15.6 C
België

De financiële zorgen van Trump

Zelfs als de ex-president zijn stijgende juridische kosten kan betalen, moet hij nog jaren op zoek naar geld.

De 540 miljoen dollar en meer die voormalig president Donald Trump verschuldigd is na de recente rechtszaken in New York, maakt slechts een deel uit van zijn steeds grotere financiële problemen.

In de komende vijf jaar, dat wil zeggen tegen het einde van de volgende presidentiële termijn, moet Trump ongeveer $ 780 miljoen aan hypotheken betalen. Dat is nog maar een deel van de meer dan $ 1 miljard aan schulden op zijn eigendommen. Om uit te zoeken hoe hij die leningen kan afhandelen, heeft Trump alvast meer tijd dan met de 83,3 miljoen dollar die hij E. Jean Carroll schuldig is en die zaterdag vervalt. Maar zoveel meer tijd heeft hij nu ook weer niet – zijn eerste hypotheek vervalt in juli.

We geven hier een overzicht van de schulden die de voormalige en mogelijk toekomstige president heeft, aan wie hij moet betalen en wanneer hij dat moet doen. De waardering van alle eigendommen dateert van september 2023.

Trump Plaza

Totale waarde: $ 30 miljoen
Schuld: $ 12 miljoen
Schuldeiser: Ladder Capital
Vervaldatum: 6 juli 2024

De eerste hypotheek die Trump moet aflossen, bedraagt in totaal $ 12 miljoen voor Trump Plaza. Niet te verwarren met het gesloten (en later ontplofte) Trump Plaza Hotel and Casino of het Plaza Hotel dat Trump in 1995 verkocht nadat hij het failliet had laten gaan. Trump Plaza is een coöperatief gebouw aan de Upper East Side van Manhattan. Het bedrijf van Trump is geen eigenaar van het gebouw maar heeft een erfpacht op de winkelruimte, een parkeergarage en twee herenhuizen.

De firma die oorspronkelijk de lening aan Trump verstrekte in 2014 was Ladder Capital. Het bedrijf had Jack Weisselberg in dienst, de zoon van Allen Weisselberg, de voormalige financieel directeur van de Trump Organization, die in april uit de gevangenis kwam na zijn veroordeling voor belastingfraude en schuldig pleitte voor meineed. Ladder Capital is niet langer de schuldhouder. Het heeft de oorspronkelijke lening van $ 15 miljoen snel in stukken gehakt en als obligaties verkocht aan investeerders.

40 Wall Street 

Totale waarde: $ 205 miljoen
Schuld: $ 121 miljoen
Schuldeiser: Ladder Capital
Vervaldatum: 6 juli 2025

Letitia James, de procureur-generaal van New York, vertelde onlangs aan ABC News dat ze beslag zou leggen op de bezittingen van Trump als hij niet het volledige bedrag zou betalen. Ze vermeldde specifiek dit gebouw. “Ik kijk elke dag naar 40 Wall Street”, zei James naar verluidt over het gebouw van Trump in Lower Manhattan. Het hoeft niet te verwonderen dat James juist aandacht had voor die glamoureuze wolkenkrabber van 63 verdiepingen, gebouwd als een bruidstaart, met een brede basis die overgaat in smallere bovenverdiepingen, allemaal onder een koperen kroon en gelegen op een toplocatie. Het was ooit het hoogste gebouw van de stad en slechts een blok verwijderd van de beurs van New York. In de jaren 1980 was het gebouw eigendom van Ferdinand Marcos, de voormalige dictator van de Filipijnen.

Weinig mensen weten het, maar net als bij Trump Plaza is de ex-president niet de eigenaar van het gebouw. In plaats daarvan heeft hij een erfpachtcontract met een looptijd van 64 jaar dat in 2059 afloopt. Ladder Capital leende Trump 160 miljoen dollar in 2015 maar hakte de lening bijna onmiddellijk in stukken die ze samen met tientallen andere eigendommen verkocht aan investeerders. Als Trump zijn verplichtingen niet nakomt, naait hij een stel anonieme individuen, iets wat hem misschien minder stoort dan dat hij een grote som geld zou moeten betalen om zijn schulden af te lossen.

 

Trump International Hotel & Tower

Totale waarde: $ 10 miljoen
Schuld: $ 6 miljoen
Schuldeiser: Ladder Capital
Vervaldatum: 6 augustus 2026

Deze wolkenkrabber met uitzicht op Central Park is de thuisbasis van Jean-Georges, het sterrenrestaurant waar Mitt Romney een beroemde ontmoeting had met Trump om een kabinetsfunctie te regelen die hij nooit heeft gekregen. Trump is eigenaar van de winkelruimte en de parkeergarage. Ladder leende de ex-president $ 7 miljoen in 2016.

555 California

Totale waarde: $ 480 miljoen
Schuld: $ 360 miljoen
Hypotheekverstrekker: JPMorgan Chase
Vervaldatum: mei 2028

Trump bezit 30% van dit complex met drie gebouwen in de financiële wijk van San Francisco. Vornado Realty Trust bezit de rest. Het pand genereert vandaag de dag enorme huurprijzen, maar Trump wilde het eerst niet kopen. Hij sleepte zelfs zijn oorspronkelijke zakenpartners uit Hongkong voor de rechter toen ze besloten een gedeeltelijk ontwikkeld project aan de Upper West Side in Manhattan te verkopen en de opbrengst te gebruiken om het gebouw te kopen.

De huurders van het complex zijn onder andere Bank of America, Microsoft en, in ieder geval sinds 2020, de Qatar Investment Authority. Tijdens Trumps presidentschap verhuurde de Trump Organization dus aan het Qatarese staatsinvesteringsfonds, dat de ruimte niet echt leek te gebruiken.

