt”, vertelt Carlo Busschop.

Bulo wil innovatieve materialen en tijdloze designs op de markt brengen die zowel esthetisch aantrekkelijk als duurzaam zijn. “Onze collectie H02 tafels, die al 30 jaar bestaat, is hier een perfect voorbeeld van. Het blijft een van de best verkopende collecties dankzij de tijdloze kwaliteit en het vernuftige design. Klanten waarderen de kwaliteit en het design zozeer dat ze keer op keer terugkomen voor dezelfde collecties”, legt de ondernemer uit.

Expansie in Amerika

Bulo is niet enkel aanwezig in België en in de buurlanden. « We zijn nog volop bezig met voorbereidingen voor de showroom in Chicago, opening is voor begin zomer ’24 gepland », vertelt Carlo. Deze stap weerspiegelt Bulo’s inzet om dichter bij hun Amerikaanse agenten en architecten te staan en de markt in de Verenigde Staten verder te ontwikkelen.

Carlo is niet de enige zaakvoerder van de familie: zijn broer Louis Busschop staat aan het roer van het houtbedrijf Bosq, het zusterbedrijf van Bulo. In lijn met de traditie van vernieuwing en duurzaamheid van Bulo, lanceerde Bosq de WoodSaver® technologie. Het gaat om een innovatieve technologie die een duurzame oplossing biedt voor het verwerken van fineer resten tot hoogwaardige nieuwe platen. De WoodSaver® platen worden ook ingezet door Bulo voor de productie van meubelcollecties.

Het Wintercircus in Gent

Een opvallend project dat de innovatieve en duurzame benadering van Bulo en Bosq illustreert, is de samenwerking met OyO architecten voor het Wintercircus in Gent. Na vijf jaar intensief renoveren, is het Wintercircus omgetoverd tot een bruisende hub voor ondernemers, onderzoekers en creatievelingen. Bulo en Bosq hebben meer dan 230 werkplekken voorzien van lariks WoodSaver® fineer. Dit project toont het potentieel van samenwerking tussen ontwerpers en bedrijven om innovatie te stimuleren en tegelijkertijd bij te dragen aan duurzaamheid en de vermindering van materiaalverspilling.

Latest article