15.6 C
België

6 extra Belgen op de Forbes 2024 miljardairslijst

Er zijn nu 2781 miljardairs, een ongekend recordaantal, met een gezamenlijk vermogen van $14,2 biljoen. Hier kun je bekijken wie er stijgt, daalt of nieuw is op de ranglijst en wie de ranglijst heeft verlaten.

Op een jaar tijd is het aantal Belgen in de ranglijst gestegen van drie naar tien. Ontdek de portretten van de rijkste Belgen in het eerste nummer van Forbes Belgium magazine en vanaf volgende week op de website.

Het is voor de megarijken een topjaar geweest. Forbes vond voor de World’s Billionaires List van dit jaar maar liefst 2781 miljardairs over de hele wereld – 141 meer dan in 2023 en 26 meer dan het vorige record, dat in 2021 werd gevestigd. De superrijken zijn ook rijker dan ooit, samen zijn ze goed voor een vermogen van $14,2 biljoen – $2 biljoen meer dan een jaar geleden en $1,1 biljoen meer dan het vorige record, ook in 2021 gevestigd.

Net zoals bij de algemene economie, is ook hier het geld aan de top geconcentreerd. Er zijn nu een recordaantal van 14 mensen lid van de Club van $100 miljard, een elitegroep van mensen met een fortuin van 12 cijfers. Dat is ten opzichte van vier jaar geleden een stijging van slechts één. Deze geluksvogels zijn in totaal $2 biljoen waard, wat betekent dat slechts 0,5% van de 2.781 miljardairs ter wereld 14% van alle rijkdom van de miljardairs bezitten.

De rijkste van allemaal is Bernard Arnault, die voor het tweede jaar op rij op nummer 1 staat. De Franse koning op het gebied van luxegoederen is naar schatting $233 miljard waard, $22 miljard meer dan in 2023 dankzij opnieuw een recordjaar voor zijn luxeconglomeraat LVMH, het bedrijf achter merken als Louis Vuitton, Tiffany & Co. en Sephora. Hij is $38 miljard rijker dan de nummer 2 van de wereld, Elon Musk, die naar schatting $195 miljard waard is. Net achter hem, op nummer 3, staat Jeff Bezos van Amazon, die naar schatting $194 miljard bezit. Forbes gebruikte voor de ranglijst van dit jaar de aandelen- en de wisselkoersen van 8 maart 2024. (Voor de dagelijkse bewegingen van de fortuinen, kun je onze Realtime Tracker bekijken).

Tweederde van de miljardairs op aarde is rijker dan een jaar geleden. Maar niemand is er in dollars meer op vooruit gegaan dan Mark Zuckerberg, die in één jaar een sprong van $116,2 miljard heeft gemaakt dankzij de bijna verdrievoudiging van de aandelen van Meta te midden van kostenbesparende maatregelen zoals ontslagen en grote investeringen in AI en de metaverse. Zuck is de nummer 4 op de 2024 Forbes ranglijst met een geschatte waarde van $177 miljard, het rijkst dat hij ooit is geweest. Larry Ellison van Oracle, met een geschatte waarde van $141 miljard, sluit de top vijf af.

Zuckerberg en Ellison zijn slechts twee van de tientallen technologiemoguls, die aanzienlijk rijker zijn dan een jaar geleden. De goudkoorts op het gebied van AI gaat door en heeft meer dan een dozijn nieuwkomers die werken aan kunstmatige intelligentie aan de rangen toegevoegd, waaronder Charles Liang van Super Micro Computer (een geschatte waarde van $6,1 miljard) en zijn vrouw Sara Liu ($1,5 miljard), Lisa Su van Advanced Micro Device ($1,3 miljard) en oud bestuurslid van Nvidia Harvey Jones ($1 miljard). Sam Altman van OpenAI is nu ook miljardair, dankzij investeringen die hij deed toen hij van 2014 tot 2019 voorzitter was van startup-incubator Y Combinator, een vroege investering in Stripe en belangen in Reddit en kernfusie-startup Helion. De grote vraag naar AI heeft ook een boost gegeven aan techaandelen in het algemeen, waardoor de gecombineerde rijkdom van ’s werelds techmiljardairs in slechts één jaar tijd met zo’n $750 miljard is gestegen tot $2,6 biljoen, meer dan in welke andere sector dan ook.

Beroemdheden worden ook steeds rijker. Taylor Swift ($1,1 miljard) voegt zich bij de rangen van 2024 – de eerste muzikant die erin is geslaagd miljardair te worden met louter haar liedjes en optredens – na de recordbrekende eerste etappe van haar Eras tournee. Tv-producent Dick Wolf ($1,2 miljard), het brein achter programma’s als Law & Order en Chicago, is ook nieuw op de lijst van miljardairs, net als Magic Johnson, de NBA Hall of Famer, die na zijn pensionering echt rijk is geworden door slimme zakendeals en belangen in verschillende sportteams, één van de beste manieren om rijk(er) te worden. Ze voegen zich bij bijna een dozijn andere beroemde A-list miljardairs, waaronder George Lucas ($5,5 miljard), Michael Jordan ($3,2 miljard) en Kim Kardashian ($1,7 miljard).