In mei 2021 hielp JPMorgan Chase Vornado en Trump aan een lening van $ 1,2 miljard met variabele rente, waardoor ze meer dan $ 600 miljoen uit het gebouw konden halen. Maar de inflatie kroop toen al omhoog. Dus beschermde Steven Roth, de CEO van Vornado, zijn bedrijf met een driejarige swap waarbij de variabele rente op het deel van de lening van $ 840 miljoen werd vervangen door een vaste rente van 2,26%. Trump deed dat niet, waardoor de rentelasten op zijn aandeel van $ 360 miljoen konden fluctueren. Vanaf mei 2023 had hij te maken met een geschatte rente van 5,93% op het pand, waardoor hij goed op weg was om $ 21 miljoen aan jaarlijkse rentelasten te betalen – $ 13 miljoen meer dan hij zou hebben gedaan als hij het voorbeeld van Roth had gevolgd.

1290 Avenue of the Americas

Totale waarde: $ 570 miljoen
Schuld: $ 284 miljoen
Hypotheekverstrekker: JPMorgan Chase
Vervaldatum: november 2028

Een vergelijkbare deal als 555 California heeft Trump een minderheidsbelang van 30% opgeleverd in deze wolkenkrabber in Manhattan, een paar straten verwijderd van Trump Tower. Vornado bezit de rest. Net als bij 555 California stapte Trump in 2005 naar de rechter in een poging om te voorkomen dat zijn toenmalige partners, een groep investeerders uit Hongkong, het pand zouden kopen. Vornado, dat de groep uit Hongkong in 2007 uitkocht, probeerde beide gebouwen in 2020 te verkopen. Maar het lukte niet om een koper te vinden die bereid was om de vraagprijs van $ 5 miljard te betalen, meldde de Wall Street Journal.

Huurders in de kantoor- en winkelruimtes zijn onder andere Columbia University, de Hachette Book Group en streamingdienst FuboTV. Volgens de website van Vornado zullen vanaf 1 april vier verdiepingen met meer dan 21.368 vierkante meter leegstaan.

Seven Springs

Totale waarde: $ 30 miljoen
Schuld: $ 5,4 miljoen
Schuldeiser: Bryn Mawr Trust Company
Vervaldatum: 2029

Trump kocht dit landgoed in Westchester County, New York, voor $ 7,5 miljoen in 1996. Hij hoopte er een golfbaan of huizencomplex van te maken. Toen lokale tegenstand en milieubezwaren die plannen in de kiem smoorden, beloofde hij in 2015 om 159 van de 213 hectare te behouden in ruil voor een belastingvoordeel van $ 21 miljoen, zo meldt de Washington Post.

Eric Trump, die er als kind zijn zomers doorbracht, werd tijdens het recente burgerlijke fraudeproces van zijn vader ondervraagd over Seven Springs, een van de meest flagrant opgeblazen eigendommen van de familie. Eric had erop aangedrongen om zeven van de onontwikkelde percelen, die bedoeld waren voor herenhuizen, te taxeren op 161 miljoen dollar. Een professionele schatter hield het op 14 miljoen dollar.

Trump Tower

Totale waarde: $ 156 miljoen
Schuld: $ 100 miljoen
Schuldeiser: Axos Bank
Vervaldatum: 2032

In februari 2022 herfinancierde Trump zijn paradepaardje met een lening van $ 100 miljoen bij Axos Bank, voorheen Bank of Internet USA, om een lening van $ 100 miljoen van Ladder Capital af te betalen die in september verviel. “De Trump Tower is een van de meest iconische gebouwen ter wereld en staat op waarschijnlijk de meest prestigieuze hoek van New York”, zei Eric Trump destijds. “We hebben ongelooflijk lage schulden, een enorme hoeveelheid contant geld en een extreem winstgevend bedrijf. We konden probleemloos herfinancieren.”

Gregory Garrabrants, CEO van Axos, heeft sinds 2012 $ 9.600 bijgedragen aan de campagnes van Trump, volgens gegevens van de Federal Election Commission.

Trump is ook eigenaar van het penthouse in Trump Tower, maar dat is een aparte entiteit met een geschatte waarde van $ 52 miljoen, en is schuldenvrij.

Trump National Doral

Totale waarde: $ 291 miljoen
Schuld: $ 125 miljoen
Schuldeiser: Axos Bank
Vervaldatum: 2032

Trump heeft in 2022 ook zijn resort in Miami geherfinancierd, net voordat een lening van ongeveer $ 125 miljoen van Deutsche Bank het jaar daarop zou vervallen. Tijdens het presidentschap van Trump daalden de inkomsten van het resort, zelfs nog vóór de covidpandemie. Het lijkt erop dat de inkomsten intussen weer zijn gestegen, volgens een analyse van de financiële gegevens die hij bij de overheid heeft ingediend. Trump National Doral is klaar om LIV Golf, de door Saoedi-Arabië gesteunde tour, te ontvangen voor een driedaags toernooi in april.

1125 S. Ocean Blvd

Totale waarde: $ 46 miljoen
Schuld: $ 10 miljoen
Kredietverstrekker: Professional Bank
Vervaldatum: 2048

Trump zal 102 jaar oud zijn als zijn lening op dit woonhuis vervalt, dus hij maakt zich er waarschijnlijk niet al te veel zorgen over. Bovendien is de waarde enorm gestegen sinds Trump zijn zus $ 18,5 miljoen betaalde voor het pand in 2018. De waarde is weliswaar nog altijd niet zo hoog als Trump zou willen. In 2022 stond het huis te koop maar hij haalde het van de markt toen hij geen koper kon vinden die de vraagprijs van $ 59 miljoen wilde betalen.

 

Latest article