In totaal zijn er 265 nieuwe gezichten bij de Miljardairs van de Wereld. De rijkste van allemaal is Andrea Pignataro uit Italië, een voormalige obligatiehandelaar van Salomon Brothers achter het financieel softwarebedrijf ION Group. Hij is naar schatting $27,5 miljard waard. Andere opvallende nieuwkomers zijn de oprichter van de Raising Cane’s fastfoodketen Todd Graves ($9,1 miljard), Maggie Gu, Molly Miao en Ren Xiaoqing (elk $4,2 miljard) – drie medeoprichters van de ‘fast-fashion’ gigant Shein, de iconische schoenenontwerper van de torenhoge hakken Christian Louboutin ($1,2 miljard) en de vriend van Elon Musk en Tesla en SpaceX investeerder Antonio Gracias ($1,1 miljard).

De Verenigde Staten zijn opnieuw het land met de meeste miljardairs, met een record van maar liefst 813 miljardairs met een gezamenlijk vermogen van $5,7 biljoen ( tegen 735 miljardairs met een gezamenlijk vermogen van $4,5 biljoen in 2023). China behoudt de tweede plaats, ondanks de problemen van de Aziatische natie, met 473 miljardairs (inclusief Hong Kong) met een gezamenlijke waarde van $1,7 biljoen . India zit ondertussen in de lift. Er zijn nu 200 Indiase miljardairs, de meeste ooit, met een waarde van $954 miljard.

WAAR ZIJN DE MILJARDAIRS?

De Verenigde Staten hebben nog steeds het hoogste aantal miljardairs, met een recordaantal van 813, gevolgd door het vasteland van China (406), India (200) en Duitsland (132).

Vrouwen zijn nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd, met slechts 369 van de 2781 miljardairs op aarde of ongeveer 13%, wat hetzelfde is als vorig jaar. De rijkste vrouw is opnieuw Françoise Bettencourt Meyers, de verse erfgename van het L’Oréal fortuin. Ze is naar schatting $99,5 miljard waard. De rijkste selfmade vrouw blijft de Zwitserse scheepsmagnaat Rafaela Aponte-Diamant ($33,1 miljard).

In totaal is 69% van de lijst van miljardairs ter wereld selfmade, wat betekent dat ze hun bedrijf hebben opgericht, mede hebben opgericht of hun eigen fortuin hebben vergaard in plaats van het te erven, wat een daling is ten opzichte van de 69% in 2023. Dit is inclusief bijna alle 17 cryptocurrency miljardairs op de lijst van 2024 die dankzij Bitcoin en andere crypto-activa, die op recordhoogte handelen, brullend uit de ‘cryptowinter’ zijn gekomen.

Eén reden achter het dalende aandeel selfmade miljardairs is het begin van de grote rijkdomoverdracht in de wereld. Toen bijvoorbeeld de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi vorig jaar overleed, namen zijn vijf kinderen zijn plaats in. De gemiddelde leeftijd van een miljardair is 66 jaar. Het oudste lid op de lijst is de 102-jarige verzekeringstycoon George Joseph ($1,7 miljard), één van de 425 mensen die 80 jaar of ouder zijn. De jongste miljardair ter wereld is de 19-jarige Livia Voigt, een Braziliaanse erfgename wiens grootvader medeoprichter was van de producent van elektrische apparatuur WEG. Ze zit nog op de universiteit en is twee maanden ouder dan de op één na jongste miljardair die Forbes heeft gevonden, Clemente Del Vecchio, één van de erfgenamen van het fortuin van Leonardo Del Vecchio, de oprichter van brillengigant EssilorLuxottica. Er staan 25 mensen op de lijst die 33 jaar of jonger zijn, hoewel slechts 7 selfmade zijn (géén van hen is jonger dan 30 jaar).

Toch hebben – zelfs in deze tijden van rijkdom voor miljardairs – faillissementen, schandalen en aandelencrashes 189 mensen van de Forbes-lijst gestoten. Onder hen Ryan Breslow van Bolt, wiens startup voor betalingen uit elkaar viel, de failliete Oostenrijkse vastgoedmagnaat Rene Benko en Hui Ka Yan, de in opspraak geraakte voorzitter van de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande Group. Daarnaast zijn er in het afgelopen jaar 32 mensen van de lijst van 2023 overleden, waaronder de voormalige president van Chili Sebastián Piñera, Intel mede-oprichter Gordon Moore, investeerder Charlie Munger en singer-songwriter Jimmy Buffet.

De lijst van miljardairs van Forbes is een ranglijst van alle mensen op aarde met een nettowaarde van $1 miljard of meer op 8 maart 2024. Waar mogelijk hebben we de miljardairs persoonlijk of virtueel ontmoet of telefonisch gesproken. We interviewden ook hun werknemers, managers, vermogensbeheerders, financiële adviseurs, rivalen, collega’s en advocaten. Om hun fortuin te achterhalen, moesten we duizenden documenten van de Securities and Exchange Commission en andere regelgevende instanties, rechtbankverslagen, successieregisters en nieuwsartikelen doornemen. We hielden rekening met alle soorten bezittingen zoals belangen in publieke en private bedrijven, onroerend goed, kunst, jachten, vliegtuigen, ranches, wijngaarden, juwelen, autoverzamelingen en meer. We hebben ook rekening gehouden met bekende schulden en liefdadigheidsinstellingen. Verspreid familievermogen hebben we buiten beschouwing gelaten, hoewel we wel het vermogen hebben meegeteld dat toebehoort aan de directe familie van de levende oprichter van een fortuin onder de naam van de oprichter. In sommige gevallen hebben we ook activa opgenomen die eigendom waren van een direct familielid van een erfgenaam. In beide gevallen zie je ‘& familie’ in de lijst van een persoon.

De volledige lijst van de 2.781 miljardairs in de wereld kun je hier bekijken.

Latest article